Vervolgexpositie geschiedenis fotografie

In een vitrine in de hal van het gemeentehuis van Muntendam is een kleine expositie over de geschiedenis van de fotografie te zien. Fotografica-verzamelaar Hans Boers heeft er een deel van zijn omvangrijke verzameling in ondergebracht.
 
 
Het is een vervolg op een eerdere expositie over dit onderwerp. In de thema’s ‘Kodak en The Roaring Twenties’ en ‘De donkere kamer: onmisbaar bij analoge fotografie’, worden twee aspecten van die geschiedenis belicht. 
 
Kodak en The Roaring Twenties
Art deco, Jazz, Charleston en een uitbundige levensstijl markeren de periode aan het eind van de jaren twintig en het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw. Eastman Company (Kodak) vervaardigde in die tijd camera’s die door hun uiterlijk en kleurgebruik goed in die tijd pasten. De heldere kleuren, de art deco camera’s en de bijbehorende slogans spraken vooral de modebewuste jonge vrouw aan. Op die manier werd mode en fotografie gecombineerd: het was mogelijk een camera in de kleur van je jurk aan te schaffen. Er verscheen zelfs een beauty case met daarin een spiegeltje, lipstick, poederdoos en… de bijbehorende camera! Hiervan is een roze exemplaar op de expositie aanwezig.
 
De donkere kamer: onmisbaar bij analoge fotografie
De donkere kamer was in het analoge tijdperk net zo belangrijk als het geheugenschijfje in het digitale tijdperk. Films en (glas)platen moesten in het pikdonker worden ontwikkeld en gefixeerd, vervolgens werden zwart-wit foto’s bij het licht van een speciale donkergroene lamp afgedrukt. Als een soort magie zag je na de belichting de foto langzaam in de ontwikkelaar verschijnen. Kleurenfoto’s moesten weer bij vol- ledige duisternis in speciale ontwikkeltanks worden ver-werkt. Voor het ontwikkelen van films werden slimme daglichttanks bedacht, waarvan enkele uitvoeringen te zien zijn.
 
Het gemeentehuis, Kerkstraat 2 te Muntendam, is open van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond ook van 17.00 tot 20.00 uur.

Reactie toevoegen