Samenwerking Buurtzorg/ Fysiotherapie Menterwolde/ Ergo Winschoten

Deze maand is Buurtzorg Menterwolde gestart als Buurtzorg Plus, samen met Fysiotherapie Menterwolde en Ergo Winschoten. 
‘Buurtzorg Plus’ is een toevoeging aan het bestaande zorgaanbod van Buurtzorg. 
Bij Buurtzorg Plus werken gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten nauw samen met de wijkver- pleegkundigen en ziekenverzorgenden. Zij brengen in kaart wat het functioneren van thuiswonende patiënten belemmert en bedenken oplossingen op maat. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen in huis en patiënten gerichte oefentherapie bieden waardoor ze beter kunnen bewegen en hun conditie vooruitgaat. Buurtzorg Menterwolde gaat samenwerken met fysiotherapeute Gina Steenbergen van Fysiotherapie Menterwolde  en ergotherapeute Ineke Konijn van Ergo Winschoten.
Onderzoek toont aan dat deze werkwijze zeer positieve gevolgen heeft. Patiënten worden zelfstandiger, mantelzor- gers voelen zich ondersteund, de zorg is beter op elkaar afgestemd en het werk van de wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden wordt minder zwaar. De verwachting is dat de kosten zullen dalen omdat veel patiënten uiteindelijk minder zorg nodig zullen hebben. 
 
Door de samenwerking heeft Buurtzorg veel beter inzicht gekregen in de toegevoegde waarde van fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die verder gespecialiseerd zijn in de ouderenzorg in de thuissituatie. Nu al blijkt dat een kwart van de patiënten die cliënt zijn bij een Buurtzorg Plus team wordt doorverwezen naar deze disciplines en daar positieve effecten van ondervindt. 
 
‘Buurtzorg Plus past perfect in de visie van Buurtzorg, namelijk het zo veel mogelijk vergroten van de zelfstandigheid van de patiënt’, aldus Buurtzorg-directeur Jos de Blok. ‘Met dit initiatief laten we zien dat we blijven strijden voor een betere thuiszorg voor cliënten, die minder kost, de bureaucratie uitbant met een bevredigend werkkwaliteit voor het personeel.’
 

Reacties

In 2010 heb ik de opleiding fysiotherapie in de thuiszorg gevolgd. Graag wil ik met jullie plus teams samenwerken in mijn omgeving (De kempen Nrd Brabant).
We zijn een groot voorstander van korte lijnen en multidisciplinair werken.
Sjaak Coenen
geriatrie fysiotherapeut

Reactie toevoegen