Meeden

Meeden is een dorp in de gemeente Menterwolde in de provincie Groningen in Nederland.
Boerderijen Hereweg
Het dorp is gesticht in 1391 en was een zelfstandige gemeente tot de gemeentelijke herindeling van 1990, welke geleid heeft tot de gemeente Menterwolde, samen met Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek. Het huidige dorp heeft 1879 inwoners (1 januari 2006). In het dorp staan enkele oldambster woonboerderijen en renteniershuizen, wat duidt dat het dorp in een rijk gebied gelegen was. Het ligt op een zandrug die de overgang vormt tussen het klei van het Oldambt en de Veenkoloniën.

Geschiedenis
Het dorp, gesticht in 1391, lag oorspronkelijk noordelijker dan nu het geval is. Dit komt mede doordat de vroegere bewoners last hadden van het wassende water van de Dollard. Tevens kun je de verplaatsing van het dorp zien aan het feit dat de Nederlands Hervormde Kerk niet aan de hoofdweg (Hereweg) ligt, maar aan een zijweg.
hereweg
Meeden is net als het buurdorp Westerlee een wegdorp. Meeden is een verwijzing naar het woord grasland. De oorspronkelijke naam van Meeden is Eextameeden wat graslanden van Eexta betekent. Vermoed wordt dat Eexta het moederdorp van Meeden is.

Kaart Meeden