februari 2011

  • Stichting Europakinderhulp

    Stichting Europakinderhulp wordt 50 jaar en is nog steeds op zoek naar vakantie gastouders.
    Het aantal gastouders is de laatste jaren afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat er steeds minder “kwetsbare” kinderen van een onbezorgde vakantie kunnen genieten. Kinderen die onder moeilijke omstandigheden opgroeien of om welke andere reden dan ook als “kwetsbaar” aangemerkt worden. Kinderen die deze vakantie hard nodig hebben.

  • Uitvoering EdKo daverend succes

    Zaterdag 29 januari stonden de spelers en speelsters van toneelvereniging ‘EdKo’ op de planken voor een uitverkochte zaal in het dorpshuis. Door de afgeladen zaal werd er uitbundig gelachen, en dit zweepte de acteurs en actrices op tot grote hoogte. Het was goed te zien dat er veel inspanningen waren geleverd om het stuk ‘Moeke aan de rek-stok’ goed ten tonele te brengen.

  • Bibliotheek Noordbroek winnaar Runnerprijs

    De Runnerprijs wordt elk jaar uitgereikt aan één van de teams van de zeven bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. De vestiging die het beste uitleen-jaarindexcijfer heeft behaald, ontvangt de prijs die bestaat uit een geldbedrag van 300 euro, vrij te besteden in de vestiging. In 2010 heeft Noordbroek het beste resultaat behaald. Veendam was opnieuw een goede tweede.
    Bibliotheek Noordbroek

  • Zuidbroekster ondernemer vestigt nieuw bedrijf

    Henk Afman, tot voor kort mede eigenaar/directeur van Afman Schilders B.V., heeft zich uit het bedrijf teruggetrokken en is samen met zijn zoon Henk Roel een nieuw bedrijf gestart onder de eigen naam: H.R. Afman Schilderwerken Noord Nederland. Het bedrijfspand staat in Leek op het industrieterrein aan de A7, een mooi centraal uitgangspunt voor de drie noordelijke provincies, maar er wordt natuurlijk ook vanuit Zuidbroek gewerkt.
    Afman Zuidbroek

  • Judo examen SHI–HAN

    Vrijdag 28 januari jl. was het judo examen bij SHI–HAN te Noordbroek. Het examen begon om 18.00 uur voor de eerste groep. Er waren veel ouders aanwezig om te kijken of hun kinderen ook vorderingen maakten en dat hebben ze gedaan. Het examen werd afgenomen door de trainers Elwin Johannes (derde dan) en Walter Haan (eerste dan) met assistentie van Viktor Haan (bruine band). De judoka’s hebben een goed examen afgelegd met het volgende resultaat. De witte band met groene slip was voor: Ruben Bouwsma, Dika Bruintjes, Wouter van Stralen, Shania Voornhout.

  • Geslaagde toneelmiddag met de Zonnebloem

    Op zaterdag 29 januari organiseerde de Zonnebloem, afd. Noord- en Zuidbroek een gezellige middag in dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek. Toneelgroep Violera uit Westerbroek speelde het toneelstuk: Zo het taande Gitje ’t wilt. In drie bedrijven werd er om de erfenis van tante gestreden. Zo’n 70 gasten en vrijwilligers hebben genoten van deze middag. Er werd gezorgd voor een hapje en een drankje. In de pauze werden er lootjes verkocht, waar mooie prijzen mee gewonnen werden. Iedereen ging tevreden naar huis. Ze konden terugkijken op een heel geslaagde middag.

  • Pinquindames naar NJK

    Afgelopen weekend hebben Daniek Platje, Robin Weessies, Tialda Prins en Vivianne Dortmond gezwommen op het Nederlandse Junioren Kampioenschap in sprotcomplex de vliegende vaart in Terneuzen. Na een rit van 400 km was Vivianne vrijdagmorgen als eerste aan de beurt voor de 100 meter vlinderslag.
    Pinguin Menterwolde

  • Burgernet belt binnenkort met nummerherkenning

    Vanaf 1 februari belt Burgernet met een herkenbaar telefoonnummer. Bij een telefoontje van Burgernet is dan direct te zien dat het om een burgernetmelding gaat. Door te kiezen voor een herkenbaar nummer is de verwachting dat nog meer aangesloten mensen deelnemen aan een burgernetactie. De politie en de deelnemende gemeenten adviseren het herkenbare telefoonnummer (0343-529850) op te slaan in de telefoon. Komt er een burgernetmelding, dan is dat direct in het telefoonscherm te zien.

