Van 2016 naar 2017

Een woordje rond Kerst en Oud en Nieuw is een traditie. Soms blik je terug, op andere momenten vooruit. In de aanloop tot deze jaarwisseling zijn het vooral de gedachten over de afgelopen dagen die mijn gedachten bepalen. 
Van 2016 naar 2017
Weer is er met een vrachtwagen doelbewust ingereden op vredelievende, onschuldige mensen. Een actie die erop gericht was om veel slachtoffers te maken. Ook in Ankara “moesten” er slachtoffers gemaakt worden.
Het beeld dat ik er van krijg, is dat deze aanslagen gepleegd worden door mensen die kwaad zijn omdat ze vinden dat hun onrecht aangedaan wordt. Die kwaadheid wordt gestimuleerd en effent helaas steeds vaker de weg om van kwaad tot erger te gaan. 
Gelukkig vinden dit soort gebeurtenissen tot nu toe niet in onze omgeving plaats. Wat kunnen we doen om dit zo te houden? Aan de ene kant besef ik dat onze invloed beperkt is. Toch moet je er ook zelf over nadenken.
Moet je direct boos of nog meer worden als je het ergens niet mee eens bent? Hebben we het hier echt zo slecht? En het is toch nodig dat oorlogen zoals in Syrië en de armoede in Afrika echt aangepakt worden.
Ik zie om me heen dat veel mensen er gelukkig naar verlangen ‘gewoon’ Kerst en Oud en Nieuw te vieren. In een sfeer waarbij we elkaar recht in de ogen kunnen blijven kijken ook al zijn we het niet altijd eens. Een tandje extra bijzetten in goed samen leven is wat mij betreft een bijdrage om in 2017 normaler van start te gaan.
 
Rein Munniksma
Burgemeester Menterwolde

Reactie toevoegen