Van ervaring naar besparing

Op zaterdag 12 november is het weer zover. Huiseigenaren in heel Nederland openen hun deuren. Gastvrije huiseigenaren vertellen welke maatregelen zij hebben toegepast om hun woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Een unieke kans voor bezoekers om duurzaam wonen te ervaren. Ook Paul Joosten uit Zuidwending stelt graag zijn eigenhandig energieneutraal gemaakte rentenierswoning uit 1905 open.
“In 2012 kocht ik de woning, die al een label C had. Nog hetzelfde jaar plaatste ik via het collectief van de Vereniging Eigen Huis 24 zonnepanelen. Dat smaak-te naar meer en dus volgde isolatie van spouwen en vloer, aansluiten van een houtgestookt fornuis op de CV en diverse kleinere maatregelen. Mijn energierekening liep terug van €298,- in de maand naar negatief!”, vertelt Paul enthousiast. Hij doet dit jaar ook mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 12 november.  

Van ervaring naar besparing

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf, maar help daarna ook een ander op weg” is Paul’s motto. Daarom laat hij bezoekers graag persoonlijk zien hoe hij het aanpakt en dat het helemaal niet moeilijk is. Zelf heeft hij de smaak inmiddels wel erg goed te pakken, zo werkt hij nu aan regenwater hergebruik en komt er 65 m2 groendak op de schuur om ook nog zoveel mogelijk klimaatneutraal te worden.

Duurzame huizen
Er is veel keuze in de soorten huizen die tijdens de Duurzame Huizen Route te bezoeken zijn. Variërend van oude tot nieuwe woningen en met een grote verscheidenheid aan energiebesparende maatregelen van allerlei soorten isolatie tot geavanceerde technische installaties. Op de website www.duurzamehui zenroute.nl is een overzicht te vinden van de deelnemende huizen in Nederland. De huizen zijn op 12 november te bezoeken. Bezoekers dienen zich vooraf in te schrijven via duurzamehuizenrou te.nl

Reactie toevoegen