Menterwolde dient zienswijze in tegen Windpark N33

De gemeente Menterwolde gaat een zienswijze indienen tegen het ontwerp inpassingplan voor het Windpark N33. Het plan voor het windpark wordt voor het grootste deel gerealiseerd in de gemeente Menterwolde en heeft een grote invloed op de dorpen en het landschap. De gemeente heeft stevige bezwaren hiertegen. De impact van dit park is dusdanig, dat het voor deze omgeving onaanvaardbaar is. Dit wordt met name bepaald door het aantal turbines, de omvang van de turbines en de grootte van het gebied. Het college vreest dat het negatieve ruimtelijke, landschappelijke, maatschappelijke en economische gevol- gen voor dit gebied zal hebben.
De gemeente is van mening dat het Windpark N33 het open landschap en het woongenot van de inwoners zal verstoren. Daarbij gaat het om milieuaspecten zoals geluid en om het visuele beeld dat ontstaat. De grote massa van dit park vraagt om een veel grotere afstand tot de bebouwing. Al eerder heeft de gemeente haar bezwaren tegen deze locatie kenbaar gemaakt, maar daar is weinig mee gedaan.
Ook het tussentijds toetsingsadvies van de commissie MER is nauwelijks verwerkt in het plan dat nu voorligt en de gemeente vindt dat dit wel moet gebeuren. De commissie MER adviseerde op 13 april 2016 namelijk om enkele opstellingen uit te werken uitgaande van windturbines van circa 4 MW.
Dit sluit ook aan bij het standpunt van de gemeente: wanneer met de best beschikbare technieken en turbineklassen gewerkt gaat worden, zou dit er toe kunnen leiden dat er minder turbines geplaatst hoeven te worden terwijl de ca- paciteit en energieopbrengst behouden kan blijven. Ook vraagt de gemeente meer oog voor alternatieven, bijvoorbeeld zonne-energie.
 
Ook belanghebbenden kunnen nog zienswijzen indienen
Tot en met 10 november kunnen belanghebbenden ook zelf een zienswijze tegen het plan indienen. En alleen wie een zienswijze heeft ingediend en als belanghebbende wordt aangemerkt, kan later beroep instellen bij de Raad van State. Wij gaan er vooralsnog van uit dat inwoners van onze gemeente als belanghebbende worden beschouwd.
Een zienswijze opstellen kost tijd en is soms is het lastig om de juiste woorden te vinden. De gemeente heeft een zienswijze gemaakt die inwoners en andere belanghebbenden kunnen gebruiken. De tekst is te downloaden op www.menterwolde.nl of af te halen bij de balie van het gemeentehuis of de steunpunten.

Reactie toevoegen