juni 2018

  • Rare-Planten-Dagen bij Tuingoed Foltz

    Planten met gestreepte bloemkelken, mozaïek-getekend blad en veelzeggende namen als Jan-op-de-preekstoel, duivelstong en olifantsoor. Exotisch uitziende schaduwplanten die vaak in Nederland goed winterhard zijn. Tuingoed Foltz in Meeden verzamelt al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur.

  • Monumentaal erfgoed zoekt molenaar

    Het motto van het Groninger Molenweekend 2018 is ŒDoor weer en wind‚. Op 9 en 10 juni wordt de aandacht gevestigd op het molenaarschap van toen en nu. In december 2017 kreeg het ambacht de welverdiende status van werelderfgoed op de Unescolijst. Deze positieve aandacht willen het Gilde van vrijwillige molenaars afdeling Groningen, Erfgoedpartners en de moleneigenaren inzetten om nieuwe molenaars voor de toekomst te werven. Welke stoere mannen en vrouwen durven het aan: door weer en wind de molen aan het werk zetten.

  • Een muzikale treinreis door Europa

    Op zaterdag 9 juni geven twee koren van het Kielzog Koorschool een optreden in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek. Het Kielzog Kinderkoor en het Kielzog Jeugdkoor maken een muzikale treinreis door Europa. Al zingend wordt het publiek meegenomen door een groot aantal landen met liederen en koorwerken uit o.a Scandinavië, Rusland, Italië en Engeland. De rode draad van het programma wordt gevormd door de liedjes uit de liedbundel "Speel de Balalaika".

  • De leukste wijkloop van Veendam

    WILDERVANK - Al zes jaar organiseren buurtbewoners van de wijk Woellust, gelegen op het voormalig Duintjer-terrein in Veendam, de Woellustrun. "Aanvankelijk deden er alleen wijkbewoners mee, maar ondertussen komen mensen vanuit de hele regio," vertellen organisatoren Wim Meems, Wouter Bustin en Roeland Weijs. “Waarom? Omdat het een van de gezelligste lopen van het noorden is. Kleinschalig, gemoedelijk, een overzichtelijk parcours met enthousiast publiek langs de kant."

  • Ouderenraad van Midden-Groningen

    Donderdagmorgen 21 juni houdt de Ouderenraad Midden-Groningen haar maandelijks overleg in het Dorpshuis De Menterne in Muntendam. In de Ouderenraad is afgesproken dat de Ouderenraad een aantal keer per jaar op een andere locatie in de gemeente zal vergaderen. Dit om ook de oudere inwoners in hun eigen omgeving op te zoeken en te horen welke problemen er binnen de wijk of het dorp leven.

  • Veel matches op Kennisfestival

    SAPPEMEER – Bij Kwekerij de Klimroos is donderdag 7 juni door de Midden-Groningse Uitdaging, Vrijwilligerscentrale en het Vrijwilligerscollege de derde editie van het Kennisfestival georganiseerd. De NOVO zorgpost aan de Vosholen in Sappemeer bleek een vruchtbare locatie. Tijdens het ludieke evenement, dat gericht is op het verbeteren van de lokale leefbaarheid, werden er tussen de aanwezige ondernemers en maatschappelijke organisaties tientallen contacten gelegd en meer dan 35 matches gerealiseerd.

  • Gein op het Plein

    Veendam - Zaterdag 16 juni staat het centrum van Veendam in het teken van de kindermiddag Gein op het Plein. Van 13.00 uur tot 17.00 uur kunnen gezinnen op het Museumplein meedoen aan leuke activiteiten. Bouwen, klimmen, maken, spelen en ontdekken. Tijdens Gein op het Plein wordt het Museumplein in Veendam  omgetoverd in een speelplein. Kinderen van 2 tot 12 jaar kunnen, samen met hun ouders, meedoen aan gekke opdrachten en leuke spelletjes. Toegang en deelname is gratis.

  • Ommetje Westerse Molen

    NIEUW SCHEEMDA –  Het Ommetje Westerse Molen van de Molenstichting Midden- en Oost- Groningen (MSMOG) is afgelopen vrijdag 25 mei om 13.30 uur officieel geopend. In de Galerie Waarkunst aan de Hoofdweg 1 in 't Waar namen Laura Broekhuizen-Smit, loco-burgemeester van de gemeente Oldambt en de heer Geert Jan ten Brink, dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa's de opening voor hun rekening.

