maart 2012

  • Man bestuurt auto zonder rijbewijs

    Agenten hebben maandagavond op de Buitenwoellaan in Veendam een 31-jarige man uit Muntendam aangehouden omdat hij zonder geldig rijbewijs een auto bestuurde. Agenten zetten de man aan de kant voor een algemene controle. Tijdens deze controle bleek dat het rijbewijs van de automobilist ongeldig was verklaard en dat hij de auto van een familielid had meegenomen. Dit familielid was hier niet van op de hoogte. Ook roken de politieagenten een sterke weedlucht. Na fouillering troffen zij een gebruikershoeveelheid weed en een zakmes aan.

  • Man slaat autoruit vriendin stuk

    De politie heeft zaterdagnacht in Muntendam een 24-jarige inwoner van Veendam aangehouden. De Veendammer had in zijn woning onenigheid gekregen met zijn vriendin uit Muntendam. De vrouw wilde daarna weg en liep naar haar auto. Op straat sloeg de verdachte vervolgens een ruit van de auto van de Muntendamse kapot. Door het rondvliegende glas raakte zij gewond. Agenten wisten dat de verdachte uit zijn woning was gegaan en naar Muntendam was vertrokken. Daar is hij aangehouden. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

  • Aanhoudingen na mishandeling op voetbalveld

    De politie heeft zaterdagmiddag op een voetbalcomplex in Muntendam twee inwoners van die plaats aangehouden. Tijdens een voetbalwedstrijd tussen twee jeugdteams sloeg door onbekende oorzaak de vlam in de pan waarna een 47-jarige man uit Roden werd mishandeld. De Drent was op dat moment als grensrechter betrokken bij de wedstrijd. Hij moest door ambulancemedewerkers worden behandeld. De politie heeft op het sportcomplex twee jongens (16 en 17 jaar) aangehouden. De aanwezige agenten hebben van alle teamleden en betrokkenen namen genoteerd.

  • Informatie-avond over psoriasis

    De Psoriasis Vereniging Nederland verzorgt op dinsdagavond 13 maart om 20.00 uur een informatie bijeenkomst in het gebouw van de Zorgboulevard, gelegen op het terrein van het Antonius Ziekenhuis, Bolswarderbaan 1, 8601 ZK Sneek.

    De aan het Antonius Ziekenhuis verbonden dermatoloog dr. Laurens Barkema vertelt op de hem karakteristieke wijze over de laatste ontwikkelingen op het gebied van psoriasisbehandelingen. Hij wordt bijgestaan door de dermatologisch verpleegkundigen Alie Demmer en Gea Steen. Zij vertellen over hun ervaringen met het door

  • 40 Jaar lid FNV Vrouwenbond

    Tijdens de jaarvergadering van 27 februari 2012 van de Vrouwenbond FNV afdeling Muntendam werd mevr. G. Oeseburg gehuldigd. Ze is al 40 jaar lid en daarom kreeg ze een gouden speldje opgespeld door de voorzitter van onze bond.
    FNV Menterwolde
    De vergadering kreeg een extra tintje doordat mevr.  A. Ottjes over haar poppenhuismuseum vertelde.
    Het was een zeer geslaagde avond.
  • Toneeluitvoering Opwierde II

    Op zaterdag 10 maart a.s. voert de toneelgroep Opwierde II uit Appingedam het dolkomische blijspel “een listige hartendief” op.
    Het betreft hier een komedie, geschreven door Anke Scheffers, in drie bedrijven. Doldwaze ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op.
    Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat deze groep een uitvoering geeft in Dorpscentrum de Broeckhof in Zuidbroek.

  • Vraag en antwoord van de dorpsverpleegkundige

    Wij kregen de volgende vraag van een inwoner uit Meeden:
    ‘Ik maak sinds kort bij het lopen gebruik van een rollator. Hoe kan ik nu zo veilig mogelijk gebruik maken van deze rollator?’
    Een rollator biedt uitkomst als u niet meer zo goed kunt lopen door minder uithoudingsvermogen of afgenomen evenwicht. U kunt met een rollator weer zelfstandig, zonder hulp van anderen, buiten wandelen of even naar de supermarkt. 
  • Bowlen JWG

    Vrijdag 2 maart jl. organiseerde de Stichting Jeugdwerkgroep een bowlingmiddag voor de Basisschooljeugd. In een lange rij van auto’s vertrokken ze vanaf het dorpshuis richting Veendam naar het Bowlingcentrum.
    Alle acht banen werden in gebruik genomen en het was toch een kunst als je de kegels allemaal omvergooide. Sommige kinderen waren echt fanatiek.

