Vrouwenkiesrecht in Bieb Hoogezand

In 1919, dit jaar precies honderd jaar geleden, mochten vrouwen voor het eerst naar het stemlokaal om hun politieke stem te laten horen. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseert Bibliotheek Hoogezand op maandagavond 13 mei van 19.30-21.30 uur een speciale thema-avond over het vrouwenkiesrecht.
 
Vrouwenemancipatie vroeger en nu
Hoe werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd? Wat ging daaraan vooraf? En wie speelden een rol in de strijd? Historica Sanne Meijer, onder andere werkzaam bij Stichting Verhalen van Groningen, houdt een lezing over de geschiedenis van het landelijke vrouwenkiesrecht, het vrouwenkiesrecht in de provincie Groningen en over Aletta Jacobs en haar familie. Bovendien zal ze iets vertellen over de speciale Vrouwengalerij die dit jaar tijdens de Boekenweek te bewonderen was in verschillende bibliotheken. Tijdens het tweede programmaonderdeel van de thema-avond staat de vrouwenemancipatie van vandaag de dag centraal. Honderd jaar geleden stond die emancipatie in de politieke sector nog in de kinderschoenen, maar hoe staat het er nu voor? Verschillende vrouwelijke raadsleden uit de lokale politiek bespreken die vraag met elkaar en het publiek krijgt de kans om vragen te stellen. Jellie Tiemersma, onder andere voorzitter van stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland, zal de avond presenteren.
 
Aanmelden en tickets
De thema-avond over het vrouwenkiesrecht bijwonen? Meld je dan aan en koop een ticket via hoogezand@biblionetgroningen.nl of bij de balie van Bibliotheek Hoogezand. De ticketprijs bedraagt 5 euro, inclusief koffie, thee en iets lekkers.

Reactie toevoegen