    Ommetje Westerse Molen

  • Jaarverslag kinderopvang

    Het college heeft het jaarverslag kinderopvang 2017 vastgesteld. De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van de kinderopvang en heeft alle locaties bezocht waarvoor dit verplicht is. Jaarlijks verantwoorden wij dit aan de Inspectie van het Onderwijs. Het college brengt de raad hiervan op de hoogte via een raadsbrief.
    Deze is, zodra deze openbaar is, te lezen op: www.bestuur.midden-groningen.nl/ documenten/raadsbrieven

  • Sturing op Financiën Jeugdhulp

    Het college heeft het plan van aanpak sturing Financiën Jeugdhulp goedgekeurd en de brief aan de raad over het plan vastgesteld. Midden-Groningen heeft te maken met forse tekorten op de jeugdzorg: zonder bijsturing dreigt het tekort over 2018 boven de 5 miljoen euro uit te komen. Met een aantal maatregelen wil het college bereiken dat de groei van de uitgaven aan jeugdhulp omgebogen wordt tot een daling: de ambitie is het tekort in 2018 met 2 miljoen omlaag te brengen en de taken binnen het sociaal domein vanaf 2020 uit te voeren met het beschikbare budget.

  • Privacy en informatiebeveiliging

    De gemeente Midden-Groningen werkt veel met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners. Onze inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zorgvuldig en veilig met de persoonsgegevens omgaat. Nieuwe technologische ontwikkelingen, innovatieve voorzieningen, globalisering en een steeds meer digitale overheid stellen andere eisen aan de bescherming van gegevens en privacy.

  • We missen onze Tussenklappen

    Ingezonden - Beste redactie van maandblad Midden Groningen, Geen verjaardagsfeestje of welke bijeenkomst dan ook, waar niet gesproken wordt over het gemis van onze zo vertrouwde en gewaardeerde Tussenklappen. Velen vinden met mij dat de  dynamiek en leefbaarheid van onze dorpen zienderogen achteruit holt.  Wekelijkse aankondigingen en berichtgeving over activiteiten die op stapel staan, een mooi verslag, kampioenschap van een sporter of sportclub. Kortom, van  de reuring die onze dorpen zo aantrekkelijk maken zijn we niet meer op de hoogte.

  • Mantelzorg en Autisme

    Op maandag 18 juni 2018 vindt een bijeenkomst plaats voor mantelzorgers, familie en andere geïnteresseerden over het thema Autisme. Het is een bijeenkomst over “Hoe om te gaan met een naaste met een vorm van Autisme”. Tijdens de avond wordt informatie gegeven over wat Autisme betekent in de dagelijkse gang van zaken. Over waar je rekening mee kunt houden in je omgang met een (klein)kind, een partner of een vriend met een diagnose in het Autisme spectrum.

  • Voorbereidt op klimaat van de toekomst

    De afgelopen weken maken het nog maar eens duidelijk: het klimaat verandert en dat betekent onder andere dat in Nederland de kans op veel neerslag in korte tijd steeds groter wordt. Om hiermee om te gaan slaan overheden, inwoners en bedrijfsleven de handen ineen. De gemeente Midden-Groningen pakt die handschoen op en is vergevorderd met een Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) dat in 2018 gereed zal zijn. Ondertussen blijft Midden-Groningen maatregelen treffen op verschillende locaties die niet daarop kunnen wachten.

  • Nieuwe naam Open TCM tennis toernooi

    Dit jaar is een bijzonder jaar omdat het gaat om het 30 jarig jubileum. Het bestuur heeft daarom een aanleiding gezien om dit jaar bijzonder te maken door de jubileum editie van het toernooi te vernoemen naar Ebbe Bosscher. Hij is in 2015 op 62 jarige leeftijd overleden en is gedurende ongeveer 25 jaar de drijvende kracht en toernooileider geweest van het toernooi.

  • SamenLoop voor Hoop

    SamenLoop voor Hoop keert in 2019 terug in Midden-Groningen! Voltallig College van B&W is ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop. In juni 2016 werd in het Gorechtpark in Hoogezand de tweede SamenLoop voor Hoop gehouden in Hoogezand-Sappemeer. Ook vanuit de toenmalige gemeenten Slochteren en Menterwolde deden mensen mee. De totale opbrengst in 2016 was ruim 100.000 euro. Een erg geslaagd evenement dus in de strijd tegen kanker.
    SamenLoop voor Hoop

  • Opening Leutje Ruilderij

    Op 22 juni zal om 14.00 uur de Leutje Ruilderij van het MAC in Muntendam feestelijk worden geopend door wethouder Peter Verschuren. “We draaien nu drie maanden en het wordt tijd voor een feestje” zegt Desiree Drenth, vrijwilliger van de Leutje Ruilderij. “De Leutje Ruilderij begint bekendheid te krijgen en dat is natuurlijk superleuk.” Op deze middag bij het MAC in de Menterne te Muntendam zal er een springkussen zijn voor de kinderen plus allerlei leuke activiteiten. Kinderen tussen 4 en 12 jr.

