oktober 2012

  • Mannen voor inbraak aangehouden

    Drie mannen van 40, 34 en 21 jaar uit Veendam zijn zondagnacht op de Muntendammerweg en de Dokstraat aangehouden voor inbraak. Agenten kregen een melding van een inbraak aan de Willem de Zwijgerlaan in Zuidbroek. Volgens de melder zouden drie mannen goederen vanuit een schuur wegnemen en in een auto plaatsen. De melder gaf daarbij een omschrijving van de auto. Agenten die op de melding afgingen troffen vervolgens op de Dokstraat de auto aan. Ze zagen daarbij dat meerdere personen wegvluchtten. Middels een warmtebeeldcamera kon de 40-jarige verdachte in een bosperceel getraceerd worden.

  • Mevrouw Prak gehuldigd

    Tijdens de eerste ledenvergadering van de FNV Vrouwenbond van het nieuwe seizoen op 17 september 2012 werd Mevr. T. Prak-Kampinga gehuldigd.
    Ze is al 40 jaar lid en daarom kreeg ze een gouden speldje opgespeld door de voorzitter van de vrouwenbond.
    Mevrouw V. Gruben-Groenhagen was al 45 jaar lid en mevrouw H. Korte-Hooijer was 35 jaar lid.
    Alle drie dames kregen een bloemstukje en een VVV bon. De avond kreeg een extra tintje doordat de heer Scheltens uit Stadskanaal over zijn tuinen in alle seizoenen kwam vertellen. Het was een zeer geslaagde avond.

  • 50 + Actief

    Maak kennis met verschillende activiteiten die de Menterne te Muntendam dit winterseizoen aanbiedt.
    Dinsdag 30 oktober 2012 organiseert Menterne Actief, een groep enthousiaste vrijwilligers die de Menterne een warm hart toedragen, van 15.00- 17.00 uur en van 18.30 - 20.30 uur een 50+ middag /- avond.
    U kunt gratis meedoen met verschillende activiteiten zoals fitness, yoga, bewegen voor ouderen, computerles, koersballen, fotografie, bridge, sjoelen, beeldhouwen, biljarten, volksdansen, shantykoor, toneel, etc
    De lookalike Vader Abraham zal voor de muzikale noot zorgen.

  • GGD onderzoekt gezondheid Groningers

    Wat zijn uw ervaringen met de gezondheidszorg? Hoe denkt u over uw woonbuurt? De Groninger gemeenten willen dat graag weten.

    Eind september ontvingen 9.700 Groningers een vragenlijst van GGD Groningen. Hierin staan bijvoorbeeld vragen over uw gezondheid, alcoholgebruik, voeding en beweging, mantelzorg en of u tevreden bent over de bereikbaarheid van zorgverleners. De gegevens uit het onderzoek gebruiken de gemeenten om hun gezondheidsbeleid te maken. 

  • Kinderopvang draagt bij aan ontwikkeling kinderen

    800.000 Kinderen in Nederland gaan dagelijks naar kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang. Dat is niet voor niets. Kinderopvang stelt ouders in de gelegenheid te werken, maar het bestaat vooral om kinderen tijdens die werkuren een veilige en vertrouwde omgeving te bieden. Een omgeving waarin hij of zij onder goede begeleiding kan spelen en leren.

  • Starzone: Coop Zuidbroek in teken van muzikale actie

    Spaar met Ben Saunders en Aliyah voor gratis muziekdownloads en stickers van jouw favoriete sterren. De komende weken ben je als muziekfan bij Coop Zuidbroek aan het goede adres. Klanten van deze supermarkt kunnen vanaf maandag 8 oktober sparen voor gratis muziekdownloads en coole stickers. Ben Saunders (winnaar The Voice of Holland 2010) en Aliyah (winnaar Holland’s Got Talent 2011) zijn de gezichten van deze actie. Speciaal voor deze actie is een website ontwikkeld. Hierop staat een database met ruim 500.000 muzieknummers die te downloaden zijn. Ook maken klanten hier en via Facebook kans op mooie prijzen.