  • Natuurlijk Spijkerman; een hovenier met passie

    Er heeft zich een nieuw hoveniersbedrijf gevestigd aan de Bovenstreek in Meeden. Natuurlijk Spijkerman; een all-round hoveniersbedrijf dat zich hoofdzakelijk toelegt op tuinonderhoud tegen scherpe tarieven, het hele jaar rond. Sinds begin 2012 is Ruben Spijkerman vanuit Friesland naar Meeden verhuisd. Aan de Bovenstreek in Meeden wil hij zijn all-round hoveniersbedrijf gaan voortzetten. De tuin is een wezenlijk onderdeel van uw huis. Het is dé plek om te ontspannen, te genieten en tot rust te komen. Vaak is het de persoonlijke noot die een tuin bijzonder maakt.
  • Goud Leven markt op 8 maart a.s.

    Bewegen, gezonde voeding en leefstijl
    Donderdag 8 maart a.s. organiseert het project ‘Goud Leven’ een markt voor 55-plussers in Veendam over bewegen, gezonde voeding en leefstijl. Op deze markt laten Compaen, afdeling Sport, diverse verenigingen en professionals zien wat zij 55-plussers rondom deze thema’s kunnen bieden. De markt is in Multi Functioneel Centrum Het Veencompas, Jan Salwaplein 3, Veendam.
     
  • Keurslager Grashuis viert 15-jarig bestaan

    Zaterdag 3 maart jl. bestond Keurslager Grashuis 15 jaar. In 1997 startten Peter en Margriet Grashuis hun Keurslagerij aan de Spoorstraat te Zuidbroek. 
     
    Welkom
    De onlangs geopende COOP Supermarkt werd door Keurslager Grashuis gevierd met een opvallende actie: op vertoon van de kassabon van de supermarkt kregen klanten gratis grillworst. “Het was een groot succes. We zijn blij met de komst van de supermarkt. Samen sta je sterker dan alleen”, aldus Margriet Grashuis.
     
  • 75 Jaar V.O.L.O.

    Gymnastiekvereniging V.O.L.O. bestaat 75 jaar. De afdeling volleybal gaat dit vieren met een toernooi voor leden en oud-leden van de volleybalafdeling. V.O.L.O. is op zoek naar oud-leden die in de afgelopen 20 jaar een periode lid zijn geweest en die mee wilen doen aan dit toernooi.

    Het toernooi is op vrijdagavond 30 maart in de gymzaal van dorpshuis Meeden.
    Iedereen die mee wil doen kan zich aanmelden bij Ina Kamst (ina-kamst@ hotmail.com) of bij Fina Grol (fenhgrol @cmmail.nl).

  • Gemeente verhaalt schade

    Op 21 februari jl. is bij openbare basisschool De Mieden in Meeden lood ontvreemd. De gemeente heeft hiervan, als eigenaar van het gebouw, aangifte gedaan bij de politie. Enkele dagen na de diefstal heeft de politie de daders opgepakt. De daders hebben de looddieftsal bekend.
    De schade bedraagt € 10.000,- en wordt verhaald op de daders.

  • Schade in brand gestoken speeltoestel wordt verhaald

    Eind januari jl. kwam bij de politie de melding binnen van het in brand steken van een speeltoestel in het speeltuintje aan de Driemolenslaan in Muntendam. Een schadepost voor de gemeente van ongeveer € 1100,-.
    Naar aanleiding van het door de politie ingestelde buurtonderzoek zijn de daders opgespoord. Het gaat om 14 jongeren in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. De politie heeft met alle jongeren en hun ouders/verzorgers een gesprek gehad. De ouders/verzorgers gaan de schade vergoeden.

  • Educatieve middag verkeersveiligheid

    De gemeente Menterwolde organiseert op 9 maart a.s., in samenwerking met de Heemtuin en Kijlstra Bestrating, een educatieve middag voor de groepen 7 van de basisscholen in Muntendam. Doel van de middag is de leerlingen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun leefomgeving en de rol die duurzame producten hierin spelen. Te denken valt aan reflecterende grondstoffen, de juiste toepassing van verlichting en de vele verkeersbewegingen waar scholieren dagelijks mee te maken krijgen.
  • Wandelexcursie in Lieftinghsbroek

    Op zaterdag 10 maart a.s. organiseert de Vereniging van Vrienden van de Heemtuin een excursie naar Het Lieftinghsbroek. Dit gebied van ongeveer 20 hectare ligt op een dalflank van de Ruiten Aa, in de buurt van Smeerling. Het is het oudste bos van Westerwolde, maar dat niet alleen: het is een gebied waar wel drie soorten bossen voorkomen en omdat het alleen toegankelijk is onder leiding van een boswachter is het nog vrij ongerept gebleven.

