oktober 2017

  • Gezellige picknick

    Ter gelegenheid van burendag 2017 is in de nieuw aangelegde tuin achter het MFC, de Noordbroeksterkroon, voor het eerst een dorpspicknick gehouden. De tuin is een initiatief, is aangelegd en wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Begonnen op de jaarlijkse boomplantdag wordt er nu elke dinsdagmorgen hard gewerkt door een groep vrijwilligers en het resultaat mag er zijn. De fruitbomen, door dorpsbewoners aangeschaft, dragen zelfs aarzelend een eerste oogst.
  • Feestpalen aan de Krimpen

    Slochteren – Vorige week is er op initiatief van Paul en Diana Roefel en Bert Joostens een speeltuin geopend aan de Krimpen. Nu hebben zij er bovendien voor gezorgd dat een oude traditie van zo’n 20 jaar geleden in ere is hersteld. De straat is nl. versierd met 20 feestpalen waar lampjes aan hangen met ieder jaar een ander thema. Dit jaar is het thema strand. Naast de lichtjes staat er een strandhuisje in de straat. De Hubo uit Slochteren heeft nog een mooie schutting gedoneerd voor het eerder genoemde speeltuintje. Ook hiermee knapt de straat mooi op.

  • Collecte KWF

    De jaarlijkse collecte van KWF Kankerbestrijding in de eerste week van september 2017 heeft in de gemeente Menterwolde het volgende opgebracht:

    Noordbroek € 1.179,34
    Zuidbroek € 1.867,10
    Muntendam € 1.033,35
    Meeden € 1.247,08

    Alles opgeteld een bedrag van € 5.326,87
    Er is in alle 4 dorpen nog ruimte voor meerdere collectanten. Bent u geïnteresseerd? U kunt contact opnemen met het Servicepunt Vrijwilligers van het KWF, e-mailadres vrijwilligers@kwf.nl

  • Startmiddag commissie 55+

    Op 12 oktober a.s. houdt de Commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek hun startmiddag als start voor het nieuwe activiteiten seizoen. Deze middag vindt plaats op 12 oktober a.s. van 14.00 uur tot 17.00 uur in de Broeckhof te Zuidbroek. Wij hebben B en W van Menterwolde uitgenodigd om deze middag om 14.00 uur te openen en een rondleiding te geven langs alle activiteiten. De middag heeft als thema “Samen werken, samen spelen, jong geleerd en oud gedaan”

  • HSSM realiseert doelstelling statushouders

    De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde huisvesten samen vluchtelingen met een verblijfsvergunning. In het eerste half jaar van 2017 hebben in deze gemeenten 103 vluchtelingen een dak boven hun hoofd gekregen. De taakstellingsopgave van 81 is ruim gehaald. Dit komt vooral door de vele nareizende gezinsleden uit Syrië die de afgelopen tijd naar ons land zijn gekomen. Omdat de woningcorporaties al hadden voorzien in passende woonruimte, konden zij snel herenigd worden met hun dierbaren.

  • Aanmelden Vrijwilligersprijs

    Muntendam- Tijdens de Vrijwilligersavond op 1 november zal de jaarlijkse Vrijwilligersprijs weer worden uitgereikt. Organisaties uit Menterwolde kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor deze eervolle prijs waar een geldbedrag van 250,- aan verbonden is. Kent u iemand die u graag zou willen nomineren voor de individuele prijs, dan kan dat ook. Deze persoon zal in het zonnetje worden gezet en krijgt ook een leuk geldbedrag.

  • Erkenning Politie keurmerk

    Na intensieve trainingen is Hubo Slochteren erkend PKVW bedrijf geworden. Met deze landelijke erkenning is Hubo Slochteren in staat uw woning te keuren of aan te passen naar de richtlijnen van het PKVW.  Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Het inbreken in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden. Een inbreker bedenkt zich dus wel twee keer voor hij een woning probeert te betreden die is voorzien van het Politiekeurmerk. Onderzoek wijst uit dat de PKVW-maatregelen significant bijdragen aan uw veiligheid en veiligheidsgevoel. De extra maatregelen, als goed hang-en-sluitwerk, goede verlichting en overzicht in straat en wijk, zorgen ervoor dat inbrekers de woning graag overslaan.
  • Rauzen in de Ruitershorn!

