Goede kinderopvang, dat gun je ieder kind!

We voelen ons wel eens schuldig als we ons kind naar een kinderdagverblijf toe brengen. Er wordt gesproken over ’dumpen’. En het baby’tje lijkt nog zo klein… Er zijn veel ‘grote’ namen te noemen van wetenschappers die bewijzen kunnen dat kinderopvang goed is. En wat zegt ons gevoel, vinden wij dat onze kinderen buiten hun eigen gezin opgevoed mogen worden? “Het is te begrijpen dat ouders twijfelen. Dat komt door onze historie. Nederland loopt achter bij andere Europese landen. Er is een hardnekkig idee dat kinderen het beste af zijn als ze alleen door hun (groot)ouders opgevoed worden.”
Wat leren kinderen op de kinderopvang?
Goede kinderopvang heeft kinderen veel extra’s te bieden. Kinderen krijgen er de mogelijkheid om sociale ervaringen en vaardigheden op te doen, zoals vriendschappen opbouwen, samen spelen en delen, rekening houden met anderen en kennismaken met verschillende waarden en normen. “Bij goede kinderopvang hebben timide peuters net zoveel contacten met andere kinderen als kinderen die wat vrijer zijn. Daar doen ze in sociaal opzicht hun voordeel mee”, zegt pedagoog dr. M. Gevers Deynoot. Kinderen leren door imitatie. Ze zijn meer geneigd andere kinderen na te doen dan volwassenen. Op het kinderdagverblijf en bij de gastouder zien peuters anderen op het potje gaan, zichzelf aankleden of netjes aan tafel zitten. Motorisch bewegen en buiten spelen zijn in de kinderopvang belangrijke onderwerpen, omdat het gezond is en de grove motoriek stimuleert. Er zijn fietsjes, steps en een klimtoestel met glijbaan, en vanuit Poko Loko gaan ze regelmatig met de kinderen naar een speeltuin of het bos. “Van buiten spelen leren kinderen ook rekenen en wiskunde”, zegt ontwikkelingspsycholoog E. Singer. “Dat klinkt groots, maar ze leren goede torens in de zandbak bouwen, hoe ze het snelst van de glijbaan kunnen en verstoppertje spelen. Ook krijgen ze te maken met begrippen als ‘groter’ en ‘kleiner’.“ De buitenschoolse opvang in Zuidbroek (vanaf 4 jaar) stimuleert bewegen door veel buiten te spelen en in de gymzaal en ze koken of gaan timmeren in het handenarbeidlokaal. Ook de medewerkers van Poko Loko staan erom bekend dat ze vaak heel creatief zijn. Ze stimuleren kinderen in hun creativiteit door te tekenen, te knutselen, te dansen, spelletjes te doen of muziek te maken. “De gemiddelde moeder heeft dat niet allemaal in huis”, zegt Singer. Voorlezen, liedjes zingen, vertellen wat je op je brood wilt eten, spelletjes doen en met elkaar spelen: al deze activiteiten en bezigheden bevorderen de taalontwikkeling van kinderen op de kinderopvang. Buiten leren ze van de natuur, in liedjes bijvoorbeeld de dagen van de week, knutselthema’s maken kinderen bewust van de seizoenen of feestdagen en door spelletjes leren ze tellen. In Zuidbroek bieden ze voor- en vroegschoolse educatie aan. Dit zijn onderwijsprogramma’s die taalachterstanden bij kinderen helpen inhalen. Kinderopvang en voorbereiding op de basisschool Elly Singer: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen in achterstandssituaties die op goede kinder- opvang hebben gezeten, het beter doen op school. Ze gaan minder vaak naar het speciaal onderwijs en hebben minder gedragsproblemen.” In Scandinavië, waar moeders vaak fulltime werken en leidsters hoog zijn opgeleid, halen kinderen die naar de opvang zijn gegaan, betere cijfers en hebben ze minder emotionele problemen.
Uitspraken van ouders en anderen • De leerkracht van groep 1 is positief over de kinderopvang: “Daar leren ze op de wc te gaan, zich te concentreren en netjes aan tafel te zitten.” • Loes, moeder van Pieter (8 maanden): “Pieter blijft waarschijnlijk enig kind. Ik vind het belangrijk dat op het kinderdagverblijf de verzorgende rol wordt gestimuleerd. Ik hoop dat hij ook de juffen met de kleintjes helpt als hij straks de oudste is.” 
• Katja, moeder van Anna (4): “Sinds haar derde kent Anna de dagen van de week. Wij hebben haar dat niet geleerd, maar door de liedjes op het kinderdagverblijf is ze het gaan onthouden.” 
• Marjolein, actief in de oudercommissie: “Ik vond het best moeilijk om mijn kinderen naar het kinderdagverblijf te brengen. Gelukkig merkten we al snel dat ze het er erg naar hun zin hebben bij Poko Loko. De betrokkenheid van de medewerkers is erg prettig, je mag altijd even bellen om te vragen hoe het gaat. Wat we ook belangrijk vinden is dat ze lekker buiten kunnen spelen. Toen we op zoek waren naar een kinderdagverblijf sprak Poko Loko ons meteen aan door de mooie, moderne, nette en gezellige groepsverblijven met veel daglicht.”
Kinderen leren veel en de opvang hoeft niet duur te zijn voor ouders: Voor de laagste inkomens ontvang je 93 procent terug voor het eerste kind en 94 procent voor tweede en volgende kinderen. In 2017 is er opnieuw 200 miljoen euro extra voor de kinderopvangtoeslag. Dit budget komt bovenop het extra budget van 290 miljoen dat vanaf 2016 wordt ingezet. 

Reactie toevoegen