  • Totaal Techniek bij u in de buurt!

    Per 1 februari a.s. start Adri Wierenga uit Noordbroek zijn eigen bedrijf: Wierenga Totaal Techniek. Wierenga is een allround monteur en hij heeft door jarenlange praktijk ervaring en scholing zich de benodigde vakkennis eigen gemaakt. Een solide technische dienstverlener, die u de professionaliteit biedt waar u op rekent.
    Totaal Techniek Noordbroek
    Wierenga Totaal Techniek heeft u als deskundig allround monteur heel wat te bieden.

  • Gezocht: Enthousiaste Volleyballers (m/v)

    De Kerstkilootjes nog niet helemaal kwijt?
    Op zoek naar een recrea(c)tieve sport met veel gezelligheid?
    (Lach)­­spieren, die wel enige training kunnen gebruiken?
    Spelenderwijs strakkere benen, billen en buiken?

    Kom dan op donderdagavond ons volleybalclub versterken.
    We doen een korte warming up, dat zul je wel merken!
    Daarna spelen we lekker actief het volleybalspel.
    Anderhalf uur later geloof je het wel!

    We komen elke donderdag van 20.00 tot 21.30 uur bij elkaar,
    van september tot en met mei, dus niet het hele jaar.
    In de Menterne in Muntendam hebben we veel lol

  • Kinderen stemmen op hun topboek

    Van dinsdag 1 februari t/m vrijdag 13 mei 2011 stemmen kinderen van 6 tot en met 12 jaar op hun favoriete boeken. Op woensdag 22 juni a.s. wordt de landelijke Prijs van De Nederlandse Kinderjury 2011 uitgereikt. De bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam werken hier ook aan mee, maar hebben daarnaast ook nog een eigen prijsuitreiking. Dus kom naar de bieb, lees je favoriete boeken, lever je juryrapporten in en wie weet ben jij de winnaar van jouw bibliotheek!

  • Caribbean Night 26 maart 2011

    Het is al weer enkele jaren geleden, dat ik een caribbean night heb georganiseerd in Zuidbroek. Ik maak nog steeds deel uit van de Nederlandse Politie Steelband die veel optreed in en buiten Nederland.  Inmiddels hebben een groot aantal van de leden uit deze band zich tevens eigen gemaakt om een spectaculaire slagwerkact neer te zetten. Veel mensen in en buiten Zuidbroek hebben mij gevraagd of ik een dergelijke feestavond weer zou willen organiseren. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd want het is mij gelukt om binnen het drukke programma van de Steelband op 26 maart 2011 weer een Caribeannight te organiseren in Zuidbroek.

  • Heemtuin 2011

    Activiteiten in de Heemtuin en het Natuurpark tussen de Venen voorjaar 2011. Het nieuwe jaar is begonnen en de Heemtuin is alweer druk bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. Graag willen zij alvast een tipje van de sluier oplichten. De Horeca heeft sinds kort een nieuw gebakje in de aanbieding. Dit gebak wordt gemaakt door de Smaak van Groningen. De Smaak van Groningen kookt met producten uit de streek. De kokers zijn afkomstig uit verschillende landen.

  • Martijn Keizer opent gezondheidsmarkt

    Fysiotherapie Menterwolde houdt vrijdag 4 februari a.s. in samenwerking met het BOS team van de gemeente Menterwolde een gezondheidsmarkt voor jong en oud. Deze is van 15.30 uur tot 19.00 uur in het Dorpshuis De Menterne in Muntendam. De opening van de markt zal op ludieke wijze gedaan worden door de talentvolle profwielrenner Martijn Keizer, sinds 2010 renner bij de Vacansoleil wielerploeg. Deze markt staat in het teken van gezondheid en biedt voor jong en oud een aantrekkelijk programma met allerlei activiteiten. Zo kan iedereen zijn bloedsuiker laten meten. Ook ogen, oren, voeten kunt u laten checken. Bij Fysiotherapie Menterwolde kunt u gratis een fittest laten afnemen.

  • Talentenjacht Populair

    Jaarlijks worden er op de Winkler Prins Veendam Talentenjachten georganiseerd: de ‘TJK’ klassiek-akoestisch en de ‘TJPOP’ popmuziek. Niet in de stijl van Popstars, Idols of Voice of Holland, maar wel in een professionele setting, met voorronde, publiek en jury.

