Zuidbroek

Het dorp Zuidbroek is gelegen in de gemeente Menterwolde in de provincie Groningen (Nederland). Op 1 januari 2004 had het 3817 inwoners.

Het dorp heeft een monumentale kruiskerk uit de dertiende eeuw in romanogotische stijl. De toren staat los van de kerk en heeft gediend als gevangenis.
Boslaan
In de Middeleeuwen lag het aan een handelsroute richting Duitsland. Door de ligging aan vele transportwegen heeft Zuidbroek industriële ontwikkeling gekend, bijvoorbeeld door een scheepshelling, een motorenfabriek, een vlasfabriek en en een aardappelmeelfabriek.

Het is gelegen aan de autosnelweg de A7, het Winschoterdiep, met een aftakking naar Veendam genaamd het Muntendammerdiep.
Station Zuidbroek
Het heeft sinds 1 mei 1868 een station aan de spoorlijn Groningen - Nieuweschans. Het station is in 1959 grotendeels gesloopt en de enig overgebleven vleugel wordt anno 2004 omgebouwd tot het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum. Vanaf Zuidbroek loopt er vanaf deze spoorlijn een aftakking naar Veendam dat gebruikt wordt voor goederenvervoer. Deze lijn was vroeger een onderdeel van de lijnen van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij waardoor Zuidbroek een knooppunt was. Van 1881 tot 1923 was Zuidbroek het beginpunt van de paardentramlijn van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij die in 1895 Ter Apel bereikte.

Kaart Zuidbroek