Sluiting voor zwembaden?

Donderdag 12 juni jl. is in een commissievergadering het Integraal Accommodatiebeleid en -plan besproken. Het college van Menterwolde wil het D.G. van den Noortbad in Muntendam open houden en in het collegevoorstel zullen de exploitatiesubsidies voor de zwembaden in Zuidbroek en Meeden worden stopgezet.
“Op initiatief van de De Pinquin in Zuidbroek wil de KNZB gratis zwembadenonderzoek doen in Menterwolde. De KNZB wil een actieve rol spelen voor alle drie de zwembaden in Menterwolde en ziet mogelijkheden om kosten te verlagen en opbrengsten te verhogen. In Zuidbroek maken vier zwemverenigingen (ook ZCM) gebruik van het bad in Zuidbroek, verder worden er zwemlessen gegeven aan 200 kinderen, er is een duikschool en natuurlijk het wedstrijd zwemmen”, aldus Erik Meijer bestuurslid van De Pinguin.
Luppo Kruizinga, van de dorpscoöperatie Meeden en tevens één van de vele vrijwilligers van het zwembad De Kolck in Meeden, geeft aan nog geen nadere informatie te hebben ontvangen of er volgend jaar nog subsidie wordt verstrekt. “Gistermorgen (12 juni) stond er een artikel op RTV Noord over sluiting. Deze tekst was later ook weer verwijderd. Ik heb geen achtergrondinformatie over wat er precies speelt. Het nieuwe college leek heel open richting ons. We hebben met alle vrijwilligers een prachtige voorziening in stand gehouden. Je vraagt je soms af, waar is de gemeente mee bezig. Als zwembad hebben we een hele sterke regiofunctie. Het is nu prachtig weer, er komen veel bezoekers en alles loopt prima. Zoiets ga je toch niet sluiten.” Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart gaven de SP en VVD in hun campagne aan dat ze De Kolck open wilden houden. “Menterwolde Gewoon hebben in hun verkiezingscampagne gezegd dat het bad in Muntendam open zou blijven. Dit leverde natuurlijk ook veel stemmen op”, aldus Kruizinga. “Ik heb hier helemaal geen moeite mee, maar ik begrijp nu niet welke kant de SP en VVD op willen.” Ook geeft Kruizinga aan meer te zien in een gezamenlijke aanpak van inkoop en personeel beleid van Zwembad De Kolck en het D.G. Van den Noortbad in Muntendam. “Wij hadden het idee om het bad in Meeden zomers open te doen en Muntendam in de wintermaanden. Zo kun je beide zwembaden open houden.” Afgelopen zaterdag was in zwembad De Kolck de opening van Sportdorp Meeden. “Dit is op voorspraak van ex-wethouder Annelien de Winter ontstaan. Markus Ploeger en ik hebben hierin heel wat tijd gestopt. Het was niet zo gemakkelijk allemaal; slechts één op de vijf voorstellen werden gehonoreerd. De gemeente weet toch wat wij hier doen om het bad open te houden. Het zal toch niet zo zijn dat alle voorzieningen zo worden afgebrand.”

Reactie toevoegen