Passend onderwijs

Donderdag 10 december hebben veertien docenten van Winkler Prins de Leergang Passend Onderwijs met goed gevolg afgerond. Zij zijn de eerste binnen Winkler Prins die hiervoor het certificaat hebben gekregen. 
 
Scholing
Negen weken lang volgden, meest jonge docenten, een cursus gericht op Passend Onderwijs. Naast uitgebreide theoretische kennis en organisatorische kennis, hebben zij veel parate kennis opgedaan die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen. Onderwerpen die voorbij kwamen waren; ‘gedrag is meer dan je ziet’, ‘van signaleren tot ondersteunen’, ‘sociale veiligheid’, ‘gespreksvoering’, ‘omgaan met verschillen’ en ‘de lastige klas’. Aan het einde van de leergang werd een bezoek gebracht aan de tussenvoorziening Time Out, waar de deelnemers een inkijkje kregen in de methodiek, die er op gericht is om leerlingen in het voorgezet onderwijs te houden. De leergang is ontwikkeld en gegeven door onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel van Winkler Prins zelf. In de komende twee jaar zullen alle docenten van Winkler Prins de leergang volgen en zullen zij nog beter in staat zijn om leerlingen passend onderwijs te laten volgen.
 
Van theorie naar de praktijk
De wet Passend Onderwijs is op 1 augustus 2014 van kracht gegaan. Het schoolbestuur van Winkler Prins werkt met andere schoolbesturen in de regio samen in het samenwerkingsverband Groningen Ommelanden 20.02 (SWV). Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het certificaat Leergang Passend Onderwijs is een volgende belangrijke stap in de praktijk.

Reactie toevoegen