kinderopvang/tussenschoolse opvang

Brief van Linda Feiken en Nico Altena, verstuurd aan mevr. Dijksma, staatssecretaris van het Ministerie van OCW.

Ministerie van OCW
t.a.v. Staatssecretaris Sharon Dijksma
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag

Zuidbroek, 22 november 2007

Betreft: kinderopvang/tussenschoolse opvang

Geachte mevrouw Dijksma,

Met deze brief willen wij een vervelende belemmering in uitvoering van de Wet kinderopvang onder uw aandacht brengen. Het betreft hier de tussenschoolse opvang. Deze vorm van opvang valt niet onder de wet. Gevolg is dat de continuïteit en kwaliteit van de opvang van onze kinderen onder druk staat. Aangezien het niet onder werking van de wet valt is er ook geen mogelijkheid voor een toeslag met als gevolg een erg dure vorm van opvang. Wij zijn van mening dat deze vorm van kinderopvang op een professionele, kwalitatief hoogwaardige wijze en bij een geregistreerd kindercentrum (niet op school) plaatsvindt. Wij vinden dan ook dat tussenschoolse opvang onder werking van de wet moet vallen om de continuïteit en kwaliteit van de opvang te waarborgen. Wij verzoeken u om uw mening over dit punt aan ons kenbaar te maken en hopen wij dat u bereid bent om ook deze vorm van opvang onder de werking te brengen van de Wet kinderopvang.

Kwaliteit van de tussenschoolse opvang
Wij zijn als ouders erg blij met de Wet kinderopvang. Hierdoor is het mogelijk om met kwalitatief goede opvang voor onze kinderen met een gerust hart actief te zijn op de arbeidsmarkt. Het is dan ook plezierig dat er in ons dorp Zuidbroek een ondernemer is die een dergelijke opvang mogelijk maakt, namelijk Kindercentrum Poko Loko. Onze kinderen maken met veel plezier gebruik van de voorschoolse- , tussenschoolse- en naschoolse opvang. Dit gaat veelal niet om alle dagen van de week, maar om dagen dat wij, als ouders, werken. Sinds onze kinderen naar de basisschool gaan zou het ook mogelijk zijn om de tussenschoolse opvang te laten verzorgen door school. U stimuleert dit ook bij de scholen en dat is een prima zaak. Echter, wij zijn van mening dat deze vorm van opvang onvoldoende kwaliteit en continuïteit biedt voor onze kinderen. De kinderen blijven op school, worden begeleid door andere ouders, nemen ’s ochtends al brood en drinken mee en de opvang gebeurt in grotere groepen dan bij het kindercentrum. Weliswaar hebben betrokken opvang-ouders een training aangeboden gekregen, maar het is niet vergelijkbaar met de professionele begeleiders op een kindercentrum. Ook wanneer wij zouden kiezen voor deze vorm van opvang dan is het voor de kinderen een derde soort vorm van opvang gedurende één dag. Eerst naar het kindercentrum, dan naar school, dan naar de tussenschoolse opvang en dan weer terug naar het kindercentrum. Voor de continuïteit en kwaliteit van de opvang kunt u zich voorstellen dat het voor de kinderen beter is dat er een beperkt en herkenbare vormen van opvang zijn. Kortom, school en het kindercentrum!
Wij zijn dan ook van mening dat de kwaliteit van de tussenschoolse opvang op een andere plek dan het kindercentrum een lager kwaliteitsniveau heeft dan de opvang van de school. Wij vragen u om onze mening te onderschrijven.

Tussenschoolse opvang en de Wet kinderopvang
In de Wet kinderopvang worden verschillende vormen van opvang beschreven, waarbij in de wet ook het belang wordt aangegeven van aansluiting op school en kinderopvang. Maar expliciet wordt aangegeven dat het ‘overblijven’ op school niet onder de werking van de wet, ofwel tussenschoolse opvang. In bovenstaande hebben we aangegeven dat hiermee de kwaliteit en de continuïteit van de opvang onnodig onder druk komt te staan. Naast de gevolgen voor kwaliteit en continuïteit van de opvang (ofwel regelmaat) is het zo dat deze vorm van opvang niet onder werking van de wet valt dat daardoor er ook geen mogelijkheid is om voor een toeslag in aanmerking te komen. Voor betrokken ouders is dan deze vorm van opvang gerelateerd aan de overige vormen van opvang heel erg duur. De keuze tussen kwaliteit van de opvang en kosten is dan aan de orde. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u dergelijke keuzes wilt stimuleren!? U wilt toch ook ouders actief houden in het arbeidsproces en de opvang mogelijkheden voor iedereen op een gelijkwaardige wijze aanbieden.

Wij kunnen dan ook geen redenen bedenken om deze vorm van opvang niet onder de wet te laten vallen:

  • u sluit uw beleid om scholen te verplichten tot opvang voor- en naschooltijd niet uit;
  • uw beleid om ouders te stimuleren om actief te zijn op de arbeidsmarkt vergroot u niet;
  • u maakt het niet extra aantrekkelijk voor bepaalde groepen o.a. ondernemers van kindercentra;
  • de vorm van opvang past volledig in de wet. Het vindt namelijk plaats op een kwalitatief hoogwaardige wijze, bij een geregistreerd kindercentrum en op een andere plek dan school.

Kortom, er zijn, naar onze mening, geen redenen uitgaande van de bedoeling van de wet om deze vorm van opvang niet onder werking te laten zijn van de wet. Wij zijn van mening dat de zogenaamde tussenschoolse opvang onder werking moet vallen van de Wet kinderopvang. Wij willen u dan ook verzoeken om dat in de wet te wijzigen. Graag ontvangen wij van u een spoedige reactie. Wanneer u meer informatie wilt ontvangen of een persoonlijke toelichting kunt u contact opnemen met ondergetekenden. Deze brief is ondersteund door meerdere ouders en de cliëntenraad van het kindercentrum Poko Loko. Vanwege het tijdsbestek van het schrijven van de brief en het bekend zijn van uw bezoek aan Zuidbroek zijn niet alle betrokken ouders gevraagd om deze brief te ondersteunen. Wij sturen deze brief in afschrift aan de Commissie OCW van de Tweede Kamer, de betreffende statencommissie van de provincie Groningen en het college van B&W van onze gemeente.
Wij kijken uit naar uw reactie!

Met vriendelijke groet,
Mede namens cliëntenraad kindercentrum Poko Loko Zuidbroek
Mede namens meerdere ouders kindercentrum Poko Loko Zuidbroek,

Linda Feiken en Nico Altena
Oudelaan 9a, 9636 AE Zuidbroek
0598-453945,
n.f.altena@hetnet.nl

Reactie toevoegen