Genomineerden prijsvraag buurtboomgaard

Elf dorpen en buurten hebben een plan ingestuurd voor de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard’. In alle plannen komen uiteraard fruitbomen voor. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. De variatie aan mooie ideeën was groot. Van de omvorming van een voormalige voetbalveld tot het herstel van een historische moestuin. Dat maakte de keuze van vijf genomineerden niet eenvoudig. Maar het is gelukt.  Door voor de hoofdprijs gaan: Slochteren, Mussel, Roden, Fluitenberg en Makkum.
De Dorpsvereniging Slochteren leverde een plan in voor een buurtboomstraat. Langs de Edsersweg wil zij over een lengte van 275 meter dertig appelbomen aanplanten. Het idee is om dertig verschillende oude rassen te planten, waarvan de oogst geplukt mag worden door passanten. Ook wil de vereniging ‘plukdagen’ organiseren. Plaatselijke belangen Mussel diende een plan in om sa- men met basisscholen een notenbomenkwekerij op te zetten. De leerlingen leren vanaf groep 3 hoe een boom groeit; van noot tot noot. Als de bomen groot genoeg zijn worden ze uitgezet in het dorp. Verkoop aan particulieren moet het project zelfvoorzienend maken.
Pluk- en treftuin in Drenthe
In Drenthe wil de bewonerswerkgroep Groen Fluitenberg een vervolg geven aan de fruitboomgaard die zij vorig jaar aanlegde bij de entree van het dorp.
Schuin tegenover de locatie waar voorjaar 2015 fruitbomen zijn aangeplant, ligt een ‘plantsoentje’ van de gemeente.  De zes oude bomen, drie lindes en drie eiken, wil de werkgroep behouden, even-als het bankje dat eronder staat. Maar het rommelige bosje aan de rand maakt in het plan van de werkgroep plaats voor een pluktuin, waarin de buurtbewoners behalve van de bestaande hazelaar ook kunnen genieten van fruit- bomen en bessenstruiken.
 
In Roden wordt gewerkt aan een groot plan voor een treftuin, waar alle bewoners van het dorp elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken aan verschillende activiteiten. Het onderhoud gebeurt door vrijwilligers en door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eén van de onderdelen is een boomgaardje met vijf fruitbomen en een walnoot, dat aansluit op het omringende singellandschap. Dit deel van het plan dienden de initiatiefnemers van de treftuin in als plan voor de prijsvraag. Met succes, zij behoren tot de vijf genomineerden.
 
Kikkerpad en babybomen

Uit Friesland is Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) genomineerd. Deze organisatie werkt al vanaf 2012 aan ecologisch en sociaal duurzame projecten in het dorp om zoveel mogelijk bewoners te betrekken bij een beweging naar duurzaamheid. Zo kunnen Makkumers tegenwoordig voor elke nieuwgeboren dorpsbewoner een fruit- of notenboom laten planten. Het dorp telt inmiddels 
41 babybomen verspreid over twee locaties. Voor de prijsvraag diende MAD een plan in om nog meer te kunnen doen met de verschillende locaties. Zo wil zij zelf appelbomen gaan enten en het Kikkerpad dat verschillende locaties verbindt beter zichtbaar en beleefbaar ma- ken met onder meer bewegwijzering en een speurtocht.
 
Oogstdag

De jury onder voorzitterschap van Tam-mo Katuin van de Noordelijke Pomologische vereniging maakt tijdens de Oogst-
dag op 1 oktober 2016 op het erf van Landschapsbeheer Groningen in Hoogkerk bekend welk plan de hoofdprijs van 500 euro in ontvangst mag nemen. Hiermee sluiten Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Drenthe en Land-
schapsbeheer Friesland tegelijk het project Groene knopen, Rode draden af.
Samen met dorpen en met financiering van het Helena Vruchtfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben de organisaties landschapsbeheer met dit project de afgelopen vier jaar ruim tachtig buurtboomgaarden in Noord-Nederland gerealiseerd.
 
Alle dorpen die hebben deelgenomen aan het project worden uitgenodigd voor de Oogstdag, die ook voor publiek vrij toegankelijk is. Op het programma staan onder meer een informatiemarkt en verschillende workshops en demonstraties. Zo kan iedereen die nu wel eens wil weten van welk ras hij jaarlijks de vruchten plukt, fruit meenemen om dit te la-ten determineren.
 

Reactie toevoegen