    Muntendam - Op vrijdag 6 oktober kunnen kinderen, ouders en opa’s en oma’s uit Muntendam “Rauzen” in de Ruitershorn van 15.30 uur tot 18.00 uur. 
    In de sporthal liggen luchtkussens waarop gerausd, geklommen en geklauterd kan worden. Jong en oud kunnen zich uitleven op verschillende stormbanen en springkussens. En er kunnen leuke  spelletjes worden gespeeld. Natuurlijk zorgen we voor swingende muziek.
  • Christmas Carols zingen

    Harkstede - Binnenkort wordt er gestart met het instuderen van kerstliederen, om ten gehore te kunnen brengen in de Kerstnachtdienst in de Monumentale Kerk van Harkstede op 24 december a.s. We willen graag een mooi koor vormen met zangers uit Harkstede en omgeving. Net als de drie voorgaande jaren gaan we weer repeteren onder de bekwame leiding van dirigent Marijke Beute uit Groningen. Het is de bedoeling dat we een aantal Christmas Carols met bekende melodieën afwisselend zelf en met de bezoekers gaan zingen. Marijke zoekt naar mooie Nederlandse vertalingen.

  • Spooktocht in aantocht!

    Muntendam - Binnenkort is het weer zover! De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam organiseert op zaterdag 28 oktober weer de jaarlijks terugkerende spooktocht. Ieder jaar doen er gemiddeld vierhonderd lopers mee die zich de stuipen op het lijf laten jagen door zo’n 80 spoken.
    Er wordt door de vele vrijwilligers van de JWG al weer druk nagedacht over diverse thema's. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het wordt weer een spooktocht met diverse licht en geluidseffecten dus griezelen maar!

  • Kook- en smaakles voor kinderen

    In het kader van cultuuronderwijs geeft natuurvoedingskundige en gastdocente Petra van den Engel van Bewust Natuurvoeding smaak- en kooklessen aan de leerlingen van basisschool de Ruitenvelder. De onder- en middenbouw ontdekt welke smaken er allemaal zijn en waar precies de smaak zit.
    De bovenbouw gaat koken en mogen daarna hun tanden zetten in de zelfgemaakte gezonde lunch. De kinderen komen spelenderwijs meer te weten over gezonde voeding. “Dat is precies het doel” aldus Van den Engel. “Kinderen meer bewust maken van gezonde voeding daardoor kunnen ze zelf betere keuzes maken”.

  • Bestemmingsplan Heemtuin

    Muntendam - B&W wil graag het bestemmingsplan van Natuurpark de Heemtuin wijzigen om ruimte te bieden aan de volgende mogelijkheden: Een reguliere horeca functie onder voorwaarde dat dit blijft horen bij de maatschappelijke voorziening. Overnachtingsmogelijkheden in de vorm van max. 10 tentkampeerplaatsen van 15 maart tot 31 oktober. Max. 12 evenementen en activiteiten per jaar toestaan. Max. 6x per jaar muzikale activiteiten. Verdubbeling aantal parkeerplaatsen naar 100 en vervangende nieuwbouw op de dagbestedingsruimte waar Werkpro gebruik van maakt.

  • Het POSO lifestylebeurs

    Hoogezand - Op vrijdagmiddag 6 oktober 2017 kunt u weer een bezoek brengen aan de Lifestylebeurs in de Sporthal van Sportcentrum de Kalkwijck. Het hoofdthema van de beurs is dit jaar ‘50+ ACTIEF!’Dit jaar is de beurs ten opzichte van het vorig jaar behoorlijk gewijzigd. “Naast de bekende stands met informatie, gezondheid, kunst en cultuur, hebben we Kunstencentrum Kielzog bereid gevonden om op een podium een gevarieerd programma te presenteren.”