  • De Vennen ingrijpend veranderd

    De Vennen, locatie van De Zijlen, aan de Driemolenslaan 67 in Muntendam is in het afgelopen jaar ingrijpend veranderd: van een besloten in een open woonvorm. De laatste fase van dit veranderproces was letterlijk de deur van het slot halen. 
    Nu merken we nog meer hoe belangrijk de buurt voor ons is. De kinderen en jongeren willen zich graag thuis voelen, buiten spelen en daar (leren) met andere kinderen om te gaan. Het kennen van volwassenen of weten wie in de buurt woont, maakt dat kinderen zich vertrouwd voelen. Dit proces gaat niet vanzelf en verloopt niet altijd even gemakkelijk. 
  • Tijdelijke contracten niet verlengd

    Het bestuur van Wedeka heeft besloten om bestaande tijdelijk contracten met medewerkers niet te verlengen. De verliescijfers waren slecht en derhalve zijn dringend bezuinigingen nodig. D.m.v. natuurlijk verloop gaan er tot 2015 slechts zes mensen uit. Daarom worden tijdelijke contracten van werknemers de komende drie jaar niet verlengd. 17 Mensen verliezen zo hun baan. Een deel van hen gaat terug naar een Wajong-uitkering, een deel gaat terug naar de bijstand en er zijn een aantal tweeverdieners.

  • Menterwolde 17e bij verkiezing beste Sociale Dienst

    De gemeente Menterwolde is als 17e geëindigd in de verkiezing van de ‘Beste Sociale Dienst van Nederland’ en scoorde 405 van de 645 toe te kennen punten. De gemeente Amersfoort werd uitgeroepen tot winnaar. Menterwolde heeft overigens de hoogste score binnengehaald van de aan de verkiezing deelnemende gemeenten uit de Provincie Groningen.
    De verkiezing van ‘Beste Sociale Dienst’ is een initiatief van advies- en detacheringbureau Interwerk. Divosa, de ver- eniging van directeuren van sociale diensten, ondersteunt de verkiezing. Ruim honderd gemeenten hebben deelgenomen aan de verkiezing.

  • Expositie ‘De Kunstkring’

    In maart en april is er weer een expositie van ‘De Kunstkring’ uit Kropswolde in het gemeentehuis te Muntendam. De expositie bestaat voornamelijk uit portretten en dieren. ‘De Kunstkring’ bestaat uit 11 leden, die ieder naar eigen inzicht schilderen. Ze gebruiken allerlei technieken. Het merendeel van de schilderijen is ook te koop.
    Kunstkring Menterwolde

  • Fusie of samenwerken met andere gemeenten?

    De provincie Groningen wil dat gemeentebesturen gaan onderzoeken of een verregaande samenwerking of fusie met andere gemeenten in de toekomst een uitkomst is. Deze eventuele fusies/samenwerkingen spelen niet op korte termijn, maar op z’n vroegst in de jaren 2020-2025. Tijdens een presentatie van de Ver. Groninger gemeenten was er op dit moment nog geen groot enthousiasme voor een fusie met Veendam/Pekela bij de commissieleden. Dit n.a.v. het feit dat de samenwerking van Menterwolde met Veendam en Pekela na twee jaar door ons gemeentebestuur is beëindigd.
  • Vrijwilliger voor één dag?

    Misschien heeft u ooit wel eens overwogen vrijwilligerswerk te doen maar ontbreekt het u aan de tijd? Of misschien wilt u best eens iets belangeloos doen voor de medemens maar is de stap nog even te groot?
    Dan is het misschien een leuke kans u eens vrijwillig in te zetten op 16 of 17 maart tijdens de landelijke NL Doet dagen.
    De wethouders van onze gemeente hebben zich in ieder geval al gecommitteerd aan een klus en zullen respectievelijk aan de slag gaan bij het LindenBosje voor de Meedense jeugd, een opgeknapt fietsenhok bij de Zijlen in Muntendam en een net geverfd leerkerkje in Noordbroek. Ook de Zuidbroekse jeugd profiteert mee van deze dagen en kan rekenen op een nieuw fietscrossbaantje.
    Lijkt het u leuk hierbij mee te helpen of wilt u juist een hele andere klus uit het onderstaand lijstje uitkiezen? Doe mee, alleen of met een groepje samen, het belooft een leuke dag te worden voor een ieder die meedoet met NL Doet in Menterwolde.
  • Donateursconcert 17 maart

    Aanstaande zaterdag geeft Muziekvereniging Oosterbroek haar jaarlijkse donateursconcert. Vanaf 20.00 uur zullen alle onderdelen van de vereniging zich in de Broeckhof te Zuidbroek presenteren. En omdat Muziekvereniging Oosterbroek dit jaar 35 jaar bestaat, zal een selectie van de best verkochte harmonie-stukken van de afgelopen 35 jaar de revue passeren.

