(Kans op) aardbevingsschade

Burgemeester Munniksma: het niveau van de gaswinning moet veilig worden en dus naar beneden. De basisscholen in Noord- en Zuidbroek zijn onderzocht of versterking op korte termijn nodig is, wat niet nodig bleek. PvdA, VVD, GL, MG, SP en het CDA dienden een motie in over de afhandeling van aardbevingsschade in Menterwolde.
Zij stellen dat alle schadegevallen binnen onze gemeente gelijk behandeld dienen te worden. Alle schade willen zij ook on-der de mijnbouwwet laten vallen (i.v.m. werk Nedmag). En zij willen dat ook de basisscholen in de overige dorpen, indien nodig, verstevigd worden. Het college wordt verzocht om met dhr. Alders en/of de Provincie te overleggen dat alle schadegevallen een gelijkwaardige behandeling krijgen. De Contourenkaart willen zij graag aangepast zien zodat de hele gemeente hier binnen gaat vallen. Deze motie wordt met algemene stemmen aangenomen. Volgens de heer Munniksma zijn rond Loppersum de meeste gebouwen kapot en daarom wordt daar nu de handen uit de mouwen gestoken. Onze gemeente staat nog niet centraal voor het veilig maken van gebouwen behoudens de scholen.
Schade is niet gebonden aan contourenkaarten, wel het feit dat geconstateerd wordt dat er sprake is van aardbevingsschade. Echter er zijn wel gevallen bekend in bijv. Meeden die geen schade uitkering kregen. Versterkingsopdrachten vallen wel binnen contourenkaarten. Door seismologische invloeden kunnen de kaarten wijzigen.

Reactie toevoegen