Je ziet het steeds meer...

Steeds vaker zie je de groene velden, meters hoge hennep, vezelhennep om precies te zijn! Martin Berg, akkerbouwer in Meeden is hennepteler en bestuurslid van de brancheorganisatie hennep in Nederland (www.vlasenhennep.nl).
Martin Berg woont zijn hele leven al in Meeden. Hij heeft een akkerbouwbedrijf van 100 hectare. Maar… Martin Berg verlegt graag zijn grenzen. In 2011 heeft hij de schuur achter zijn boerderij bedekt met 400m2 zonnepanelen. Zijn woning is energieneutraal en hij gebruikt helemaal geen gas meer. "De energie wordt duurzaam opgewekt en ons energieverbruik is heel laag", vertelt Martin.

Martin Berg verbouwt op 20 hectare van zijn landbouwgrond vezelhennep "De teelt gebeurt hoofdzakelijk op biologische wijze. Het hoeft geen onkruidbestrijding, geen ziektebestrijding en heeft geen last van plagen van insecten. Het wordt bemest met dierlijke mest en past goed op de veenkoloniale zandgronden. Het gewas groeit het best bij hoge temperaturen en heeft relatief weinig regen nodig. De teelt van zaad is in Nederland nog vrij onbekend, maar gezien de toepassingsmogelijkheden is het een kans voor de voedselvoorziening en voedselveiligheid in onze regio", aldus Martin Berg. "De vezelhennep wordt verwerkt in Oude Pekela en is een oud gewas dat opnieuw is uitgevonden. In vroegere jaren werden hennepproducten vooral gebruikt in de scheepvaart zoals touwen en zeilen. Ook werd er tussen de houten delen hennep gestopt om het schip goed waterdicht te houden. Nog steeds wordt hennep gebruikt in waterleidingkoppelingen om het goed dicht te krijgen. Door de vooruitgang in de industrie is hennep in de vergetelheid geraakt en de producten zijn vervangen door kunststoffen." In de vorige eeuw werd hennep opnieuw ontdekt en vooral als marihuana kreeg het een twijfelachtige reputatie. Een stofje (THC) dat in hennep groeit heeft een psycho- actieve werking en wordt daardoor gebruikt als genotmiddel. Daardoor is hennep als plant in een kwaad daglicht gekomen en dat is jammer. Hennep heeft zoveel toepassingsmogelijkheden waar we nu graag gebruik van willen maken. Zo worden vezels van de plant gebruikt als versterking van panelen zoals dashboard, hoedenplanken en deurbekleding in auto’s. Ook worden vezelmatten gebruikt in de bouw als isolatie en geluiddemping. De vezels worden ook in de duurdere papiersoorten gebruikt (bankbiljetten). Inmiddels is er een techniek ontwikkeld om de vezels van hennep zo te verfijnen dat ze gebruikt kunnen worden in de katoenweverij.

Hierdoor zou hennep katoen kunnen vervangen in de kledingindustrie. Verder worden de vezels samen met de houtachtige delen van de hennepplant gemengd met kalk en bindmiddelen en gebruikt voor het bouwen van woningen. Deze methode geeft het gebouw unieke wooneigenschappen zoals bv. een vochtregulerende leefklimaat. De hennepplant wordt ook als veevoedergewas gebruikt voor koeien, het heeft een positieve werking op de spijsvertering en op de kwaliteit van de melk. Hennepstrooisel wordt gebruikt voor paarden en huisdieren. Van de hennepbladeren wordt ook thee gemaakt; thee uit onze regio! In de hennepplant zit ook een stof CBD wat een goede werking heeft op de gezondheid van de mens. Dit product wordt als een olie uit de plantendelen geperst en wordt wereldwijd geroemd om de bijzondere eigenschappen. Hennepzaad wordt als voedingsmiddel ook geroemd vanwege de optimale verhouding van de essentiële vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Uit het zaad wordt weer olie geperst en ook als voeding geconsumeerd en kent verschillende toepassingen in de cosmetica. Zo blijkt de hennepplant voor vele toepassingen geschikt. Hennep; een multifunctionele grondstof en een volgende stap op weg naar een duurzame maatschappij.
 

Reactie toevoegen