Minder molens met meer opbrengst

“Proberen zo weinig mogelijk mensen hinder te laten ondervinden van windmolenpark”
Dat waren de woorden waar wethouder Lian Veenstra de persconferentie mee eindigde over het windmolenpark langs de N33. De kans dat het park er in 2020 komt, is inmiddels aanzienlijk. Laten we dan proberen om minder hinder en zo veel mogelijk compensatie voor de getroffenen te krijgen. Dat was in het kort gezegd de boodschap van Lian Veenstra en burgemeester Munniksma. En hoe dan is de vraag.

De gebiedscoördinator de heer Emme Groot heeft geconcludeerd dat er voldoende reden is om te praten over communicatie, participatie en zeker compensatie met en voor betrokkenen. Allereerst valt hierbij natuurlijk te denken aan het dorp Meeden, maar ook een gedeelte van Zuidbroek. De dorpscoöperatie Meeden is tegen het windmolenpark en wil daarom niet meepraten. Wethouder Veenstra snapt dat wel maar als het waarschijnlijk toch niet meer tegen te houden is dan ziet ze graag dat de Meedenaren wel meepraten. Want Meeden kan de compensatiegelden goed gebruiken voor allerlei zaken in het dorp. Ze ziet compensatie als belangrijke voorwaarde. De heer de Groot gaat daar zijn best voor doen.
Ze roept de Dorpscoöperatie dan ook op om toch mee te praten, omdat het in deze fase verstandig is om de vergoeding zo hoog mogelijk te krijgen. B&W onderhandelt daarover. Volgens de burgemeester is het helaas zo goed als zeker dat het park er komt, maar zorg dan dat er genoeg aan vergoeding komt naar de dorpen. B&W is nog steeds tegen de komst van het park, maar het Rijk gaat nu over de beslissingen.
Voor wat betreft de hinder heeft B&W het volgende in gedachte. In de ‘oude’ plannen wordt geen gebruik gemaakt van de nieuwste technieken (die in 2020 nog beter zullen zijn). B&W ziet graag molens met een vermogen van vijf megawatt i.p.v. drie megawatt. Deze molens geven niet meer hinder maar  er kan wel een rij molens dichtbij Meeden minder. Hiermee verschuift de grens tot aan de bebouwing naar 1500 meter. Ook de drie molens ten westen van de N33 zouden dan niet geplaatst hoeven worden.  Nog een optie is om een paar windmolens te plaatsen ten noorden van de A7. Deze variant scoort beter op alle fronten volgens wethouder Veenstra en deze strijd voert B&W nu met de  minister. “Het argument hinder moet stevig aangezet worden dat inwoners hierover meepraten is zeker van belang volgens de gemeente. “Tot 11 april heeft de gemeente de mogelijkheid om opmerkingen te maken bij het Rijk. Hopelijk kiest Minister Kamp dan voor een goede variant. De raad stelt haar oordeel op 7 april vast. Ook de Provincie en een aantal statenleden roepen op om gebruik te maken van betere technieken. Minister Henk Kamp zal zo rond de zomer zijn plannen klaar hebben. Rond de jaarwisseling wordt het plan definitief vastgesteld.
Het idee van een zonnepark in Zuidbroek is een heel goed idee, maar dat kan de komst van dit windmolenpark niet tegenhouden. Daar is het te laat voor nu de beslissing niet meer bij de Provincie maar bij het Rijk ligt. Beide zou een goede optie kunnen zijn.

Foto: In plaats van 35 windmolens die drie megawatt opwekken, moeten het er twintig worden, die vijf megawatt opwekken. De rij molens bij Meeden gaat eraf. De afstand tussen de molens en het dorp gaat van 900 meter naar 1500 meter. Ook de molens ten westen van de A7 kunnen weg bij de plannen van B&W.

Reactie toevoegen