Skyline van Zuidbroek

Langs de rand van de A7 bij Zuidbroek, op het bedrijventerrein ‘De Gouden Driehoek’, zie je opeens iets bijzonders; een reuzenrad. Kroeze Constructie Zuidbroek heeft in opdracht dit reuzenrad gebouwd voor Lamberink Reuzenradbouw uit Overschild. Kroeze Constructie is een allround staalconstructiebedrijf, dat gespecialiseerd is in maatwerk en vergaande dienstverlening. 
“Zoals het er nu uitziet, worden er vijf reuzenraderen gebouwd”, vertelt Patrick Kroeze. Samen met broer Pascal is hij eigenaar van het metaalbewerkingsbedrijf. Het is de eerste keer dat Kroeze Constructie reuzenraden bouwt. Het eerste rad is klaar (heeft inmiddels proefgedraaid) en wordt binnenkort naar Frankrijk vervoerd. Het tweede rad ligt nu bij de spuiter, het derde ligt binnen in de grote loods en voor de vierde en vijfde zijn de materialen al besteld. 
“Voor twee jaar terug werden wij benaderd door de opdrachtgever. Er vinden dan eerst een aantal gesprekken plaats, het is een tijdje stil, maar vorig jaar na de zomervakantie is de knoop doorgehakt. Dan moet je tekeningen en berekeningen maken. Dit wordt natuurlijk allemaal goed nagerekend door een ingenieursbureau. 
 
In december 2014 kwamen de eerste stukken ijzer binnen”, vertelt Patrick. “Wat hier staat is een bestaand rad, we hebben wat wijzigingen aan de constructie aangebracht. Meestal zie je de poten in het vierkant; een vakwerkfra-me, maar de poten zijn nu rond. We hebben het materiaal voor het rad in verschillende landen ingekocht waaronder Italië en Duitsland, omdat het hier gaat om gecertificeerde materialen die niet overal verkrijgbaar zijn. In het rad komen 24 zespersoons polyester gondels te hangen. In totaal kunnen er dan 144 personen per keer plaatsnemen in het reuzenrad.” 
Patrick laat verder weten dat het reuzenrad in één dag op te bouwen en weer af te breken is. In mei is het tweede reuzenrad klaar. “En dit keer met gondels”, vertelt Patrick lachend.

Reactie toevoegen