Freerk Iden koninklijk onderscheiden

Afgelopen zaterdag zijn heel veel familie en (brandweer) vrienden naar MCF de Noordsuythoeve gekomen om te zien hoe burgemeester Munniksma, Freerk Iden benoemde tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. En welverdiend was het geluid van velen. 
Onze burgemeester haalde aan, dat hij in de vele jaren dat Freerk bij de vrijwillige brandweer zat heel veel tijd heeft gestoken in vele uitrukken. “Veiligheid was voor hem altijd heel belangrijk en hij was altijd een voorstander van veel oefenen. Door zijn bouwkundige achtergrond een waardevolle kracht, zoals bij woningbranden. Buitenstaanders gaan ervan uit dat branden blussen sensatie is, maar in moeilijke situaties moet je snel beslissingen kunnen nemen. Hij was daar heel goed in.”
Marten Prins heeft hem in 1987 bij de vrijwillige brandweer aangenomen. “Freerk heeft het altijd druk met zijn eigen bedrijf (Bouwbedrijf Iden) en maakte desondanks veel tijd vrij. Hij was een van de dragende krachten bij de club van de brandweer. Hij wist anderen te stimuleren, hij heeft veel inzicht en was nooit te beroerd om iets nieuws aan te pakken. Wij hebben samen veel meegemaakt vanaf die tijd. Zo zijn destijds De Koepel en Van der Valk in Zuidbroek en fa. Doddema te Muntendam afgebrand. Natuurlijk ook regelmatig ‘kleinere’ branden, ongelukken maar ook katten in bomen. Bij extra activiteiten zoals de Oldambtrit met opbrengsten gedoneerd aan KWF, zwerfvuilacties, vogelhuisjes maken waren hij en zijn vrouw Ida met hun deelname altijd zeer sociaal betrokken. 
 
1 April van dit jaar is Freerk Iden gestopt met zijn werkzaamheden voor de brandweer.
Ook Freerk zelf kwam aan het woord. Hij vertelde dat hij van jongs af aan al geïnteresseerd was in de brandweer. Het kost veel tijd, maar je beleeft ook een heleboel. Dat was niet mogelijk geweest zonder mijn vrouw Ida. Alle kleren etc. moeten altijd klaar liggen voor als de pieper gaat. Moest ik er ’s nachts uit dan sliep ze niet eer ik weer terug was. Tijdens mijn laatste uitruk ben ik geweldig in de maling genomen. Het ging om een brand op mijn eigen terrein. Dat zal ik me altijd blijven herinneren. Als dank kreeg Ida van hem een schitterende ketting met het logo van de brandweer en een I plus een F.
Hijzelf werd ook overladen met cadeaus. Zo kreeg hij van de 
aanwezige brandweerlieden een prachtigen klok met daarop een foto van hem en zijn vrouw.

Reactie toevoegen