Knallend het jaar uit

Eindelijk was het dan zover… Oudejaarsdag 2015! Carbid schieten is een traditie op de laatste dag van het jaar. Neem een melkbus, doe er een beetje carbid en water in en je hebt een spektakel. Bulderende melkbussen en een hoop gezelligheid, een oudejaarsdag is in veel plaatsen in Groningen niet compleet zonder carbid schieten.
Na een nacht flink doorhalen, kon je 1 januari bij Botjeszwembaai in Zuidbroek deelnemen aan de Nieuwjaarsduik. Wethouder Lian Veenstra (SP) van Menterwolde gaf het startschot. Zo’n 132 sportievelingen gingen het frisse water in om 2016 goed te beginnen. Niet alleen het aantal ‘zwemmers’ was meer dan het afgelopen jaar, ook kwamen er heel veel toeschouwers naar het zandgat, waar het vanwege het prachtige weer goed toeven was. Bij een buitentemperatuur van 6 graden en de watertemperatuur van ongeveer 9 graden was het relatief aangenaam.
De organisatie was in handen van snorkel- en duiksportcentrum Kontiki Diving in samenwerking met Duikteam De Koraalduikers en Stichting Klokkenluuders Noordbrouk. Het was al weer de 4e keer en het is een echte traditie aan het worden. Met z’n allen het water in om het nieuwe jaar met een plons te beginnen: het hoort al bijna net zo bij het nieuwe jaar als vuurwerk en oliebollen.
Verder is de jaarwisseling in Menterwolde betrekkelijk rustig verlopen. Menterwolde Gewoon-fractie- voorzitter Hendrik Loots zag op woensdagmorgen 30 december een in beton gegoten klok van vijf ton in zijn tuin liggen. De Sjompen op Klompen/Stichting Klokkenluiden Noordbroek plaatsten het voorwerp in de nacht van dinsdag op woensdag als een oudejaarsstunt die Loots deed herinneren aan zijn uitspraken over het laten verwijderen van kerkklokken uit kerktorens van Menterwolde; dit zou de gemeente veel geld besparen.
“Oud en nieuw is rustig verlopen”, vertelt een voorlichter van de gemeente. “Er waren geen bijzonderheden. De politie heeft niet op moeten treden. Er zijn geen schokkende dingen gebeurd.” Bij jongerencentrum Malgré Tout in Meeden smeulde op 1-1-2016 het jaarlijkse vreugdevuur nog na, nadat op oudjaarsnacht de brandweer het vuur in de gaten hield. “We hadden een beetje pech met de wind, die uit de verkeerde hoek kwam”, vertelt bestuurslid Wesley Mulder van jeugdsoos Malgré Tout. In de buurt stond een huis met een rieten dak en de coniferen die in de brand stonden zorgden voor vonken. Die kwamen op het dak terecht. De brandweer kwam met een aantal opties en tot slot werd besloten dat ze tot 11 uur aanwezig zouden zijn en daarna het vuur gingen blussen; de soos was toch vanaf 11 uur 
’s avonds tot 1 uur ’s nachts gesloten. Een prima oplossing”, aldus Wesley Mulder. “Verder was het echt hartstikke gezellig, sowieso 150 personen hebben een geweldige avond gehad.” In het MFC de Noordsuythoeve te Noord-broek ging het oudejaarsavond tegen 1 uur ‘los’. “Het was een ontzettend gezellig feest”, verteld beheerder Johan de Vries. Over de hele avond waren er ongeveer 80 à 90 bezoekers, waaronder een 15-tal jeugdigen (16-22 jaar), die het een geweldig feest vonden.” Beheerder Henk Busscher van De Broeckhof in Zuidbroek had dit jaar beveiliging ingehuurd. “De bezoekers stonden hier heel positief tegenover”, vertelt Henk. 
Vanaf 00.00 uur begon het al te lopen tot 06.00 uur ’s morgens. Het was heel druk, ongeveer 300 personen over de hele nacht. Het was een gezellige sfeer en iedereen had het naar de zin.”

Reactie toevoegen