Beeldende kunst

Woensdag 10 februari geeft Gonnie de Boer, predikante in Anloo, om 20.00 uur in de AE-kerk aan de AE-straat 1 te Veendam een lezing over beeldende kunst die een relatie heeft met bijbel en kerk. Het gaat speciaal over de (vergeten) betekenis van allerlei symbolen in de kunst. Menigeen (gelovig, twijfelaar of ongelovig) loopt op vakantie graag een kerk binnen, voor de rust, voor de sfeer, voor wat er allemaal te zien is.
Zeker in de Middeleeuwen waren kerk en kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kerk was een van de grootste opdrachtgevers, talloze ambachts- lieden werkten een leven lang aan de bouw en verfraaiing van kerken en kathedralen: architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, edelsmeden, glas- kunstenaars… Ook in latere tijden en van beeldende kunst búiten de kerk zijn in veel kunstwerken nog verwijzingen naar de bijbel te vinden. Wanneer je iets meer begrijpt van de herkomst van de symbolen die de kunstenaar heeft gebruikt, krijgt het kunstwerk meer diepgang. Waarnaar verwijzen bv. de kleuren wit, rood, blauw of groen? Kun je uit de afgebeelde attributen afleiden om welke persoon of situatie het gaat, wat betekenen een roos of lelie, een lam, uil of pelikaan? Waarom draagt Petrus niet alleen de (hemel)sleutel maar ook een omgekeerd kruis?
We bekijken een aantal beroemde kunstwerken die vol zitten met symboliek – van het pinkstertimpaan in Vézelay tot en met de moderne schilder Barnett Newman (1905-1970).
De lezing is voor iedereen toegankelijk, wel wordt een kleine bijdrage voor entree en consumpties gevraagd.

Reactie toevoegen