Initiatief groep behoud Gockingaheem

Om Gockingaheem open te kunnen houden en (op termijn) ook ouderen die thuis willen blijven wonen te kunnen ondersteunen, is er naast een goede samenwerking tussen zorgpartijen, huisarts, gemeente en woningcorporaties ook veel inzet van vrijwilligers nodig. 
Om de afstemming en samenwerking tussen deze vrijwilligers en bewoners en zorgorganisaties goed vorm te geven is een dorpszorgcoöperatie in andere dorpen een goede vorm gebleken. Een dorpszorgcoöperatie is een rechtsvorm waarbinnen veel activiteiten kunnen plaatsvinden, met een grote inbreng en betrokkenheid van de leden. In Nederland zijn er al veel dorpszorgcoöperaties opgericht. Ze zijn overal een beetje anders (invulling couleur locale per dorp is erg belangrijk) maar er zijn ook veel overeenkomsten.
Waarom een dorpszorgcoöperatie: De dorpszorgcoöperatie is een inmiddels beproefde vorm om draagvlak te creëren in het dorp en het vrijwilligers werk te coördineren. Daarnaast geeft het lidmaatschapsgeld een (kleine) geldstroom om de onkosten te dekken. Een rechtsvorm is ook nodig om samenwerkingsverbanden aan te gaan, verzekeringen e.d. te regelen voor vrijwilligers en fondsen te werven om de (aanloop)kosten te dekken.
Waarom zou je lid worden? Je moet lid zijn van de dorpszorgcoöperatie om gebruik te kunnen maken van de vrijwilligers van de dorpszorgcoöperatie. Daarnaast kunnen mensen ook lid worden om hun steun te betuigen aan het doel van de dorpszorgcoöperatie. Vaak wordt er een minimum bijdrage gevraagd van €10 euro per jaar, meer mag. Soms wordt ook een kleine bijdrage gevraagd voor de hulp van de vrijwilligers. Voor bijvoorbeeld benzine kosten of gebruik gereedschap.Op de kerstmarkt van zondag 18 december in de Noordsuythoeve in Noordbroek is een bemande stand waar u allerlei informatie kunt vinden. De officiële oprichting van de DorpsZorgCoöperatie staat gepland voor 21 januari 2017 in Gockingaheem. In januari 2017 zullen we u via deze krant verder informeren.
 

Reactie toevoegen