Topdrukte bij zwembad De Kolck

Openluchtzwembad De Kolck in Meeden heeft dit seizoen al ruim 7.000 bezoekers genoteerd. Het bad wordt gerund door Dorpsraadcoöperatie Meeden. Een enthousiaste groep vrijwilligers wordt ingezet op alle fronten; ze zorgen o.a. voor het dagelijks onderhoud van het zwembad, ze houden het speelveld en de perkjes netjes, de winkel wordt bemand, kaartjes verkocht en niet te vergeten het groot onderhoud (dit gebeurde in de wintermaanden). Van de gemeente Menterwolde hebben ze dit jaar € 45.000,- subsidie ontvangen.
Tropisch warm was het afgelopen weekend. Temperaturen van 30 graden en meer werden er gemeten. Lekker weer dus om verkoeling te zoeken. De tropische temperaturen doen het buitenzwembad van De Kolck goed. Mede dankzij het warme weer is het zwembad 's ochtends vroeg al gevuld met veel mensen die op zoek zijn naar water en vertier. Badjuf Astrid de Jong laat weten dat het heel voorspoedig gaat met het buitenbad. “Met dit mooie weer hopen we veel extra mensen te trekken. Je blijft natuurlijk afhankelijk van het weer. Alhoewel je natuurlijk altijd een trouwe groep bezoekers en vaste banenzwemmers hebt; dit is al gewoon een traditie; weer of geen weer.” 
De sfeer in zwembad De Kolck is heel gezellig en gemoedelijk. Kinderen en hele gezinnen, opa’s en oma’s; met dit mooie weer is iedereen op zoek naar verkoeling en plezier. “Er is weinig tot geen overlast”, vertelt Astrid. “Natuurlijk moet je wel een keer waarschuwen, maar daar blijft het bij.” Dit jaar heeft het bad een nieuwe (lage) duikplank aan kunnen schaffen. In de vorige plank zat een scheur. Door een bijdrage van de NAM konden ze een nieuwe duikplank plaatsen. Woonstichting Groninger Huis heeft 3 nieuwe parasols geschonken. “En binnenkort krijgen we er nog twee. De parasols staan er niet alleen om de bezoekers tegen de zon te beschermen. Bij regen doen ze dienst als paraplu's voor ouders die de zwemlessen van hun kinderen volgen.” Er lessen momenteel zo'n 30 kinderen in Meeden. “In de zomervakantie gebeurd dit in de ochtenduren van half tien tot twaalf uur en dat vier keer per week. We zijn vier maanden open en we willen ook graag dat de kinderen hier afzwemmen. Daar doe je het voor. En in principe is het voor de ouders ook prettiger dat het wat sneller gaat.” Er is ook een Zwembad van het Jaar Verkiezing www.zwembadvanhetjaar.nl
Mensen kunnen hierop gratis een stem uitbrengen op hun favoriete zwembad. “We staan momenteel op de 4e plek. We hebben een heel hoog cijfer, maar door het aantal gemiddelde stemmen staan we op 4. Dus ik zou zeggen stemmen!”, zegt Astrid lachend.
“Het is de vraag of we volgend jaar weer open kunnen gaan. Vorig jaar trokken we ruim 13.000 bezoekers, we hopen dit jaar op meer. We zijn regionaal bekend; de mensen komen uit Pekela, Westerlee, Muntendam, Zuidbroek, Veendam en Wildervank. En je ziet dat de mensen terug komen. We hebben bewezen dat we het goed doen. Zelfs met € 20.000,- minder hebben we ons weten te redden. Heel Meeden zet zich er voor in. De verbondenheid onder de Meedenaren is groot. Het is maar de vraag of we volgend jaar weer een bijdrage van de gemeente krijgen. En anders is het over en uit… Dat zou toch heel jammer zijn. Wat weg is komt niet meer terug…”

Reactie toevoegen