Nationale Ouderendag

Op vrijdag 6 oktober lazen in het hele land scholieren, BN’ers, bibliothecarissen en andere vrijwilligers voor in ouderencentra. In Hoogezand-Sappemeer gebeurde dit in De Burcht, Sint Jozef en Voor Anker, tijdens de koffie.
Nationale Ouderendag
Op Nationale Ouderendag werken bibliotheken en zorginstellingen door het hele land samen om een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle locaties werd hetzelfde verhaal voorgelezen, dat speciaal voor de Voorleeslunch geschreven is, dit jaar door Vonne van der Meer, auteur van onder meer Eilandgasten. 
Verpleeghuis en verzorgingshuis ZINN, locatie De Burcht te Hoogezand aan de Van der Duyn van Maasdamweg was één van de plaatsen waar werd meegedaan aan de Nationale Voorleeslunch voor ouderen. Het was gezellig vrijdagmorgen en de tafels stonden allemaal in groepjes opgesteld, zodat iedereen de voorlezer, oud medewerkster Bibliotheek Jelly Visser, ook kan zien. Jelly was 32 jaar werkzaam bij de bibliotheek eerst in Sappemeer en later in Hoogezand. Begin dit jaar ging ze met pensioen en nu is ze gevraagd om het verhaal ’De man achter de streepjes’, een speciaal voor deze gelegenheid door Vonne van der Meer geschreven verhaal, voor te lezen. "We pakken uit…", zegt Sylvia Westman, welzijnsmedewerker van ZINN. "Er is koffie/thee en... gebak en dan gezellig met z'n allen luisteren naar het verhaal." Het voorlezen van een verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen, is het idee achter de Voorleeslunch. Hiermee willen de initiatiefnemers laten zien dat voorlezen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. 
 
Vonne van der Meer
Vonne van der Meer (Eindhoven, 1952) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen, waarna ze ongeveer elke twee jaar een boek uitbracht. 
 
De  roman Eilandgasten wordt gezien als haar doorbraak, waarin zes verhalen staan met als verbindend element een vakantiehuisje op Vlieland. 
Het werd het eerste deel van een succesvolle trilogie met dit basisgegeven; later volgden De avondboot en Laatste seizoen. Half augustus verschijnt haar nieuwe verhalenbundel Brood, zout, wijn..

Reactie toevoegen