  • Repair Café Week

    Van 14 tot en met 22 oktober 2017 is het Internationale Repair Café Week. Wereldwijd organiseren vrijwilligers in die week bijeenkomsten die draaien om samen repareren. Ook in Harkstede. Op 14 oktober tussen 13.00-16.00 uur organiseert Repair Café Harkstede een bijeenkomst in Novo Ons Hertenkamp. Iedereen is van harte welkom met kapotte spullen. De vrijwilligers zijn vooral goed in het repareren van huishoudelijke apparaten, gereedschappen, meubeltjes, textiel, speelgoed en fietsen.
  • "Het mooiste dorp is Overschild…"

    Burgemeester Rein Munniksma kwam i.v.m. de aftrap Oktobermaand Kindermaand langs op GBS De Wiekslag in Schildwolde. De kinderen werden ook in de gelegenheid gesteld om de burgemeester allerlei vragen te stellen. Ze waren zeer geïnteresseerd in de toekomstige gemeente Midden-Groningen. 
    "Uit hoeveel dorpen bestaat de toekomstige gemeente?" En vooral de mooie ambtsketen gaf aanleiding tot veel vragen. "Waarom wordt hij gedragen?, Is hij zwaar?, Hoe komt de nieuwe eruit te zien?, Wat gebeurd er met de drie 'oude' kettingen?"
  • Gaskraan dicht...

    Zuidbroek - Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren komt naar Zuidbroek op uitnodiging van GroenLinks Midden-Groningen. Iedereen is daarbij van harte welkom.  De bijeenkomst is op vrijdag 6 oktober, vanaf 15.00 uur tot ongeveer 18.00 uur en vindt plaats in de Broeckhof,  W.A. Scholtenweg 18 te Zuidbroek (vijf minuten lopen vanaf het station Zuidbroek). De toegang is gratis. 
  • Accordeon Festival

    Accordeon FestivalOp zondag 8 oktober is theater het Kielzog het domein voor de 23e editie van het Int. Accordeon Festival Hoogezand-Sappemeer. Gastoptredens worden verzord door Roger Pluymers uit België, Daan de Groot, Jan Dorpmans en Daniël Metz (Mon Amour Band). Volgens organisator Adri Kruijer beloofd het weer een fantastische middag te worden met veel diversiteit aan accordeonmuziek.
    De accordeonisten hebben er zin in en maken er weer een mooie middag van met repertoire van o.a. Tante Leen, Johnny Jordaan, The Three Jacksons, Johnny Meijer etc. Jan Dorpmans zal voor u enkele nummers spelen op de originele witte Galanti die ooit werd bespeeld door The Three Jacksons.
  • Informatiebijeenkomst Gockingaheem

    Noordbroek - Per 1 oktober is woonzorgcentrum Gockingaheem overgenomen door NNCZ (Noord Nederlandse Cooperatie van Zorgorganisaties). Hierover was vorige week donderdag een bijeenkomst voor inwoners van Noordbroek en omgeving. Dankzij NNCZ, de Dorpszorgcooperatie ‘Mit Mekoar’ en NOVO is het voortbestaan van Gockingaheem nu bewerkstelligd. Een burgerinitiatief dat na veel werken niet voor niets is geweest.
  • Scholen OPRON slaan handen ineen

    De openbare basisscholen De Tandem in Zuidbroek en Inspecteur Amerikaschool in Noordbroek hebben samen een actie opgezet. De scholen gaan kleding en textiel inzamelen. Met deze inzamelingsactie dragen de scholen bij aan een groene kijk op de maatschappij door kleding en textiel een tweede leven te geven en niet te laten belanden bij de afvalverwerking.

  • “Graag een stapje extra”

    Wanneer iemand hulp krijgt en meegenomen wordt om er even op uit te gaan, ziet de wereld er vaak meteen anders uit. Hoe klein de moeite soms ook is, het levert altijd veel op. Op vrijdag 20 oktober vanaf 13.00 uur viert Zonnebloemafdeling Muntendam-Meeden dat de afdeling al veertig jaar geweldig goed werk doet voor jong en oud met een lichamelijke beperking in de omgeving.
     
    Optredens
  • Volle zaal bij start Bridge

    Hoogezand-Sappemeer – Afgelopen woensdag, 4 oktober, ging de woensdagmiddagbridge, georganiseerd door Bridgeclub Hoogezand-Sappemeer weer van start. Er waren deze eerste keer, maar liefst 19 paren en daarmee zat de zaal vol. Op deze bridgemiddag staat gezelligheid voorop en ieder bridgepaar, die een kaartje wil leggen, is van harte welkom.