  • FOC Zuidbroek - De draai van Veendam en Oldambt

    De gemeente Menterwolde heeft met verbazing kennis genomen van de standpunten van een aantal buurgemeenten over het geplande Factory Outlet Center in Zuidbroek. Die verbazing gaat vooral over de radicale koerswijziging van de gemeenten Veendam en Oldambt. In de bijlage vindt u de bron van onze verbazing: een door burgemeester Meijerman ondertekend dringend (!) beroep op het college van Gedeputeerde Staten, namens de vijf streekraadgemeenten, om toch vooral de komst van een Outlet in Zuidbroek mogelijk te maken. De argumenten van Veendam, Oldambt, Bellingwedde, Menterwolde en Pekela spreken voor zich.

  • Geweldpleger door politie aangehouden

    Een 22-jarige inwoner van Veendam is vrijdagnacht op het Julianaplein in Muntendam door de politie aangehouden. De politie reageerde op een melding van een vechtpartij tussen meerdere personen bij een jeugdsoos. Toen de agenten ter plekke kwamen was de vechtpartij afgelopen. Een 17-jarige inwoner van Muntendam bleek slachtoffer te zijn geworden. Hij had klappen in het gezicht gehad waarbij het vermoeden bestond dat zijn kaak gebroken was. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

  • Ongeval op de A7

    Maandagochtend jl. rond 6.30 uur zijn er twee personen gewond geraakt op de A7 bij Zuidbroek. Vijf voertuigen botsten door een nog onbekende reden op elkaar, waardoor een vrouw uit haar voertuig geknipt moest worden. De beide slachtoffers waren dusdanig gewond dat ze met een ambulance overgebracht zijn naar het ziekenhuis in Groningen.
    Ongeval A7 Zuidbroek

  • Paas/Voorjaars workshop

    Met Pasen iets nieuws op tafel?! Dat kan, want op dinsdagavond
    3 april a.s. geeft Marian Bloemsierkunst weer een workshop bij haar thuis.

    U kunt kiezen uit drie verschillende onderwerpen.
    Een vrij klassieke, maar altijd gezellige paas/voorjaarsbak, met kersenbloesemtakken, bosbes, narcis bolletjes, mos, schors en groen, en natuurlijk bloemen, paaseitjes en veren.
    En een volle biedermeier van allerlei voorjaarsbloemen, in een hele vrolijke kleur. Natuurlijk met toevoeging van eitjes en zo voort.

  • Ontdek zondag

    Zondag 18 maart a.s. heeft de evangelisatiecommissie een spe- ciale dienst, het is dan ‘ontdek zondag’, er is dan extra aandacht voor de mensen met een verstandelijke beperking en voor de kinderen. Het thema voor deze dienst is ‘Laat je zien!’.

    Iedereen is van harte uitgenodigd om deze speciale dienst bij te wonen in de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt te Zuidbroek.

    Ds. T. Groeneveld zal in deze dienst voorgaan.

  • Tennistoernooi 35+ dubbel

    Vanaf donderdagavond 15 maart t/m zondag 18 maart wordt het jaarlijkse dubbeltoernooi van Tiolo Meeden gespeeld. Gespeeld worden herendubbels, damesdubbels en gemengd dubbels. Op donderdag en vrijdag wordt er alleen in de avond gespeeld, zaterdag en zondag ook overdag. De inwoners van Meeden worden van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen, uiteraard zijn inwoners van andere dorpen ook van harte welkom. Mocht u als toeschouwer denken dat lijkt mij ook wel wat, is er altijd iemand aanwezig die u verder kan informeren over Tiolo, de eventuele trainings- lessen en uw overige vragen.

