Honderd jaar vrouwenkiesrecht

Op 13 mei vond in Bibliotheek Hoogezand de thema-avond ‘Honderd jaar vrouwenkiesrecht’ plaats: een avond vol verhalen, mooie gesprekken en muziek.
 
Vrouwenkiesrecht vieren
In 1919, dit jaar precies honderd jaar geleden, mochten vrouwen voor het eerst naar de stembus. Om dat jubileum te vieren, organiseerde Bibliotheek Hoogezand een feestelijke thema-avond over het vrouwenkiesrecht. Hoe werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd? En wie speelden daarbij een rol? Historica Sanne Meijer van Verhalen van Groningen vertelde uitgebreid over de geschiedenis van het vrouwenkiesrecht en over de familie Jacobs. Daarnaast konden de bezoekers luisteren naar drie nummers uit de cabareteske voorstelling ‘Voorwaarts!’ van Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster. Onder begeleiding van Robert van Tol brachten zij, deels in het Gronings, een muzikale ode aan de Groningse vrouwen van vroeger en nu.
 
Emancipatie in de politiek
De thema-avond werd afgesloten met een gesprek over de vrouwenemancipatie in de huidige politieke sector. Raadsleden Lucy Doorn (CU), Anja van Duren (PvdA), Joke Lesman (SP), Julia Polat (SP), Antoinette Plagge (Gemeentebelangen Midden-Groningen), Erianne van der Burg (CDA), raadsgriffier Mieke Bouwman en wethouder Anja Woortman spraken over hun positie als vrouw in de lokale politiek van Midden-Groningen. Er is al veel gelijkheid, vonden ze, maar er zijn nog steeds verbeterpunten. Heel openhartig vertelden ze bijvoorbeeld over situaties waarin ze hun keuze voor een fulltime baan naast zorg voor de kinderen moeten verdedigen. En wethouder Anja Woortman merkte op dat zij vaak de vraag krijgt of ze fulltime werkt, terwijl die vraag nooit aan haar man gesteld wordt. Bezoekers kregen de kans om zich vanuit het publiek in het gesprek te mengen en stelden allerlei interessante vragen.

Reactie toevoegen