Onderzoek realisering De Noortsuythoeve

De (onafhankelijke) Rekenkamer onderzocht de gang van zaken bij de totstandkoming en bouw van het MFC te Noordbroek. Er ging van alles mis. De commissie deed aanbevelingen ter voorkoming van dezelfde problemen bij de plannen voor een MFC in Meeden. De raad was het volkomen eens met de kritiek. Het budget werd fors overschreden, het duurde te lang en de communicatie verliep niet goed.
In een eerder genoemde variant 3 was binnen het beschikbare budget al rekening gehouden met een grotere gymzaal. Toch is er een ‘belachelijk’ hoge meerprijs berekend. Door de ronding van het gebouw is die niet bruikbaar voor alle gevraagde activiteiten. Er was te veel geluisterd naar de niet gegarandeerde gebruikers i.p.v. naar de gebruikers die er zeker wel hun onderkomen zouden vinden. De communicatie liep via college en ambtenaren, de raad werd slecht geïnformeerd. Vragen uit de raad waren er over de ‘ton van Noordbroek’ voor de aankleding en over de provinciale subsidie van € 300.000,- voor het buitengebied, nog slechts beschikbaar tot 1 mei a.s. Weth. Veenstra (SP); “Het is een helder rapport al is het even schrikken v.w.b. de inhoud. Maar het rapport geeft heel goede aanbevelingen, deze zullen we ons zeker ter harte nemen bij een realisatie van een MFC Meeden. De rol van de raad zal dan groter zijn. We zijn het erover eens dat het project in Noordbroek niet de schoonheidsprijs verdiend. Het waren dure lessen.” Op korte termijn zal worden ge- sproken over de ton van Noordbroek. In mei 2015 is een voorschot gegeven op de toegekende gemeentelijke subsidie, dus niet extra.
KM komt nog met de vraag wie er verantwoordelijk is als er wat gebeurd met/bij het MFC. Antwoord; de gesprekken over het huurcontract zijn in de eindfase. De kosten van schadegevallen komen zolang er nog geen rechtspersoon (officieel bestuur) is, voor rekening van de gemeente.

Reactie toevoegen