Subsidie ter compensatie van OZB

Het college van de gemeente Midden-Groningen stelt de gemeenteraad voor om maatschappelijke functies op het gebied van sport, welzijn en samenleving in 2019 compensatie aan te bieden voor de gebruikersbelasting (OZB) in de vorm van subsidie. Voor 2018 stelt het college een beperkte compensatie voor. De regeling komt ten goede aan dorps-en wijkgebouwen, sportvoorzieningen, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, jeugdhonken en jeugdsozen, kinderboerderijen, muziekverenigingen en musea.

Wethouder Erik Drenth: “Welzijns- en sportaccommodaties zijn van groot belang voor onze inwoners. Een groot aantal van deze gebouwen wordt beheerd en geëxploiteerd door verenigingen en stichtingen. Soms zijn de gebouwen gemeentelijk eigendom, soms van verenigingen en stichtingen. Wij willen deze maatschappelijke organisaties een steuntje in de rug geven door hen tegemoet te komen bij de OZB-belasting. Daarmee worden de exploitatielasten van deze accommodaties verlaagd.”

Volgend jaar volledige compensatie OZB voor maatschappelijke organisaties
Voortbouwend op de lijn uit de voorgaande jaren wil de gemeente al in 2018 voor de maatschappelijke organisaties de gebruikersbelasting compenseren. Hiervoor vraagt het college budget bij de raad bij de behandeling van de najaarsnota in november 2018. In 2019 wil Midden-Groningen daarbovenop ook de eigenarenbelasting compenseren.

Zo eenvoudig mogelijk maken om aan te vragen
De compensatie wordt als subsidie verstrekt. Het aanvragen daarvan organiseert de gemeente zo eenvoudig mogelijk. De gemeente stuurt alle organisaties en verenigingen die voor de subsidie in aanmerking komen een brief met een formulier dat al van te voren ingevuld is. De organisaties en verenigingen hoeven alleen nog hun handtekening te zetten en het formulier retour te sturen.

Reactie toevoegen