  • In Meeden 3 AED’s 24/7 beschikbaar

    In de “oude” gemeente Menterwolde had Meeden al de eerste AED (Automatische Externe Defribilator), die 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar is. Met behulp van de Vriendenloterij is deze kast verkregen via de Hartstichting. Deze eerste buitenkast met AED is te vinden bij het openlucht zwembad De Kolck aan de Badweg (foto links). Door een goede (re)actie van de voormalige Gemeente Menterwolde zijn bij de diverse MFC/Dorpshuizen in de gemeente Menterwolde de daar aanwezige AED’s in een buitenkast geplaatst.

  • Fusies basisscholen

    Twee schoolbesturen van het openbaar basisonderwijs hebben besloten om basisscholen te fuseren. Het gaat om de volgende scholen. De fusie van OBS Ruitenvelder in Froombosch en OBS De Kinderboom in Slochteren per 1 augustus 2019. De fusieschool komt in een nieuw te bouwen kindcentrum in Slochteren en de fusie van twee basisscholen in Muntendam: de OBS De Europaschool en de OBS Burgemeester Verkruisenschool met ingang van 1 augustus 2018. De locatie voor de fusieschool wordt dan de OBS Burgemeester Verkruisenschool.

  • Eten uit de moestuin

    De moestuin van het MAC in Muntendam doet het goed. Door de warmte en de hoosbuien de laatste tijd, groente de groente voorspoedig. ”We konden vorige week al de eerste spinazie van het land halen.” vertelt Wim Tiemans, vrijwilliger en adviseur bij de moestuin. ”Ik leer de jongens  hoe het in z’n werk gaat, zo’n moestuin bijhouden. Samen met Annet Pir-cher helpen we de nieuwkomers die graag willen leren over hoe het  moet.” Saman, Mohammed en Nouri weten natuurlijk wel iets van tuinieren, maar hebben nooit eerder te maken gehad met Hollandse omstandigheden en groenten.

  • Zomerexcursie 23 juni 2018

    Zaterdag 23 juni 2018 is de zomerexcursie van de Historische Kring Menterwolde. Om 9.00 uur vertrekken we bij de Romano-Gotische Kerk aan de Kerkstraat te Zuidbroek. Ooit hebben de Spaanse soldaten ook rond deze kerk gelopen. Het dagelijkse straatbeeld halfweg de 16e Eeuw. Vreemde indringers, door Alva gestuurd, waartegen verzet was. Hulp kwam van de Oranjes. Graaf Adolf en graaf Lodewijk, broers van Willem de Zwijger, werden met een leger naar het Noorden gestuurd. Zij vochten bij Heiligerlee op 23 mei 1568. 450 Jaar geleden. Graaf Adolf kwam hierbij helaas om het leven.

  • Voorlopig laatste MiddenGroninger.nl

    Al meer dan 30 jaar heeft Drukkerij de Bruin de voor voornamelijk Menterwolmers zo vertrouwde Tussenklappen uitgegeven. De redactie krijgt veel signalen dat inwoners de wekelijkse uitgave missen. Naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2018 hebben we ons verspreidingsgebied in 2017 uitgebreid naar de gehele nieuw te vormen gemeente.

  • Rommelmarkt Stootshorn

    Zaterdag 30 Juni is er weer een rommelmarkt op Stootshorn, aan de Dwangsweg. De organisatie + vrijwilligers (DJINN) hebben weer genoeg mooie spullen binnen gekregen om te verkopen voor een goed doel. Ook hebben zich weer 22 standhouders ingeschreven op onze uitnodiging om op de markt te staan, dus is de Dwangsweg weer goed gevuld met diverse gebruikte koopwaar. We hopen dat het weer dit jaar mee zit, vorig jaar was het bar slecht weer, dus zijn wij blij dat er toch nog zoveel aanmeldingen binnen gekomen zijn. Tevens is dit onze laatste markt (20ste) op Stootshorn die wij organiseren.

  • De boer op met natuurinclusieve landbouw

    In juni, juli en september gaan de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) de boer op met een programma over natuurinclusieve landbouw: Tour du Boer: veldwerk. Met een speciaal hiervoor ingerichte bouwkeet trekken zij langs vijf regio’s. Op het programma staan een quiz, kenniscafé, tafelgesprek, boerderijsafari en farmwalk. Doel van de Tour du Boer is om samen met boeren plannen te smeden, kennis te delen en zoveel mogelijk inwoners te informeren over en betrekken bij natuurinclusieve landbouw.

  • Presentatie Voorjaarsnota

    Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen hebben de ‘voorjaarsnota’ gepresenteerd. In de voorjaarsnota worden de plannen uit het collegeprogramma naar beleid en middelen vertaald. ‘Zoals in het collegeprogramma is aangegeven willen wij een flinke impuls geven om het wonen en werken in Midden-Groningen nog aantrekkelijker te maken. Dat doen wij o.a. door het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. We stellen de raad voor hierin € 1,5 miljoen extra te investeren.

