Fool's Paradise; schilderijen van Susan Baxter

van 8 september tot 19 oktober, iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Komt u van ver? De Werfkade ligt vijf minuten lopen van station Martenshoek, dus prima te bereiken met de trein. Komt u toch met de auto, dan vragen we u deze te parkeren aan de Sluiskade, bij de winkels.
Fool's Paradise; schilderijen van Susan Baxter
Na een stilte van ongeveer twee jaar opent galerie Werfkade16 op 8 september weer haar deuren. Met trots presenteren we het werk van kunstenaar Susan Baxter. In het weekend van 8 en 9 september nemen wij ook deel aan de Open Monumentendag. De galerie bevindt zich in de voormalige dekkledenfabriek en scheepstuigerij van de gebroeders van der Werff aan de Werfkade in Martenshoek, Hoogezand. Het pand uit 1941 is een laat voorbeeld van de Groningse variant van de Amsterdamse Schoolstijl, ontworpen door Benno Wiert Smid uit Kolham. In 2001 kreeg het pand de status van Rijksmonument.

Susan Baxter (1953) werd geboren in Lübeck aan de Oostzee. Toen ze anderhalf was verhuisde ze met haar ouders naar Londen, daar bracht Susan haar jeugd door. Als tiener werd ze gegrepen door actuele gebeurtenissen in de wereld. Op dat moment waren er overal in Europa studentenopstanden; de democratisering was in volle gang. De vrije opvoeding die ze thuis ervoer stimuleerde haar om over eigen verantwoordelijkheden na te denken.

In haar jeugd was tekenen en schilderen vanzelfsprekend. Susan: ‘Misschien was het wel zó vanzelfsprekend dat ik er op een gegeven moment de noodzaak niet meer van inzag.’ Na een periode van jaren, waarin ze de kwast niet meer had aangeraakt, voelde ze die noodzaak toch weer opkomen. Susan woonde inmiddels in Groningen. Daar begon ze aan een schildersopleiding. Tijdens de opleiding begon ook haar zoektocht naar onderwerpen om verbeelden. Via het schilderen van stillevens, die deden denken aan het Engeland van haar jeugd, kwam ze op het idee om Engelse spoorlijnen te gaan schilderen. Eenzame en vaak donkere beelden. Na een periode hieraan gewerkt te hebben vond ze de resultaten toch niet ‘eigen’ genoeg. Pas drie jaar geleden ontstond een stijl waarin ze zich kon herkennen. De actuele gebeurtenissen in de wereld werden nu haar inspiratiebron.

De expressionistische schilderijen zijn aangrijpend, met soms duidelijke en soms verborgen boodschappen die Susan desgewenst wil uitleggen.
Susan: ‘Net als gedichten, kun je mijn schilderijen proberen te analyseren, maar je kunt ze ook nemen zoals ze op je af komen. Het leven is niet eenduidig, dus mijn schilderijen ook niet. Ik ben overigens geen illustrator van de maatschappij. We leven in een “like-cultuur” met “trendy kunst” en entertainment. Daar wil ik niet aan meedoen! In navolging van componist/dirigent Pierre Boulez zeg ik: “mensen zijn gecompliceerd dus verdienen ze complexe kunst; als uitdaging”.’

Op dit moment woont en werkt Susan niet ver van Hoogezand, in Schaaphok.

Reactie toevoegen