Visie centrumontwikkeling Muntendam

Tijdens de bijeenkomst voor inwoners woensdag 17 mei zat de zaal in De Menterne bomvol. Wethouder Van der Veen vertelt dat de eerste fase van plannen maken v.w.b. de sporthallen doorlopen is. Een dag later werd tijdens de raadsvergadering bekend gemaakt dat er tot nu toe E 460.000,-- aan subsidie is toegezegd. 
Visie centrumontwikkeling Muntendam
In september verhuizen alle sporters eerst naar sporthal Ruitershorn. Dan zal de uitbreiding/verbouwing van de sporthal in De Menterne beginnen. Planning is om dit juli 2018 klaar te hebben. Deze sporthal zal ook voor culturele activiteiten worden gebruikt. 
Natuurlijk heeft ook het centrum rondom het t.z.t. leegstaande pand van de gemeente een opknapbeurt nodig. Dit komt door leegstand, de tand des tijds en de veranderende leeftijdssamenstelling in Muntendam. KAW Architecten is bezig met de planontwikkeling en hield een presentatie. Zij nodigden de aanwezigen uit suggesties te doen, want plannen ontwikkelen kan alleen samen met de Muntendammers vinden zij. Ze lichten toe: er is hier sprake van krimp waardoor de scholen te groot worden. Het plan is opgevat om het gemeentehuis t.z.t. of geschikt te maken voor de 3 basisscholen samen met eventueel de peuterspeelzaal en Kaka. Obs de Parel wil wel haar eigen identiteit bewaren. Gekeken wordt of er dan een fysieke aansluiting gemaakt kan worden met het dorpshuis. Verder zijn groen, parkeren en goede schoolpleinen van belang. Kortom een MFA (MultiFunctioneleAccommodatie) met ontmoeten, onderwijs en sport. Het moet gezellig zijn voor alle inwoners om heen te gaan. Uit de zaal kwamen vele suggesties naar voren o.a.: - betrek ook de huisartsenpraktijk, de gesloten jeugdsoos en de apotheek bij het plan. - Inwoners zijn bang voor drukke verkeer ter plaatse rond een eventueel toekomstig schoolgebouw. Het gemeentehuis ligt op een kruising van drukke wegen. - De toegankelijkheid van het dorpshuis voor mensen die slecht ter been zijn moet beter en de klimaatbeheersing is nu slecht. –- Het vm. Rabobank en het pand van de Menno-groep staan al jaren te verpauperen. Zij leveren overlast door ongedierte en zijn een doorn in het oog van velen. Vooralsnog wordt er geen contact opgenomen met de projectontwikkelaar Brands die die grond in bezit heeft.
De functie van het gemeentehuis zal in de loop van de tijd steeds kleiner worden. Een voorbeeld is het thuis bezorgen van rijbewijzen. Hoe en waar decentrale dienstverlening zal plaatsvinden is nog niet bekend. Burgemeester Munniksma denkt dat de scholen over 3 a 4 jaar naar het centrum toe kunnen. Er moeten nog wel heel wat plannen gemaakt worden.

Reactie toevoegen