  • Subsidie-aanvraag Warmtenet Hoogezand

    De gemeente Midden-Groningen wil koploper zijn daar waar het duurzaamheid en de energietransitie betreft. Daarom heeft de gemeente samen met Waterbedrijf Groningen een aantal jaren aan een plan voor een warmtenet gewerkt. Dit plan voorziet in de warmtevraag van de woningen van de woningbouwcorporaties en gebruikt als warmtebron industriële restwarmte. Najaar 2017 is de planvorming afgerond. De eindconclusie is dat er voldoende industriële restwarmte is en dat het plan technisch uitvoerbaar is. Waterbedrijf Groningen is de partij die het plan moet gaan realiseren en exploiteren.

  • Parkeerplaats Reewissel afgesloten voor vrachtwagens

    Vanuit de omgeving van de parkeerplaats Reewissel in Muntendam zijn er klachten over geluidsoverlast. De overlast wordt veroorzaakt door vrachtauto’s die vaak vroeg in de ochtend vertrekken. De gemeente heeft daarom geluidsmetingen laten uitvoeren waaruit is gebleken dat de geluidsnormen worden overschreden. Daarom heeft het college besloten de parkeerplaats af te sluiten voor vrachtauto’s en andere grote voortuigen. Met de direct betrokkenen is inmiddels overleg gevoerd over deze maatregel.

  • Voorselectie gemeentelijke monumenten

    Ons gebouwd erfgoed wordt bedreigd vanwege mijnwinning en aardbevingen. Daarom hebben we in 2017 al circa 1.200 karakteristieke woningen en andere objecten voor Midden-Groningen in kaart gebracht. Deze karakteristieke panden mogen niet zonder een vergunning worden gesloopt. Onder deze karakteristieke panden bevinden zich bijzonder waardevolle panden die door vele mensen gewaardeerd worden vanwege de unieke beeldwaarde ervan. Om deze panden extra goed te kunnen beschermen heeft het college besloten deze een status als gemeentelijk monument te geven.

  • Fietstourtocht de Ronde van Midden-Groningen

    De gemeente Midden-Groningen en tourfietsclub Tour 75 organiseren op zondag 15 juli de Ronde van Midden-Groningen, een fietstourtocht van 122 kilometer langs de grenzen van de nieuwe gemeente Midden-Groningen.  ‘We willen laten zien hoe groot en mooi Midden-Groningen is en tegelijkertijd deelname aan sport stimuleren’ legt mede-organisator wethouder Peter Verschuren uit.
    Naast Verschuren zullen ook sportwethouder Erik Drenth, oud-burgemeester Peter de Jonge en de nieuwe burgemeester van Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn zich onder de deelnemers bevinden.

  • Informatiebijeenkomst Kindcentrum Slochterveldweg

    In het kader van het bouwen van stevige en toekomstbestendige scholen, komt in Slochteren een nieuw kindcentrum. De gemeente Midden-Groningen wil graag met haar inwoners in gesprek over de stand van zaken rondom dit kindcentrum. Daarom is er op maandag 2 juli tussen 19:00 en 20:30 uur voor alle geïnteresseerden een inloopbijeenkomst in de Duurswoldhal aan de Slochterveldweg 1 in Slochteren.
     
    Nieuw kindcentrum

  • NightHunt en Night of the Guitars op Museumplein

    Veendam - Zaterdag 7 juli staat het Museumplein in Veendam in het teken van gitaren. Om 15.00 uur begint de derde editie van de NightHunt, dé talentenjacht voor jonge gitaristen uit de regio Veendam. De NightHunt is in 2016 bedacht door Albert Boddema van Leo Music & Audio in Stadskanaal. In samenwerking met stichting Bogdike wil hij jong gitaartalent een podium bieden om hun talent te laten zien.

  • VKSOin Culturele Europese Hoofdstad van Europa

    Het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, spreidt haar vleugels uit naar Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018! In het kader van de uitreiking van de ‘Friese Emmy Award’ vernoemt naar de virtuoze violiste Emmy Verhey, die onafgebroken een vijftig jaar durende nationaal- en internationale carrière genoot, zal op 1 juli a.s., het ruim 70 koppig VKSO o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher, genoemde uitreiking begeleiden.
    VKSOin Culturele Europese Hoofdstad van Europa

  • Dag van het Park

    Met drieduizend bezoekers, een goede sfeer en als hoogtepunt het optreden van Mr. Polska, kijkt de organisatie van Dag van het Park 2018 terug op een geslaagde afsluiter van de MitSummer Events. Afgelopen zondag waren de weergoden minder goed gestemd dan de andere twee edities van de MitSummer Events.
    Regen mag pret niet drukken tijdens Dag van het Park