Noordbroek

Het dorp Noordbroek is een Nederlands dorp, ontstaan in de vroege Middeleeuwen.
Het dorp is gelegen in de Groningse gemeente Menterwolde. Begin 2004 had het 1957 inwoners.
Gockingaheem
Tot 1965 was Noordbroek samen met de omringende gehuchten Stootshorn en Hamrik een zelfstandige gemeente. In de periode 1965 tot 1989 vormde Noordbroek samen met Zuidbroek de gemeente Oosterbroek. Vervolgens fuseerde deze gemeente met Muntendam en Meeden tot de gemeente Menterwolde.

Het woord broek verwijst naar de bodemgesteldheid: moerassige grond. Tot ongeveer de 15e eeuw lag Noordbroek meer oostwaarts en werd vaak door het water van de Dollard bedreigd.
Kerk Noordbroek
Het dorp heeft een prachtige middeleeuwse laat-romanogotische kruiskerk met een losstaande Romaanse toren. In de kerk zijn middeleeuwse muur- en gewelfschilderingen te zien en regelmatig worden de klanken van het Arp Schnitger-orgel (1696) ten gehore gebracht. Een uit 1849 daterende pel- en korenmolen 'De Noordstar' is evenals een groot aantal monumentale boerderijen, veelal Oldambtster boerderijen, het bekijken waard.

Noordbroek ligt ten noorden van de A7 en ten westen van de N33. In het verleden heeft het dorp ook een spoorwegstation gehad. Het lag aan een in 1910 geopende lijn van de NOLS. Het station werd in 1934 gesloten.

Kaart Noordbroek