Gratis cursus Politiek Actief

Op 26 september start in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde de cursus Politiek Actief. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee hopen de gemeenten inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid. Aanmelden is gratis en kan tot 11 juli via de websites van de drie gemeenten.
 
Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt.
 
Programma
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten, op locaties verspreid over de drie gemeenten. Naast theoretische kennis, ver-beteren de deelnemers ook hun vaar- digheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.
De cursus start op maandag 26 september en bestaat in totaal uit vijf bijeenkomsten, met elk een ander thema.
Daarnaast bezoeken de deelnemers een raadsvergadering en lopen ze eventueel een (korte) stage bij een politieke partij of bij de gemeente.
 
• maandag 26 september: Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
• maandag 3 oktober: De gemeente: hoe werkt de gemeente, besluitvorming en beïnvloeden van besluitvorming
• maandag 10 oktober: De gemeenteraad: taken en rollen, instrumenten van een raadslid, basiskennis gemeentefinanciën
• maandag 24 oktober: Lobbyen bij de gemeente
• maandag 31 oktober: Debatteren
Daarna kunnen deelnemers in overleg een raadsvergadering bijwonen.
 
De cursus wordt verzorgd door ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. Voor meer informatie kunnen bewoners ook contact opnemen met Femmie Mulder, plaatsvervangend griffier Hoogezand-Sappemeer, telefoon: (0598) 37 36 42.

Reactie toevoegen