20 Jaar Carillon Zuidbroek

Al 20 jaar wordt ons dorp gestreeld door de vrolijke klanken van een plezierig 7 meter hoog carillon naast het kantoor van makelaar Huis. Door een besturingscomputer kunnen op vastgestelde tijdstippen diverse liederen ten gehore worden gebracht. Het hele jaar door plezierige oud vaderlandse liederen en in de maand december horen we het muzikaal gebeier van sinterklaasliedjes en de sfeervolle klanken van kerstliederen.
 
1996
Het klokkenspel werd in 1996 voor het eerst in werking gezet door mevrouw Omta. Het wilde niet meteen lukken omdat grappenmakers stukken schuimrubber in de klokken hadden gestopt waardoor de klepels niet met de klokken in aanraking konden komen. Maar het euvel werd snel verholpen. 
Het carillon bestaat uit 14 klokken en zou zeker zijn gegoten in Heiligerlee. Echter van Bergen klokkengieterij was failliet en daarom ging de opdracht naar de Koninklijke gieterij Petit en Fritsen in Aarle Rixtel (Noord Brabant). Al 20 jaar brengen de klokken van Avondzon vriendelijkheid in klank en sfeer en is het een verrijking voor Zuidbroek.
20 Jaar Carillon Zuidbroek
De grootste klok weegt 53 kilo en de kleinste 13,5 kilo, voorwaar een prima Carillon dat toen aan de bevolking is aangeboden door de Woningstichting Avondzon.
In 1996 vierde Woningstichting Avondzon haar 25 jarig bestaan en het bestuur zei: “Wat doen we met dit jubileum? We zijn een gezonde stichting, zullen we wat schenken aan de bevolking? We hebben een carillon in Noordbroek en ook Muntendam heeft een carillon en geen in Zuidbroek.” 
 
Avondzon
De Woningstichting Avondzon exploiteerde zo’n 100 seniorenwoningen en bestaat nu officieel 45 jaar. In 1971 werd Avondzon opgericht door toenmalig burgemeester  van Noordbroek de heer Omta. 
Omta zei: “We gaan een stichting oprichten en die noemen we Avondzon.”
Misschien is het niet helemaal zo gegaan maar wel dat Omta zei: “Ik loop met plannen om een stichting op te richten voor het bouwen van woningen voor bejaarden. Seniorenwoningen, kleine woningen met een slaapkamer beneden.”
Jan Spa begon op 1 mei 1965 als bouwkundig opzichter bij de gemeente Noordbroek. Bij zijn sollicitatie was hij uitgenodigd door architect Bos en dhr. Perdon op het bouwbureau in Noordbroek. Dhr. ten Hove was toen in dienst bij de gemeente als onderhoudsopzichter.
Twee maanden later, op 1 juli 1965, werden Noordbroek en Zuidbroek samengevoegd als gemeente Oosterbroek en deed hij ook het werk voor de woning-stichting Zuidbroek, (nu Groninger Huis). Jan Spa werd door Omta meteen betrokken bij de oprichting van Avondzon.
 
