Veteranendag 2014

Op zaterdag 28 juni 2014 worden Nederlandse veteranen in het zonnetje gezet tijdens de landelijke Veteranendag. Daarom organiseren de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam op deze dag van 10.30 uur tot 13.30 uur een bijeenkomst voor veteranen en andere betrokkenen uit de drie gemeenten. De bijeenkomst vindt plaats in de Borgerswoldhoeve, Flora 2 in Veendam. 
Het programma bestaat uit een formeel gedeelte met een toespraak van o.a. burgemeester Van Zuijlen van de gemeente Menterwolde en een kranslegging. Het informeel deel biedt gelegenheid om met elkaar bij te praten. 
 
Veteranendag 
Nederland telt ruim 130.000 veteranen. Veteranen zijn zeer divers van achtergrond en leeftijd. Het gaat hierbij niet alleen om militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea ingezet zijn, maar ook om de snel groeiende groep 'jonge veteranen'. Denk aan de missie in Afghanistan en oud-militairen die deelgenomen hebben aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Het draait bij de Nederlandse Veteranendag om erkenning en waardering voor veteranen en om het vergroten van het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen. 
- De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 in principe jaarlijks plaats op de geboortedag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden. 
- Sinds 24 mei 2006 is de Veteranendag een nationaal evenement, waardoor op 28 juni de Nederlandse driekleur mag worden gehesen. 
- Vanaf 2009 wordt de Nederlandse Veteranendag georganiseerd op de laatste zaterdag in juni. 

Reactie toevoegen