    Op vrijdag 4 februari vindt weer de Jaarlijkse Talentenjacht Populair plaats in Binnenwoel aan de Raadsgildenlaan 1.

  • Getuigen gezocht van lastig gevallen vrouw

    De politie is op zoek naar getuigen van een incident dat zaterdagnacht 29 januari tussen 03.30 en 6.00 uur heeft plaatsgevonden op het Veenpad in Muntendam. Op deze locatie werd een vrouw door een onbekende man lastig gevallen. Het Veenpad is een fietspad dat gelegen is tussen de Westerbrink in Veendam en het Bovenpad in Muntendam. Na het incident wist de vrouw uiteindelijk te ontkomen.

  • Uitvaartverzorging Eefting rijdt in het wit

    Uitvaartverzorging Eefting B.V. met vestigingen in Winschoten, Sappemeer en Delfzijl heeft haar diensten uitgebreid. Vanaf heden kunnen zij de uitvaarten nu eveneens in een witte rouwauto verzorgen en hebben zij daarvoor een Lincoln limousine gekocht. Dit is een wagen van Amerikaans origin, hetgeen past in hun huidig wagenpark.
    Eefting Menterwolde

  • Martin Korthuis in Nieuw Scheemda

    Al ruim 5 jaar organiseert  de Culturele Commissie zo’n vier keer per jaar voor liefhebbers van muziek de Zondagmiddagconcerten in de kerk. Op 27 februari is het eerst volgende concert. Martin Korthuis komt een deel van zijn repertoire in  Nederlands, Gronings en Engels  vertolken. Deze Groninger zanger met zijn wat droge weemoedige stem heeft al een aantal cd’s gemaakt, waarvan de laatste ‘Muze’  in 2008 zelfs genomineerd is voor de Streektaalprijs van het Noorden.

  • Meer weten over uw familie of woonomgeving?

    Kom langs in de bibliotheek! - Curriculum Vitae - Geschreven portretten’ is het thema van de Boekenweek 2011. Ook in de collecties van de Groninger Archieven zijn beschrijvingen van (momenten uit) persoonlijke levens volop aanwezig. Op vrijdag 18 februari houden archiefmedewerkers van 14.00 – 17.30 uur spreekuur in Bibliotheek Muntendam.

  • De Pinquin zwemt goed bij de LAC

    Op zondag 6 februari ging de Pinquin met een vrij kleine groep naar Winschoten. Maar dat maakt natuurlijk niet uit voor de zwemmers die wel heen gingen. Er werd dan ook, bijna als gewoonlijk, goed gezwommen. Al in het eerste programma werd door Anja Muntendam een groot pr gezwommen op de 200 meter wisselslag. Even later zwom Tim Zijlstra voor het eerst de 400 meter wisselslag en heeft toen meteen een PGZK-limiet gehaald. En het laatste pr die erg opviel was die van Gert Muntendam. Hij zwom meer dan 15 seconden van zijn tijd en zwom daarmee een limiet voor de NJK!

  • SHI-HAN succesvol in Finsterwolde

    Zaterdag 5 februari jl. is Shi-Han naar JV Finsterwolde geweest. Er waren zeven judo verenigingen vertegenwoordigd met zo’n vijfentachtig deelnemers. Het was een geweldige ochtend. De judoka’s van SHI-HAN hadden er veel zin in en wilden allemaal met de eerste prijs mee naar huis. Helaas is dit niet gelukt. Maar toch waren er weer geweldige toppers.
    Shi-Han Zuidbroek

  • Een dubbel jubileum

    Dit jaar is het 35 jaar geleden dat Watersportbedrijf Vertrouwen in Wildervank werd opgericht. In die 35 jaar deed het bedrijf zijn naam eer aan. Vertrouwen is en was het motto bij het zaken doen. Heel veel vaste klanten bewijzen dit.

  • Keurslagerij Grashuis kiest voor Porc d’Or!

    Porc d’Or varkensvlees is de naam die staat voor welzijn voor de dieren en gezondheid voor de mens, dier en omgeving! Keurslagerij Grashuis heeft ervoor gekozen te werken met varkensvlees van Porc d’Or. Eerlijk varkensvlees van een bijzondere kwaliteit én met ’n heerlijke volle smaak. Na goede ervaringen met de verkoop van rundvlees met Boeuf d’Or garantie is nu dus ook gekozen voor Porc d’Or.

