Stichting Menterheem stuurt open brief aan Mieke Bos

In een reactie op de uitspraken van VVD-raadslid Mieke Bos in de raadsvergadering van 3 juli reageert de Stichting Menterheem in een open brief. Bos uitte vrijdag haar ongenoegen over de gemeentelijke bijdrage van 70.000 euro voor inventaris, inrichting en achterstallig onderhoud van de Heemtuin in Muntendam. Bos: "We hebben een puinhoop geërfd." De stichting reageert door het plaatsen van een open brief aan Mieke Bos.
 
De stichting Menterheem legt het nog 1 keer uit
 
Beste Mieke Bos
 
Volgens jou heeft de gemeente Menterwolde als het gaat om de Heemtuin een puinhoop geërfd en heeft de Stichting Menterheem een ravage achtergelaten. Je baseert die uitspraak om het verzoek van het college om in de Voorjaarsnota weer om geld te vragen (€ 70.000) voor achterstallig onderhoud, inventaris en verdere inrichting van het paviljoen. Zowel college als raad noemden de Heemtuin bij de overname een parel van Menterwolde. Hoe kan het dan nu plotseling een puinhoop zijn? Omdat het toch geld kost?
Puinhoop is letterlijk een hoop puin of een ruïne. Dat kun je toch niet zeggen van de Heemtuin: het gebouw staat er nog en die ruïne is in Tussen de Venen speciaal aangelegd voor vleermuizen en andere insecten. Dat jongeren er bijna een echte ruïne van gemaakt hebben is een andere kwestie en is de stichting Menterheem niet aan te rekenen. Ravage is eigenlijk alleen maar een Frans woord voor puinhoop. Maar je zal het wel figuurlijk bedoelen.
 
Laten we het lijstje dat jij citeert uit de Voorjaarsnota eens objectief en met de ogen van een (toekomstige) ondernemer bekijken:
• vervanging telefooncentrale: de telefooncentrale is in 2011/2012 helemaal vernieuwd. Zou die nu alweer verouderd zijn? Zijdelings merken we op dat dit zonder enig probleem voor de klant verlopen is en de Heemtuin destijds goed bereikbaar is gebleven.
• herbestraten parkeerplaats: de parkeerplaats is in de tijd van het eerste wethouderschap van dhr. Jan Velthuis verstevigd en bestraat met graskeien zodat er nog gras kon doorgroeien en het geheel een natuurlijke aanblik bood. Daarmee zijn de plassen en kuilen verdwenen en is er nog steeds niets mis mee. Terzijde merken we op dat het onderhoud van de parkeerplaats onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt als eigenaar van de grond en de gemeente destijds ook de kosten gedragen heeft. Naar verluid heeft dat ook nog geleid tot een baan bij Koen Meijer voor een aantal re-integranten.
• kas waterdicht maken. Ja dat is nodig, maar dat had de gemeente al lang kunnen/moeten doen als verantwoordelijke voor het groot onderhoud van het gebouw en in die zin is sprake van achterstallig onderhoud, maar dan veroorzaakt door de gemeente. Terzijde merken we op dat het ook belangrijk is de kas zodanig in te richten dat hij in de zomer en de winter aangenaam van temperatuur is. Maar dat kost kapitalen.
• uitbouw keuken en herinrichting winkel. Dat zouden we toch geen achterstallig onderhoud maar investeren willen noemen. Als de gemeente dat ten tijde van de Stichting had willen doen, zouden we het voorstel juichend hebben omarmd.
• onderhoud groen dak ontbreekt aan het lijstje. Het groene dak is al jarenlang verwaarloosd. Maar ook hiervoor is de gemeente verantwoordelijk als eige- naar van het gebouw.
 
Zo beschouwd lijkt ons dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud veroorzaakt door de stichting Menterheem, maar te wijten is aan de gemeente zelf, of dat er sprake is van investeringen, waar de Stichting ook heel blij mee geweest zou zijn. Zijdelings merken we op dat van achterstallig onderhoud van de tuin, dat ook hier en daar in de stukken van het college opduikt, al helemaal geen sprake is. Juist door de aanwezigheid van een ecologisch beheerder die ook re-integranten wist te stimuleren heeft de tuin er nog nooit zo goed bijgelegen. Daar bestaat de ‘ravage’ nu uitsluitend uit ongewaaide bomen die hier en daar in de weg liggen, maar verder mooie nieuwe natuur opleveren.
 
Hoe zit dat dan met de beamer en de stoelen en de gordijnen zal je vragen. Ja, het klopt dat de Stichting een deel van de inventaris, dat met eigen middelen aangeschaft is, heeft meegenomen . Dat is namelijk ondernemen: dat je het geld dat je verdient of door derden verwerft, investeert in je onderneming. Het was toch de bedoeling dat de Heemtuin op den duur zonder subsidie zou kunnen.
Daar hebben we de afgelopen anderhalf jaar toch steeds over gesproken en onderzoek naar laten doen? En die kans is de stichting toch niet gegund? Zijdelings merken we op dat groot onderhoud in de tuin (uitbaggeren vijvers, herinrichten oude vijver en boomgaard) en investering in een nieuwe voortuin (jeu-de-boulebaan, natuurspeelplaats en bloemenweide) door de stichting met behulp van derden, niet zijnde de gemeente, gerealiseerd zijn. Wij hopen dat daar geen achterstallig onderhoud gaat optreden.
 
Wij hopen van ganser harte dat het college en de raad erin slagen een goede exploitant voor de Heemtuin te vinden, zodat jij nooit meer hoeft te spreken over puinhoop of ravage, maar over de Heemtuin als de parel van Menterwolde.
 
Bestuur Stichting Menterheem

 

Reactie toevoegen