De Vlotte Krant

Hoogezand - Vorige week hebben Jade van Dijk en Léon Demydczuk de nieuwe schoolkrant van hun Jenaplanschool ’t Vlot te Hoogezand aangeboden aan wethouder Oetra Gopal. Zij maken deel uit van de redactie, die bestaat uit meerdere leerlingen van groep 7/8.  
De Vlotte Krant
Het thema van de schoolkrant is ‘Mijn leven samen leven’. Dit gaat erover dat we allemaal anders zijn, maar wel gelijk. En dat is voor de kinderen vanzelfsprekend. Vanwege haar Surinaamse achtergrond hebben zij wethouder Gopal gevraagd om een column te schrijven in hun krant. Dit heeft zij met veel plezier gedaan. De colomn gaat over respect voor elkaar hebben. “Want we hebben elkaar nodig om samen te leven,” is haar conclusie. Léon heeft een opa in de Oekraine en Jade heeft haar oom geintervieuwd, die uit Suriname komt. Allemaal interessante verhalen vinden ze. “We moeten ook proberen vluchtelingen te helpen. In onze ogen is iedereen gelijk”. Dit dragen zij ook uit op school. Als het aan deze jeugd ligt komt het helemaal goed met onze multiculturele samenleving. Een heel mooi streven.
De schoolkrant deed ook mee met Media Masters. Hieraan deden zo’n 6.000 scholen mee. Zij werden hiermee maar liefst 1e van Groningen en 13e van het land!
Wethouder Oetra Gopal is haar wethouderskamer aan het opruimen. Per 1 januari a.s. zit haar 8-jarig wethouderschap erop. Ze heeft belooft om de schoolkrant mee naar huis te nemen en zuinig te bewaren. 
 
Hallo iedereen  
 
Ik ben Oetra Gopal, bijna acht jaar wethouder in de prachtige gemeente Hoogezand-Sappemeer. Zoals velen van jullie weten ben ik in Suriname geboren. Daar heb ik tot mijn elfde gewoond. Nu woon ik alweer 42 jaar in Nederland, waarvan 32 jaar in de gemeente Hoogezand Sappemeer.  
 
Suriname hoorde tot 1976 bij Nederland, daarom wordt er ook Nederlands geschreven en gesproken, naast alle andere talen. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn indianen. Na de 'ontdekking van Amerika' in 1492 zijn er ook mensen uit Nederland, Afrika, India, Indonesië en China in Suriname komen wonen. Het is dus een multi-culturele samenleving waar de kerk, moskee en synagoge naast elkaar staan. Zo leven ook de mensen met elkaar, samen.
 
Als Surinaamse ben ik dus van jong af aan gewend om te leven met mensen uit verschillende culturen. De verschillen geeft veel kleur in mijn leven. Als iedereen hetzelfde was, dan zou het allemaal maar saai zijn. Dan zouden er lang niet zoveel nieuwe ideeën zijn. Allemaal verschillend zijn en tòch prettig met elkaar samen leven, dat vind ik mooi. In een gezin met broers en zussen ben je toch ook niet allemaal hetzelfde? En woon en leef je toch ook samen? Waarom zou je het dan buiten je eigen huis anders willen? Ik vind het geweldig dat er ook in Nederland zoveel verschillende mensen wonen. 
 
Wat belangrijk voor mij is, dat als je samenleeft, je nooit de ander kwaad doet. Want wat je voor jezelf niet wilt, moet je ook nooit een ander aandoen. Je moet nooit denken dat jij belangrijker bent dan iemand anders. Maar ook niet andersom, dat iemand anders belangrijker is dan jijzelf. Respecteer elkaar.
 
De maand december komt eraan, veel feestdagen. Sinterklaasfeest, wat de kinderen vooral erg leuk vinden. Want zeg nou eerlijk, wie wilt er geen cadeau’s? Als wethouder zie ik wel dat zelfs in ons rijke land niet alle ouders een cadeau kunnen kopen voor hun kinderen. Dat zou ik graag anders zien. Dat alle kinderen een fijn Sinterklaasfeest hebben. En dat met kerstfeest alle kinderen een feestmaaltijd op tafel krijgen. En dat er liefde en warmte is voor iedereen met de feestdagen. En dat als je op oudejaarsavond terugkijkt op het jaar, je met mooie herinneringen het nieuwe jaar ingaat.
 
Ik wens jullie dan ook allemaal heel mooie feestdagen en een liefdevol 2018 toe. En een jaar waar je aandacht hebt voor de ander. Want we hebben elkaar altijd nodig om samen te leven. 
 
Oetra Gopal
Wethouder Hoogezand-Sappemeer

 

Reactie toevoegen