Roggebrood proeverij

Zuidbroek - Zo aan het eind van de 19e eeuw was in Groningen en daarbuiten roggebrood voor velen het hoofdvoedsel. Stukken van ruim 2 kilo kwamen wekelijks uit de ovens van de bakkers. Elke bakker had zo z’n eigen recept en voorkeuren. Het Zuidbroekster roggebrood is vochtig, donker en grof van structuur. De hobbybakker “De Suydtbakker” bakt elke week naar oer oud recept dat specifieke Zuidbroekster roggebrood.

Roggebrood proeverij

Een paar schoven rogge worden in een hok geplaatst om verder te drogen voor het gedorst kan worden. De korrel wordt gebroken (gemalen) waaraan veel water wordt toegevoegd om vervolgens een nacht lang in de oven te broeien. Het deeg wordt daarna verwerkt tot broden die nogmaals een nacht lang bij een temperatuur van +/- 110 graden naast elkaar in de oven staan. Kom gezellig op vrijdag 29 december dit vers gebakken roggebrood met of zonder heerlijke erwtensoep proeven met elkaar.

Reactie toevoegen