  • Nieuwe ruimte Museum ’40-’45

    Harkstede - In verband met verkoop van het pand en uitbreiding van kapsalon De Knipstee, is beheerder Chris Scholtens met spoed op zoek naar een nieuw onderkomen voor zijn Verzameling/ Museum 40-45. Dit het liefste binnen de gemeente Slochteren of Hoogezand-Sappemeer. Het gaat om een - toegankelijke - ruimte van ca. 25 tot 30 m² voor alle voorwerpen/ documenten/ boeken enz. inzake de oorlogsjaren 1940-1945. Na in 1993 te zijn gestart in Slochteren, was het museum vanaf najaar 2004 gevestigd in het huidige onderkomen aan de Hoofdweg te Harkstede.

  • Altijd geholpen door iemand die u kent

    Zuidbroek - Steeds meer banken verdwijnen. Maar mensen willen nog steeds graag spontaan een bank bij hun in de buurt binnenlopen. Zonder afspraak. Loop daarom eens binnen bij Huis Verzekeringen en Hypotheken te Zuidbroek, Zelfstandig Adviseur van RegioBank. Voor een korte vraag, een persoonlijk advies of hulp bij uw bankzaken. Ze nemen alle tijd voor u. U kunt bij hen terecht voor al uw bankzaken: betalen, sparen en hypotheken.
    Klantgericht en klantvriendelijk 
  • De Voedingsbron

    Meeden - “Na ruim 10 jaar Prognos Meeden is het tijd voor verandering”, zegt Mariël Schmaal-Timmer. Een andere praktijknaam en logo die laat zien wat ik doe en waar ik voor sta. Namelijk gezonde voeding in de breedste zin van het woord;  eten en drinken maar ook ademhaling, ontspanning, beweging en beleving, dat is de bron van gezond leven! 
     
    De Voedingsbron.
    Als Fysiotherapeut en Orthomoleculair Therapeut heb ik vele opleidingen en cursussen gevolgd zodat ik u kan helpen op het gebied van orthomoleculaire therapie, Prognos gezondheidsanalyse, adem- en ontspanningstherapie, zelfmanagement en beweegadvies.
  • Basiscursus

    We kunnen dankbaar zijn voor alle (materiële en intellectuele) verworvenheden, maar we voelen vaak een innerlijk gemis. Veel mensen hebben de laatste decennia hun toevlucht genomen tot het Boeddhisme. Eén van de belangrijke kenmerken van deze ondersteuning is dat we ons voor ons spiritueel welbevinden niet afhankelijk maken van iets of iemand buiten ons, maar hier geheel zelf verantwoordelijk voor zijn. 
  • Fysiotherapie weer Pluspraktijk

    Op 29 september heeft Fysiotherapie Hoogezand met vestigingen aan de Wega, de Ruyterstraat en de Molendijk voor de derde opeenvolgende keer het predicaat Pluspraktijk verworven. In een zes uur durende zitting wordt de gehele praktijk door twee auditoren in al z’n facetten doorgelicht. Beoordeeld wordt de inrichting, netheid en verzorging van de praktijkruimtes, wat zijn de samenwerkingsverbanden met andere zorgverleners, hoe wordt hier inhoud aan gegeven en in hoeverre worden hier onderlinge afspraken gemaakt, gecontroleerd en zo nodig bijge- steld.

  • Hannekemaaiers

    Vanaf de Gouden Eeuw, trokken eeuwenlang arbeiders over de Nederlandse grens om hier wat geld bij te verdienen. Meest vanuit Westfalen. Hun land was door oorlogen, verwoesting en overbevolking zeer verarmd. Om een bestaan te hebben kwamen ze in 'das reiche Holland' bijverdienen. Mensen van allerlei pluimage.
  • Vindbaar in Noordbroek

    Noordbroek - De Dorps Advies Raad Noordbroek heeft opnieuw het voornemen om reflecterende huisnummerbordjes tegen vergoeding centraal in te kopen voor inwoners van Noordbroek. Het zoeken naar uw woning door ambulancepersoneel, doktersdiensten, thuiszorgorganisaties enzovoort wordt hierdoor vergemak- kelijkt. Vooral ook in buitengebieden kan dit van cruciaal belang zijn. Zelf een bordje ergens bestellen is vaak duur. Door centraal in te kopen kan de prijs per bordje lager gehouden worden. Voor woningen met een verplichte postbus aan de weg wordt een gratis huisnummersticker bijgeleverd.