  • Parkeerproblemen in Zuidbroek

    Een Duitse vrouw dacht afgelopen vrijdagavond dat het terrein van het voormalige Novypand naast Wolda een parkeerterrein was. Helaas zakte de vrouw diep weg in het zand en kon ze er niet meer uitkomen. Het is de buurtbewoners niet gelukt om de auto uit het zand te krijgen. Uiteindelijk moest de auto er door een sleepdienst uit gehaald worden.
    Parkeerproblemen Zuidbroek

  • 60 jaar bij ‘De Lofstem’

    Annie Mulder-Gruben is 60 jaar lid van het Chr. Gemengd koor ‘De Lofstem’ Muntendam. Tijdens de jaarvergadering van het koor dinsdag 1 februari jl. kreeg Annie Mulder-Gruben uit Muntendam door de voorzitter van het koor een vergulde speld en oorkonde uitgereikt voor 60 jaar trouwe lidmaatschap. Het bestuur van het koor had dit aangevraagd bij het KCZB (Koninklijke Christelijke Zangersbond) afdeling Groningen.
    Lofstem Menterwolde

  • Volkszang zoekt zangeressen

    Eens per maand, dat komt dan neer op 10 keer per jaar, zingt de afdeling Veendam, Wildervank en Muntendam van de Nederlandse Vereniging voor de Volkszang in een zaaltje van de Kandelaar een hele avond lang allerlei oude liedjes. Heel eenvoudig, meestal gewoon eenstemmig. Het gaat puur om het gezellig samen zingen en de sfeer van vroeger weer wat naar boven halen.

  • Meer dan 40 kramen op de gezondheidsmarkt

    Fysiotherapie Menterwolde wil alle deelnemers en bezoekers van de zeer geslaagde gezondheidsmarkt bedanken voor hun aanwezigheid. Ondanks het slechte, regenachtige weer met fikse wind, was er weer een groter aantal bezoekers dan twee jaar geleden.
    Prof. wielrenner Martijn Keizer heeft de opening spetterend verzorgd door genadeloos op de afgeplakte sportzaal af te stevenen en zonder een spoortje angst de zaal in te crossen. Vervolgens bleek hij een aangeboren talent voor boogschieten te hebben, hij trof de roos al bij de eerste poging.

  • Kwekerij Drenthina’

    Toneelvereniging ‘De Deurdouwers’ brengt ook dit jaar weer een klucht voor u op de planken in drie bedrijven, ‘Kwekerij Drenthina’, bewerkt door Henk Karstens. Het gaat met kwekerij Drenthina niet al te best. Albert heeft geld van zijn buurman Knelis geleend, maar daarmee redt hij het ook niet. Wim Jalving, medewerker van een incassobureau, staat dan ook geregeld voor de deur. Albert haalt zich nog meer problemen op de hals door zonder akte te gaan vissen, waardoor hij agent Bartels achter zijn broek aan krijgt. Gelukkig weten zijn drie dochters beter met de problemen om te gaan.

  • Jochem Abbes verteld

    Jochem Abbes heeft tijdens de avond van de Historische Kring Menterwolde weer velen versteld doen staan van zijn vertelkunst, zijn parate kennis en zijn verhaal over de kerk te Meeden.
    De kerken van Friesland, Groningen en Ost-Friesland hebben meerdere kenmerken gemeen. Omdat de kloostermoppen ter plekke werden gebakken van de klei hier aanwezig hebben ze allemaal die mooie rode kleur. De torens staan los van de kerk, vooral in het Oldambt. Vroeger dacht men dat deze kerken gewijd waren aan Johannes de Doper.

  • Vrijwillige hulpdienst

    Vanaf februari dit jaar gaan in alle dorpen de Service- en gemaksdiensten van start die bedoeld zijn voor mensen die door een (lichamelijke) beperking niet meer zelfstandig bepaalde dingen kunnen doen.
    Allerlei vrijwilligers in de dorpen zijn hierbij actief. Hanita Beumkes, consulent vrijwilligerswerk van Stichting Welzijn Menterwolde (SWM): “In samenwerking met vrijwilligers in de dorpen, de Steunpunten, de Dorpcoöperatie Meeden, de Dorpsadviesraden Zuidbroek, Noordbroek en Muntendam, maar ook Humanitas, de Zonnebloem en de Stichting Welzijn Menterwolde is het initiatief ontstaan van een centraal meldpunt voor vrijwillige hulp waar vanuit vrijwilligers werkzaam zijn voor allerlei taken.