  • 30e Informatiemarkt Winkler Prins

    Het is de dertigste keer dat de decanen van Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, een grote informatiemarkt organiseren over vervolgopleidingen en beroepen. Elk jaar weer trekt deze informatiemarkt ongekend veel belangstellenden. Niet alleen van de eigen leerlingen en hun ouders/verzorgers, maar ook van andere scholen. Gezien het grote informatieve karakter stelt de school haar deuren ook gastvrij open voor geïnteresseerde leerlingen en ouders van andere scholen voor voortgezet onderwijs in de regio.

    Laagdrempelig en kleinschalig

  • Oude Kerkhof Zuidbroek herleeft

    Met elkaar hebben we in een groep van zo’n 12 á 16 vrijwilligers dit jaar oude grafzerken schoongemaakt en  grafhekjes en oude grafschriften opnieuw geschilderd. Vergeten grafgedichten kwamen tevoorschijn. Zo kwam na belettering met zwarte verf op een oude, verweerde steen, waarvan de teksten niet meer te lezen waren, het volgende, ontroerende gedichtje te voorschijn:

    Kerkhof Zuidbroek

  • Kunst op de deel

    Een nieuw initiatief in de regio Oost-Groningen zijn de kamermuziek concerten in Meeden. In de boerderij aan de Beneden Veensloot 60 in Meeden worden in het seizoen 2012 - 2013 vier kamermuziek concerten op de zondagmiddag georganiseerd. Er doen zowel gerenommeerde als jonge aankomende musici mee. De organisator, Robert Hemmen, was muziekleraar aan de muziekschool in Hilversum. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Meeden.

    Kunst op deel Meeden

  • Oktobermaand Kindermaand

    Tijdens de Oktobermaand Kindermaand wordt er op zaterdag 6 oktober voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar een spannende speurtocht gehouden in en om de kerk van Noordbroek. Ze gaan op zoek naar de schat van Christoforus. Het begint om 14.00 uur en deelname is gratis. Voor drinken en iets lekkers wordt gezorgd.

    Meer informatie is te vinden op www.kerknoordbroek.nl en www.kindermaand.nl

  • Adopteer een volkstuin

    In Zuidbroek is een ‘volkstuinentrend’ aan de gang. De kas van Andreas Flowers aan de Akkers in Zuidbroek is afgelopen juli gedeeltelijk omgetoverd tot een volkstuinencomplex en het is inmiddels een groot succes. Het is een fijne plek waar mensen (jong en oud) elkaar ontmoeten om als hobby groenten en fruit te verbouwen of bloemen te telen.

    Andreas flowers Zuidbroek

  • Vogeltrekexcursie Lettelberter Petten

    Nu het begin van de herfst zich voorzichtig aankondigt organiseert de Vereniging van Vrienden van de Heemtuin een vogeltrekexcursie naar de Lettelberter Petten. De Lettelberter Petten liggen aan de zuidkant van het Leekstermeer. Dit gebied van voormalige petgaten en legakkers is ontstaan vanaf 1900 door afgraving van het veen. De gedroogde turf werd via gegraven kanaaltjes (de wijken) en via het Leekstermeer afgevoerd. In de loop van de jaren zijn de Petgaten verland en uiteindelijk dichtgegroeid met elzenbroekbos.

  • George en Wil Meester stoppen met pachten Dorpshuis

    De pachters van het Dorpshuis Meeden, George en Wil Meester, hebben te kennen gegeven aan het Dagelijks Bestuur van Stichting Dorpshuis Meeden de pacht van het Dorpshuis Meeden per 1-1-2013 te willen beëindigen.

    De reden hiervoor zijn gezondheidsproblemen en het feit dat de gemeente Menterwolde voornemens is te bezuinigen op de bibliotheekvoorziening en het muziekonderwijs waardoor het dorpshuis in hun ogen niet meer te exploiteren valt binnen de gestelde condities.

  • Kleine hennepkwekerij aangetroffen na anonieme tip

    De politie heeft maandagmiddag een kleine hennepkwekerij in een schuur bij een woning aan de Huygensstraat in Zuidbroek opgerold. De politie stelde naar aanleiding van anonieme informatie een onderzoek in. Bij de schuur roken agenten de geur van hennep. In de schuur werd in een afgetimmerde ruimte een kleine kwekerij met 21 hennepplanten aangetroffen. In enkele zakken werden gedroogde henneptoppen en plantenresten aan. Tijdens een zoeking troffen de dienders in diverse lades en kastjes nog meer hennep aan.

