PvdA in gesprek met Moorlag

Afgelopen weekend heeft de PvdA Menterwolde een gesprek gehad met W. Moorlag. Met de PvdA Oldambt en Veendam gezamenlijk over het onderwerp windmolens. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat bij de ontwikkelingen van windparken met een capaciteit boven de duizend megawatt het ministerie van economische zaken de onderhandelingen doet met de verschillende investeerders en dan ook de locaties landelijk bepaalt.
Dit heeft geresulteerd in het aanwijzen van een zestal locaties.
De eerste locatie is om milieutechnische redenen komen ter vervallen en de zesde is mede door invloed van de burgers en W. Moorlag ontwikkelt en dit behelst de Eekerpolder. Er zijn een aantal randvoorwaarden gesteld. Een ervan is overeenstemming met de uitvoerende partijen. Tijdens ons gesprek is de laatste variant uitvoerig besproken. De provincie laat nu voor 1 augustus een start notitie maken om aan ministerie van E.Z. de zesde variant bespreekbaar te maken. Ultieme besluitvorming zal plaatsvinden voor 1 januari 2015. Er is nog niets duidelijk en alle bovenstaande variaties kunnen het nog worden.
De afdeling van de Partij van de Arbeid van Menterwolde zal hier nauw bij betrokken blijven en zal de mogelijkheden van compensatie en planschade gaan onderzoeken. Zodra hier meer duidelijkheid over komt willen wij graag in gesprek met de Burgers en DAR. De mogelijkheden tot financiële compensatie willen we dan ook graag binnen het dorp Meeden investeren. De politiek moet dan de keuze maken om deze gelden ter beschikking te stellen voor het dorp.
De burgers zullen door bijv. het oprichten van een stichting zelf de verantwoordelijkheid krijgen over het besteden van deze gelden t.b.v. het vergroten van de leefbaarheid van het dorp. Duidelijk is wel dat De heer Moorlag uitvoerder is en geen beslissingsbevoegdheid heeft in deze. De beslissing ligt bij het rijk.De heer Moorlag is niets meer dan een woordvoerdenr namens het rijk. Wij zullen dan ook de minister gaan vragen om informatie over de gang van zaken.

Reactie toevoegen