  • Educatieve middag in de Heemtuin

    Vrijdagmiddag 9 maart jl. kwamen de leerlingen van de groepen 7 van alle basisscholen uit Muntendam naar de Heemtuin voor een educatieve middag met doe-activiteiten over o.a. verkeersveiligheid. De bedoeling is om deze kinderen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun leefomgeving en de rol die duurzame producten hierin spelen. U kunt hierbij denken aan reflecterende grondstoffen, de juiste toepassing van verlichting en de vele verkeersbewegingen waar scholieren dagelijks mee te maken hebben.
  • Word vriend van de bibliotheek

    Digitale groetjes en verjaardagskaarten, 24 uur per dag weten waar je vrienden zijn. Online vriendschappen zijn in. Maar ouderwets wordt nieuwerwets. Na een periode van digitale vriendschappen voorzien de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam een nieuwe trend. Weg met het toetsenbord en beeldscherm... tijd voor pen en papier. Tijd voor het oude, vertrouwde vriendenboekje. 
     
    Vriendenboekje 
  • Workshop snoeien

    Buurtactief, onderdeel van DRC Meeden, krijgt de lentekriebels. De aarde wordt weer wat opgewarmd, de dagen worden weer wat langer en de voorjaarbloeiers staan al weer boven de grond. Kortom wij mensen krijgen ook weer de kriebels om de tuin in te gaan.
    Er zijn struiken, bomen of planten die teruggesnoeid moeten worden. Maar welke kan je nu wel en welke juist niet snoeien? En moet dat op het eerste jaars of tweede jaars hout en hoe kan je dat zien? Of moet dat struikje juist worden gesnoeid tot net boven de grond?

  • Nominatie wiskundewerkstuk

    Josco van Duren uit Muntendam en Marc Fleurke, Koen Heeringa en Rutger den Olde uit Veendam, allen leerlingen uit vwo 6 van Winkler Prins openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, zijn vrijdag 16 maart uitgenodigd door het Freudenthal Instituut in Utrecht in verband met de nominatie van hun werkstuk.

  • Donateursconcert MVO

    Zaterdagavond 17 maart geeft a.s. Muziekvereniging Oosterbroek haar jaarlijkse donateursconcert en zullen alle onderdelen van de vereniging zich in de Broeckhof presenteren. Omdat Muziekvereniging Oosterbroek dit jaar 35 jaar bestaat, zal een selectie van de best verkochte harmonie-stukken van de afgelopen 35 jaar de revue passeren.

  • 100 Jaar schildersbedrijf Jager

    Veel mensen zijn tegenwoordig zo gewend om zelf hun huis te verven en te behangen dat je zowat zou vergeten dat schilderen een echt vak is. De ambachtelijke huisschilders maakten dan weliswaar geen schilderijen, maar waren wel in staat om bijvoorbeeld op deuren en wanden zodanige kleurpatronen aan te brengen dat ze nauwelijks te onderscheiden waren van levensecht hout of marmer. 
    Zij maakten vaak hun eigen verven en lakken met behulp van pigmenten, zoals Ossenrood, Berlijns blauw en terra di Siena en lijnolie en siccatief (sneldrogingsmiddel). 
    Een belangrijke omwenteling was de uitvinding van celluloselak omstreeks 1930 en de ontwikkeling van sneldrogende verf op basis van alkydhars. Hierdoor werd het voor de doorsnee doe-het-zelver haalbaar om de ramen en kozijnen eigenhandig een fris likkie verf te geven. Wel met een deskundig advies uiteraard.
  • Damesvoetbal in Meeden!

    Het is alweer enkele jaren geleden dat ze damesvoetbal hadden bij de voetbalvereniging Meeden. Toch zijn er dames die toen ook voetbalden en nu de geur van het gras weer missen. Om een nieuw team te realiseren is V.V. Meeden op zoek naar sportieve dames die graag willen voetballen. Dus houd jij van voetbal, ben je bereidt om één avond in de week te trainen en op zaterdagmiddag wedstrijden te spelen, kom dan vrijblijvend naar de inloopmiddag op zaterdag 17 maart aanstaande op Sportpark ‘De Bouwte’ in Meeden.

  • Gockingaheem doet mee aan NL-doet

    Zonnehuisgroepnoord, woonzorgcentrum Gockingaheem doet op 16 en 17 maart mee aan NL DOET. Tijdens NL DOET steken mensen in het hele land de handen vrijwillig uit de mouwen. De klus bestaat uit het aanleggen van een terras bij de ingang van Gockingaheem. Een klus waarbij ze ondersteund worden door Firma Lindenhoff, een hoveniersbedrijf in Siddeburen.
    Het Gockingaheem zoekt nog vrijwilligers die op 16 en 17 maart a.s. meehelpen de handen uit de mouwen te steken om een terras te realiseren.
    Aanmelden kan via de receptie van Gockingaheem, tel. (0598) 452655.