De smaak van de Groninger elite’

De geboorteplek van de bekende Groninger paarden- en hondenschilder Otto Eerelman (1839-1926) is gevonden! Het gaat om de woonkelder onder Oude Boteringestraat 2, op de hoek van de Zwanestraat en de Grote Markt. In mei 1837 namen de pas getrouwde ouders van de schilder hier een wolkammerij over, met een winkeltje in ouderwetse wollen stoffen als vijfschacht en baai.
Aardig is, dat deze kelder op een steenworp afstand lag van de plek waar Eerelman later, op zijn tachtigste, zijn bekendste werk situeerde. ‘De paardenkeuring  van de 28e augustus’ speelt zich immers af op de Brede Markt. Wat betreft dit topstuk ontdekten we, dat de gemeente Groningen er als opdrachtgever 5500 gulden voor betaalde, een bedrag waarvan je destijds een flink pand kon kopen. Soortgelijke bedragen vroegen Jozef Israëls en H.W. Mesdag  voor hun grotere werken. Beide ontdekkingen zijn gedaan bij het samenstellen van de tentoonstelling die momenteel te zien is in de hal van RHC Groninger Archieven. Enerzijds gaat deze expositie over het leven en werk van Eerelman, anderzijds over de smaak van zijn (potentiële) opdrachtgevers uit de Groninger elite. In het biografische gedeelte laten we enkele van Eerelmans werken uit onze eigen collectie zien en staan we kort stil bij instellingen als Minerva en Pictura. Bovendien verkennen we Groningen als stad van paarden- en hondenliefhebbers.
Eerelman streefde naar ‘genoeglijk’ werk, ging niet mee met nieuwere kunststromingen en is kunsthistorisch wat minder in tel. In zijn eigen tijd was hij echter buitengewoon populair, zeker bij mensen met een behoudende smaak. Ondanks de groeiende dominantie van het impressionisme heeft hij nooit hoeven klagen over een gebrek aan opdrachten. Hij was zelfs hofleverancier. Ook van enkele Groninger opdrachtgevers kennen we de namen. Het gaat om mensen uit de traditionele en de nieuwe industriële elites. Naar die bovenlaag waren we benieuwd in het tweede deel van de expositie. Hoe was haar smaak, als we kijken naar eigen artistiek werk? Sloot die naadloos aan bij Eerelman, of is er toch ook affiniteit met vernieuwing kenbaar?
De expositie ‘Otto Eerelman en de smaak van de Groninger elite’ is tot 1 augustus 2015 te zien in de hal van RHC Groninger Archieven en gratis toegankelijk in de hal van RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen.
De expositie vormt de pendant van de schilderijententoonstelling  ‘Otto Eerelman, Schilder van aanzien’, die tegelijkertijd te zien is in Museum Nienoord te Leek. Tevens zijn er stadswandelingen langs Eerelmans plekken door Paulien Excursions.  Voor informatie over het hele project: www.ottoeerelman.nl 
 
 
foto: Eerelmans geboorteplek op de hoek van de Oude Boteringestraat en de Zwanestraat (ca. 1900). 
Collectie RHC Groninger Archieven (1986-205). 

Reactie toevoegen