Tijd van bouwen en vers beton
Het was de periode van de naoorlogse babyboom. De euforie van bevrijding leidde ertoe dat velen weer een gezin durfden te stichten en in de jaren 1946 en 1947 ontstond er een geboortegolf. De generaties die de eerste twintig jaar na de bevrijding zijn geboren worden meestal babyboomers genoemd. Deze generatie dienden zich rond 1970 massaal aan op de toen ook al schaarse woonmarkt en er ontwikkelde zich toen een enorme bouwactiviteit, ook wel de bouwstroom genoemd.  Het waren toen woelige jaren van vers beton en bouwen. Niet alleen landelijk was er veel behoefte aan woningen, ook in onze regio werd door de babyboom, maar ook door de komst van de NAM hele wijken gebouwd. 
Langs de W.A. Scholtenweg met series woningen aan de Catsstraat, Huygensstraat, Vondelsingel en aan de Sluisstraat, om alleen maar even in Zuidbroek te blijven.
Echter, er werden geen woningen voor senioren met bijvoorbeeld een slaapkamer beneden gebouwd. Omta zag dat daaraan ook behoefte was. 
Daarom werd door hem op 22 mei 1970 de Woningstichting Avondzon opgericht en nog hetzelfde jaar werden de eerste woningen op eigen risico gebouwd aan de Dreeslaan en daarna op de Westerholm en de Clinge te Noordbroek. Het bestuur liep toen nogal wat risico om persoonlijk verlies te lijden vanwege het aangaan van grote geldleningen. Maar er was een ruim vertrouwen in voorzitter Omta en de gemeentelijk bouwopzichter Spa.
De bouwterreinen werden zorgvuldig gekozen. De heer Kostwinder woonde naast Omta en die kreeg opdracht om vrijwel onbewoonbare woningen op te kopen. Kostwinder was toen makelaar, bemiddelaar en hij mocht ook koopakten opmaken. De mensen kregen een premie en na afbraak werden op die bouwterreinen de invulling gegeven voor woningen van Woningstichting Avondzon.
Door de aanhoudende vraag volgden nieuwe projecten, 4 woningen aan de Plantsoenlaan en ook in Zuidbroek aan Achter de Wal, Vondelsingel en Kastanjelaan werden seniorenwoningen gebouwd.  In 1974 werden de 24 zeer geliefde woningen aan de W.A. Scholtenweg langs het Winschoterdiep neergezet. Totaal werden het 100 prima gekwalificeerde seniorenwoningen voor senioren vanaf 50 jaar gebouwd.
 
Kwaliteit
Woningstichting Avondzon, gaat prima met haar tijd mee. Verouderde woningen die niet meer voldeden werden afgebroken en er zijn de afgelopen 11 jaar zo’n 20 nieuwe levensloop bestendige woningen bijgebouwd op aantrekkelijke locaties nabij het spoor- en vlakbij gemakkelijk openbaar vervoer.
Een kwart van het woningbestand is nieuw; dus een hoge kwaliteit van bewoning. Achterstallig onderhoud is er niet en alle woningen zijn uit veiligheidsoogpunt voorzien van rookmelders en reflecterende huisnummerbordjes. In geval van calamiteit telt elke seconde en daarom is het belangrijk dat hulpdiensten, als het nodig is, snel het juiste adres kunnen vinden. 
Woningstichting Avondzon wordt bestuurd door 5 bestuursleden, allen vrijwilligers. 
De stichting heeft geen personeel in dienst, alles wordt gedaan door aannemers en ze is alleen actief in Noordbroek en Zuidbroek.
Door constante kwaliteitsverbetering zijn er aan de Westersingel alle woningen afgebroken en in aantal minder maar prachtige levensloopbestendige woningen teruggebouwd. Ook aan de Clinge, Bernardlaan en Maximalaan staan mooie nieuwe levensloopbestendige woningen. 
Thans beheren ze 80 woningen en een carillon. 
De huurders krijgen al 45 jaar net voor de kerst een overzicht van het bestuur en tevens een perfect samengesteld kerstpakket.
 
Levendigheid en frivoliteit
Ook het carillon heeft een onderhoudsabonnement en wordt regelmatig gecontroleerd zodat de muzikale gezelligheid gewaarborgd is. 
Een carillon verhoogt de levendigheid en frivoliteit in een dorp. Daarom zijn we ook blij dat Tessa en Jaap Vissering in Noordbroek de klokkentoren uit de 17e eeuw, met daarin een klok uit 1700, van ’t Torentje aan de Hoofdstraat 26 weer helemaal hebben gerestaureerd. Wellicht zullen zij ook het carillon restaureren en horen we af en toe, of bij hoogtijdagen rond de kerst het geklingel van harmonische melodieën ook weer in Noordbroek. 
 
Rienus Huis
06-25043902
 

Reactie toevoegen