Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam

De N33 tussen Zuidbroek en Appingedam wordt verdubbeld. Het Rijk en de provincie hebben op 23 februari een akkoord gesloten over de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. De werkzaamheden starten naar verwachting uiterlijk in 2020.
 
Na jarenlang onderzoek en stevige onderhandelingen over de kosten van de uitbreiding zijn beide partijen het eens geworden. De provincie Groningen betaalt 89 miljoen euro en het Rijk steekt 15 miljoen in de verdubbeling.
Goede bereikbaarheid
De verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam maakt de Eemsdelta beter bereikbaar en is goed voor de economische ontwikkeling van het gebied. Een goede bereikbaarheid is een vestigingsvoorwaarde voor veel ondernemingen die naar Groningen willen komen.
 
Financiering
De provincie en het Rijk hebben een akkoord bereikt over het oplossen van het tekort van 20 miljoen euro. In de bestuursovereenkomst is afgesproken dat de provincie en het Rijk elk 11 miljoen extra gaan bijdragen. Het Rijk betaalt ook de 4 miljoen euro voor de meerkosten voor beheer en onderhoud. De provincie had aanvankelijk een budget van 78 miljoen euro voor de verdubbeling van de weg. 
Ook wordt de N33 veiliger. Ondanks enige weerstand van omwonenden, hebben ook de omliggende gemeenten toegezegd te willen bijdragen aan de verdubbeling.
Vorig jaar september werd het eerste deel van de 72 km lange rijksweg al verdubbeld tussen Assen en Zuidbroek.
De bestuursovereenkomst werd in Emmen ondertekend in door minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Boumans.

Reactie toevoegen