  • ‘Winter’ in Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen.

    Tijd voor … Foto’s. Vanaf 5 februari a.s. is in de grote zaal van het bezoekerscentrum de foto expositie ‘Winter’ van Marten Drenth te zien. Naast de geëxposeerde foto’s zal zijn werk ook via elke zaterdag en zondag een slide show getoond worden. Met de foto expositie ‘Winter’ laat Marten Drenth zien dat de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen ook in de winter een uniek stuk natuur is waarin het bos, de ruigten en de ruimte van alles te ontdekken is. Komend jaar zal Marten Drenth aan de hand van zijn foto’s de bezoeker van de Heemtuin leiden door de vier seizoenen.

  • Met de bus naar de Kunst

    Zondag 6 maart vindt er een bijzonder evenement plaats; kunstroute Noorder7 viert de ‘Dag van de Gast’. Een zestal gastkunstenaars van kunstroute Noorder7 presenteert zich in bijzondere locaties verspreid over het Gronings platteland. Een oldtimerbus met gids zal van locatie tot locatie rijden en komt dan ook door Noordbroek naar de ateliers van Maria Olsthoorn en Mark Witteveen.
    Met de bus naar de Kunst - Menterwolde

  • Gewoon… Gré

    Gré Rijskamp, al 50 jaar kapster, wordt 13 februari a.s. 65 jaar en vindt dit een goed moment om te stoppen. De passie en liefde voor het vak blijft altijd. Gré kijkt in een interview met ‘de Tussenklappen’ terug op een geweldig mooie tijd. Gré en Jan Rijskamp wonen vanaf 2000 in een modern huis op Bedrijventerrein de Gouden Driehoek te Zuidbroek. Ze hebben het hier ontzettend naar hun zin. “Een prachtig huis, een mooie tuin, ik ben namelijk dol op tuinieren­­­ en we hebben hier alle ruimte om met onze hobby’s bezig te zijn”, zo vertelt Gré.
    Gré Rijskamp - Zuidbroek

  • Sport voor 40 plussers, Trendweken

    Veel ouderen zijn zelfbewust, kiezen kwaliteit en genieten van het leven. Ze hebben interesse in korte lifestyle-activiteiten. Daarom ontwikkelde de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) een product dat aansluit bij de behoefte van deze doelgroep: de Masters Trendweken.  In een blok van 10 lessen van een uur wordt ingespeeld op trends en nieuwe beweegactiviteiten. Lidmaatschap van een vereniging is geen voorwaarde voor deelname aan de Trendweken. Hierdoor is de drempel laag om een blok te volgen en te bewegen. De doelgroep voor de Trendweken, is 50-plus, maar SVO wil dit programma aan meer mensen aanbieden en heeft de leeftijd verlaagd naar ca. 40 jaar.

  • Auto in tuin na aanrijding

    Op het Westeind in Zuidbroek is woensdagavond een auto in een tuin beland. Een 21-jarige automobilist uit Zuidbroek kwam bij een wegversmalling en dacht nog voor een 55-jarige automobilist uit Sappemeer langs te kunnen. Beide automobilisten reden in tegengestelde richting en kwamen bij de wegversmalling met elkaar in botsing. De 21-jarige belandde met zijn auto op een hekje in een voortuin. Beide auto’s liepen forse schade op en zijn afgesleept. De beide automobilisten kwamen met de schrik vrij. Ook in de tuin waarin de auto belandde ontstond behoorlijke schade.

  • Reumafonds zoekt collectanten

    Wilt u zich inzetten voor de reumabestrijding in Muntendam en heeft u daarvoor een paar uur per jaar beschikbaar? Word collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds van 27 februari t/m 5 maart 2011. Neem contact op met het collectecomite te Muntendam.
    Televisiepresentratrice Anita Witzier ondersteunt de oproep van Minke Eppinga.

  • Humana geeft waarde aan miskoopjes

    Koopjes in de uitverkoop kunnen een groot succes zijn, maar er hangt een groot risico aan. De aantrekkelijke prijzen en vrijgevige kortingen verleiden je er snel toe om kleding te kopen die je nooit zult gebruiken en die al snel achter in de kast raken. Humana ondersteunt met de opbrengst van ingezamelde kleding en schoenen duurzame ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika.