Project Spraak Makend krijgt veel aandacht

Even was Zuidbroek landelijk in het nieuws! Reden: afgelopen donderdag was Prinses Laurentien samen met loco-commissaris van de Koningin, Ineke Mulder en staatssecretaris van onderwijs Sharon Dijksma naar Zuidbroek gekomen omdat in de Brede School het taalprogramma Spraak Makend feestelijk werd gestart.
Zuidbroek
V.l.n.r. Ineke Mulder, Sharon Dijksma. Prinses Laurentien, burgemeester van Zuijlen, Madde en Roan.

Spraak Makend is het eerste pilotproject dat tot doel heeft taalachterstanden bij kinderen in de leeftijd 0-4 jaar weg te werken en te voorkomen. Het programma richt zich op de omgeving waarin kinderen opgroeien en worden opgevoed, waarbij een sterke koppeling is tussen peuterspeelzalen of kinderopvang en de ouders. Alle negen gemeenten in Oost-Groningen werken samen met de provincie om eind 2010 alle kinderen tot vier jaar in deze regio te bereiken en taalachterstanden aan te pakken. De eerste levensjaren zijn wat de taalontwikkeling betreft cruciaal. “Uit onderzoek blijkt dat er in gebieden met een lager opleidingsniveau en meer werkloosheid ook meer taalachterstanden voorkomen. Oost-Groningen is zo’n gebied. Meer kinderen moeten een startkwalificatie kunnen halen als zij van school komen. Daarom heeft het Ministerie extra geld (€ 3,2 miljoen) voor dit project uitgetrokken,” aldus Ineke Mulder. “Ook ouders met leesproblemen kunnen wellicht zo worden getraceerd en geholpen.”
Na aankomst bij de Brede School werd het gezelschap ontvangen door burgemeester van Zuijlen en door Madde en Roan die de prinses een aantal hele mooie tekeningen overhandigden.
Hierna volgde het officiële programma waaronder een rondleiding door het gebouw. In de peuterklas van peuterspeelzaal ‘t Hummelhof heeft de prinses voorgelezen aan de kleintjes. Alle negen deelnemende gemeenten hadden een mogelijke locatie voor het bezoek opgegeven. Van-wege het feit dat de nog vrij nieuwe Brede School in Zuidbroek zoveel voorzieningen onder één dak heeft is er voor gekozen om naar Zuidbroek te komen. Tonnie Smit, directeur van obs de Tandem stelt “Het beschikbaar gestelde geld is voor 0-4 jarigen. Als basisschool wil de Tandem hierop voortborduren en op taalgebied een doorgaande lijn bieden van 0-12 jaar. Ook cbs de Wegwijzer wordt hierbij betrokken.”

Reactie toevoegen