  • Meisje gewond bij fietsongeval

    Een 15-jarig meisje uit Zuidbroek is maandagmiddag op de Noordbroeksterstraat in Sappemeer gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het meisje kwam al fietsend met haar stuur in het stuur van een vriend. De 15-jarige kwam hierdoor ten val. Zij werd met een bult op haar hoofd en een verwonding aan haar knie naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

  • Zuidbroekster in halve finale Miss Multiverse

    De zuidbroekster Anita Carola Swam staat aanstaande zaterdag 6 oktober in de halve finale van Miss & Mrs Multiverse Nederland verkiezing samen met nog 31 andere schoonheden. De halve finale wordt gehouden in Little Buddha in Amsterdam. De deelneemsters strijden om een plaats in de Nederlandse en Internationale finale van Miss & Mrs Multiverse, deze vindt plaats eind november in Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. Aan de verkiezing doen vrouwen van 17 tot 46 jaar mee die tevens ook de stichting Woman Empowerment Foundation steunen. De deelneemsters zamelen geld in voor het weeshuis. Deze stichting biedt hulp aan vrouwen en kinderen die gepest, misbruikt of tienermoeders zijn.

  • Kinderboekenweek “Hallo wereld!”

    Van woensdag 3 tot en met zaterdag 14 oktober is het voor de 58ste keer Kinderboekenweek. Ook  de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam staan weer tien dagen in het teken van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘Hallo wereld!’ Met boeken ontdek je de wereld. Je reist naar verre landen en maakt kennis met mensen uit een andere cultuur.

  • Man aangehouden voor mishandeling vrouw

    De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Veendam aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht in de Kerkstraat een 23-jarige inwoonster van Muntendam met een riem geslagen. Op aanwijzing van een portier van een horecagelegenheid kon de veendammer worden aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten een mes in de kleding van de verdachte. Het mes werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

  • Klaverjas marathon Noordbroek

    Op zaterdag 6 oktober jl. werd er voor de twaalfde keer de jaarlijkse klaverjas marathon gehouden in dorpshuis de “Klipheerd” in Noordbroek. De organisatie kon in totaal 60 deelnemers welkom heten.

    De eerste prijs, een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. e 100,- werd gewonnen door de heer J. Pluim met 9218 punten. Tweede werd mevr. D. Blaauw met 9146 punten. Zij mocht een vleespakket t.w.v. e 50,- in ontvangst nemen. De derde prijs ging naar mevr. Zomer met 8977 punten. Zij kreeg een vleespakket t.w.v. e 30,-.

  • Mevrouw G. Zuidema gehuldigd

    Maandag 1 oktober jl. is mevrouw Ge Zuidema uit Zuidbroek op bescheiden wijze gehuldigd door KWF kankerbestrijding. Het is algemeen bekend, dat zonder vrijwilligers een organisatie als KWF kankerbestrijding geen collecte kan houden en mevrouw Zuidema is waarschijnlijk binnen de gemeente Menterwolde het langst vrijwilligster voor KWF kankerbestrijding geweest.

  • Laat ze niet verzuipen

    De gemeente Menterwolde heeft het alcoholbeleid hoog in het vaandel staan. Om het alcoholgebruik door jongeren te verminderen, heeft de gemeente afgelopen februari dit jaar het Covenant Jongeren en Alcohol ondertekend, met verschillende andere partijen. Samen maken ze een uitvoeringsplan met onder meer aandacht voor de rol van ouders en alcohol in onderwijs en sport. Aanleiding hiervoor zijn de problemen die worden veroorzaakt door de combinatie alcohol en jongeren. Niet alleen op het gebied van overlast en veiligheid maar ook op het gebied van gezondheid.

  • Lingerie van glas in volkstuinenkas

    Ter promotie van de volkstuinen wordt er bij Andreas Flowers in Zuidbroek op zaterdag 13 en zondag 14 oktober een herfstfair gehouden. Meer dan 25 stands met mooie, leuke en lekkere dingen maken een bezoek aan het volkstuinencomplex in Zuidbroek meer dan de moeite waard. De toegang is gratis.
    In de entourage van de volkstuinen kan het publiek ’rondscharrelen’ langs de verschillende stands. Vóór in de kas, maar ook op het gangpad, inmiddels voorzien van verschillende straatnamen om de tuintjes gemakkelijker terug te vinden. Overal staan stands met leuke, mooie en lekkere dingen…

  • Double King Band

    Zaterdag 13 oktober a.s. organiseert Townhouse Music weer live muziek in het dorpshuis te Meeden. Deze keer is het podium voor Double King Band! Liefhebbers van blues-rock komen aan hun trekken met muziek van o.a. Lynyrd Skynyrd, the Doors, ZZ Top, Deep Purple, Fleetwood Mac, Jimmy Hendrix en Gary Moore.
    Double King band is: Henk Koning, Anke Koning, Harry de Groot en Harry Beishuizen, bluesrockers in hart en nieren!

  • Agressieve automobilist aangehouden

    Op het Kerkplein in Veendam kregen een fietser en een automobilist maandag ruzie aan het einde van de middag. Volgens de 68-jarige fietser uit Veendam reed de automobilist te hard en moesten er twee kinderen op de fiets uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Toen de fietser gebaarde naar de automobilist stopte deze. De 21-jarige bestuurder uit Muntendam stapte uit en sloeg de Veendammer. Toen de Muntendammer er in zijn auto vandoor wilde opende het slachtoffer het portier van de auto. De bestuurder reed echter door waardoor de 68-jarige een tiental meters werd meegesleurd.

  • Judo Ryu in actie in Hardenberg

    Zaterdag 6 oktober was er een judotoernooi in Hardenberg. Judo Ryu Muntendam was die dag ook aanwezig op dit drukke toernooi met 5 wedstrijdjudoka’s.
    De eerste die voor ons uit kwam was Laura Flinterman, zij zat in een poule van 7 andere meiden moest vol aan de bak en zou het erg zwaar krijgen die dag. Maar daar gaf ze niks om vol goede moed ging ze de mat op, maar haar tegenstanders waren in dit geval te groot en te sterk voor haar en ze ging ook zonder het eremetaal richting huis maar dat wel met een glimlach goed gedaan meid.

  • schoenen of kleding.

    De schoenen die het lekkerst zitten of die je het mooiste vindt, heb je natuurlijk het meeste aan. En ja, die slijten dan het hardst. Schoenen verdienen een goed en een lang leven en dat kan!
    In veel middelgrote plaatsen waar een gewone schoenmakerij niet kan bestaan, heeft u de mogelijkheid om uw schoenen, maar ook uw kleding, te laten repareren zonder dat het veel tijd en moeite kost. Want de rijdende schoenmaker komt langs. En een paar dagen later kunt u uw schoenen of kleding keurig gerepareerd weer ophalen. Waar vind je zulke service nog?

  • Winkler Prins in actie voor Dance4Life

    Samen met ruim 15.000 andere scholieren uit Nederland komen de leerlingen van de Praktijkschool Winkler Prins in actie voor de strijd tegen HIV en Aids. De actie loopt vanaf begin oktober tot half november. In zowel 2008, als 2010 kwam Winkler Prins schoolbreed landelijk als grote overwinnaar uit de bus.
    Dit jaar doet alleen de Praktijkschool van Winkler Prins mee. Deelname aan Dance4Life is voor de leerlingen van de Praktijkschool één groot leermoment.

  • Week van de dolfijnen

    Er was wel een hele aparte afsluiting van de week van de Dolfijnen groep (groep1/2) van de OBS Burg. Verkruisenschool. De weken ervoor was het thema China, dit i.v.m. het boekenweek werkthema “Hallo Wereld”.

    De kinderen zijn op een leuke en speelse wijze heel veel te weten gekomen over dit land.
    Zo hebben ze bijvoorbeeld met gymnastiek een tikspelletje gedaan, genaamd de Chinese muur en hebben ze van een paar letters van het alfabet een gerecht opgeschreven wat veel in China gegeten wordt.

  • Voorleeskampioen 2012-2013

    Ook dit jaar doet de Verkruisenschool weer mee met De Nationale Voorleeswedstrijd. We hebben het dit jaar gecombineerd met de Kinderboekenweek. Alle leerlingen van groep 7 en 8 hebben in hun eigen groep een boekfragment voorgelezen. Daaruit zijn de 6 klassenwinnaars gekozen (zie foto). Vrijdag 12 oktober was de laatste dag van de Kinderboekenweek.