Bijna nul op de meter

Het woord ‘terugverdienen’ staat niet in het woordenboek van installateur Eddy Koster. Waarom niet? Omdat je volgens hem een nieuwe keuken of auto ook niet terugverdient.
Bijna nul op de meter
Het geld dat Koster in vijftien jaar investeerde om zijn doorzonwoning in Muntendam uit 1968 te verduurzamen, heeft uiteindelijk geresulteerd in een 80 euro lagere energierekening. “Ik verdien mijn geld niet terug, maar houd nu wel elke maand geld over”, redeneert hij. “Geld dat ik anders had moeten overmaken aan Essent. En mijn klanten kan ik ook interesseren.”
 
Eddy Koster is eigenaar van E. Koster Installatietechniek in Veendam. Met zijn vrouw woont hij op enkele kilometers van zijn bedrijf in een doorzonwoning in Muntendam. Een type woning waarvan je er honderdduizenden hebt in Nederland. Maar als je iets beter kijkt is alles toch net even anders. Een zonneboiler en vijftien zonnepanelen op het dak, een lucht-waterwarmtepomp in de garage en een degelijk geïsoleerde vloer en dak zorgen ervoor dat hij maandelijks nog maar 100 euro hoeft te storten op de rekening van Essent.
Dat hij daarvoor flink heeft moeten investeren, ontkent Koster niet. Maar het was echt geen 80.000 euro, een bedrag dat je vaak hoort noemen om een bestaande, slecht geïsoleerde woning van voor 1980 naar nul-op-de-meter te renoveren. "Tegen zo'n bedrag hikt een gemiddelde consument uiteraard nogal aan en het weerhoudt hem van het zetten van welke verduurzamingsmaatregel ook." Koster weet zeker dat het voor veel minder kan. "Ik vind het bijvoorbeeld weggegooid geld om ruimtes die je niet gebruikt of niet verwarmt, zoals veel slaapkamers in Nederland, te isoleren. Mijn ervaring is dat het een relatief lage investering vergt om de top van je energierekening af te halen en dat het een hele hoge investering vraagt om uiteindelijk ook die allerlaatste stap te zetten naar Nom. Ik heb er 37.000 euro ingestoken. En ook nog eens verspreid over vijftien jaar. Dan heb je een heel ander verhaal."
 
Lucht-waterwarmtepomp
Tien jaar geleden al schafte Koster een zonneboiler aan (een Solior FL150 van Itho/Daalderop), volgens hem een relatief lage investering die geen hulpenergie nodig heeft en goed rendeert. In 2013 legde hij vijftien zonnepanelen op zijn dak en toen vorig jaar de ISDE subsidiepot openging, besloot hij dat het een heel goed moment was voor de aanschaf van een lucht-waterwarmtepomp van Vailliant, waarvoor een consument 2.300 euro subsidie krijgt.
De keuze voor een lucht-waterwarmtepomp was voor Koster de meest logische. "Dit type warmtepomp is makkelijk in te passen in bestaande bouw. Het hogere rendement van bijvoorbeeld een grondgebonden warmtepomp weegt niet op tegen de hogere kosten en het gedoe dat je op je hals haalt als je hier in de achtertuin een bron moet boren."De keuze voor een warmtepomp noopte uiteraard wel tot forse isolatiemaatregelen. Dak en vloer werden aangepakt. "Omdat we hier in het aardbevingsgebied zitten, zocht ik voor de vloer naar een lichtere en flexibelere constructie dan puur beton. Het werd een houten vloer op stalen balken. De balken zijn geïsoleerd met Pur-schuim. EPS-schuim met een Rc-waarde van 6 zorgt voor isolatie tussen de balken. Daarop heb ik een houten vloer met een droogverlegsysteem van Uponor gelegd." 

Reactie toevoegen