Permacultuur en voedselbos

Permacultuur is hot en voedselbossen zijn trendy! De Velt-afdeling Groningen organiseert twee lezingen ‘Permacultuur en voedselbos’:  op 25 november in samenwerking met Kunsthuis Oal Eer in Godlinze en op 29 november met de Natuur en Milieufederatie Groningen in stad Groningen. De lezingen worden gehouden door landschapsarchitecte Letitia van der Merwe uit Eelde. Aanleiding voor de lezing is het verschijnen van het gloednieuwe Velt-boek ‘Permacultuur’, dat ook tijdens de lezingen te koop is.

Lezing ‘Permacultuur en voedselbos’ Velt Groningen

Velt, de Vlaams-Nederlandse vereniging voor ecologisch leven, tuinieren en koken, promoot al meer dan  veertig jaar gezond leven en tuinieren op het ritme van de seizoenen en met respect voor mens en natuur.
Het begrip permacultuur is een samenvoeging vanuit het Engels:  ‘permanent agriculture’. Terwijl de gangbare landbouw gebruik maakt van fossiele brandstoffen en van externe bronnen uit de mijnbouw , probeert permacultuur de manier na te bootsen waarop ecosystemen werken, zonder aanvoer van mineralen en energie van buiten. Op den duur kosten permacultuur-tuinen minder arbeid en energie, zijn ze beter bestand tegen extreem weer en hebben ze een hogere natuurwaarde dan gangbare landbouwsystemen. Permacultuur-principes zijn zowel in de kleine tuin als ook op grote schaal toe te passen en bieden daarmee een toekomstperspectief voor  het verbouwen van voedsel in samenwerking met de natuur. Een concrete toepassing van permacultuur zijn de nu enorm in de belangstelling staande voedselbossen. Met kruiden, struiken en bomen in negen  verschillende lagen of hoogtes worden dankzij een uitgekiend ontwerp weelderige eetbare bostuinen gecreëerd.  
Letitia van der Merwe is landschapsarchitecte en al jaren enthousiast betrokken bij het thema. Zij zal op  de basisprincipes van permacultuur ingaan en daarnaast de praktische toepassingsmogelijkheden voor de eetbare tuin en voor het voedselbos laten zien.
Op 25 november opent Kunsthuis Oal Ear, Peperstraat 8  in Godlinze, zijn deuren om 13.30 met koffie. De lezing is van 14 – 16 uur.  
Op 29 november staat vanaf 19 uur bij de Natuur en Milieufederatie Groningen, Zuiderpark 16 in Groningen de koffie klaar. De lezing is van 19.30 – 21.30 uur. Entree: Velt-leden 4 euro, niet-leden 5 euro (contant). Beide dagen kunnen verschillende Velt-boeken ter plekke gekocht worden.
Voor aanmelding en informatie zie de website van Velt Groningen: https://beweegt.velt.be/groningen

Reactie toevoegen