Roggebrood als streekproduct

Afgelopen zaterdag was het Open Monumentendag. Vele monumenten in onze gemeente waren open gesteld voor bezichtiging. Zo ook de molen ‘De Noordstar’ in Noordbroek. Twee molenaars waren aanwezig om aan bezoekers te laten zien hoe de molen werkt. Verschillend brood vereist een fijne of juist grovere soort korrel.
Roggebrood
Afgelopen donderdag werd er gemalen voor het brood gebakken door bakker Geertsema uit Muntendam. Dit brood bestaat uit 20% rogge, tarwe en nog zes andere soorten graan. Er worden geen E-nummers aan toegevoegd. Puur natuur dus. Hiervoor maalt de molenaar de ingrediënten tot iets grovere korrels en dankzij veel ervaring kan hij zelfs horen of de korrel goed is.

Als tegenhanger van de vele gemotoriseerde trikes die Noordbroek deze dag aandeden kwam bakker Geertsema volgens eigen zeggen met de ‘benen trike’. Hij deed dit om roggebrood aan te bieden aan de burgemeester. Ook het brood dat hiervoor beschreven is werd aangeboden in de vorm van een molensteen. De burgemeester liet direct alle aanwezigen hiervan proeven. Ludiek was dat bakker Geertsema en zijn zoon ook een flink roggebrood hadden gebakken voor de paarden van de burgemeester. Volgens Geertsema werd roggebrood vroeger veelvuldig als voer gebruikt voor de paarden. De ingrediënten voor het (rogge)brood worden verbouwd in Menterwolde, ze worden vermalen in Noordbroek en gebakken en verkocht in Muntendam. Reden genoeg dus om het brood toe te voegen aan de streekproducten.

Reactie toevoegen