Opgang en ondergang kartonindustrie

Op dinsdag 21 februari a.s. geeft de heer W.J. Friedrich een lezing over de opkomst en ondergang van de kartonindustrie. Willem J. Friedrich (1941, Oudeschans) is geboren en getogen in het Oldambt. Hij schreef meer dan 500 interviews en evenzoveel columns, altijd met een historische, culturele of sociale inslag. Daarnaast was hij als (mede)auteur betrokken bij de uitgave van een aantal boeken en heeft hij diverse verhalen in het Gronings op zijn naam staan. 
De kartonindustrie was heel belangrijk voor de ontwikkeling van Oost-Groningen en is samen met de aardappelzetmeelindustrie een van de eerste industrieën in ons land. Tot die tijd (1865) is in ons land enkel landbouw en handel. 
De heer Friedrich zal ook vertellen over de fabriek de Toekomst in Scheemda, die de laatste tijd veel in het nieuws was. Hij heeft was hierbij zeer betrokken. Dat die fabrieken hier kwamen heeft onder anderen te maken met de scheepvaart vanuit Oost-Groningen. Er is heel veel geld verdiend en dat wordt geïnvesteerd in o.a. nieuwe fabrieken. Natuurlijk speelt de aanwezigheid van grondstoffen en brandstof (turf) ook een belangrijke rol. 
Oost-Groningen was een Silicon Valley op dat moment. Het is de tijd van de Champagne jaren. Boeren eten met gouden bestek en de grote boerderijen worden gedurende deze tijd gebouwd. Onze Gouden Eeuw. Door de hoge milieukosten en het beschikbaar komen van ander verpakkingsmateriaal was de ondergang onvermijdelijk. 
“De lezing wordt gegeven op dinsdag 21 februari in dorpshuis De Menterne te Muntendam. De toegang voor leden van HKM is gratis. Aan niet-leden vragen we € 4,00 entree. De consumpties zijn voor eigen rekening. U bent van harte welkom!”

Reactie toevoegen