maart 2018

  • IJsbanen vandaag open

    IJsbaan Muntendam vrijdagmiddag om 13.00 uur geopend!!!

    De ijsbanen in Noord- en Zuidbroek gaan vanochtend om 10.00 uur open. In Muntendam zal dat vanaf morgenmiddag 13.00 uur zijn. Helaas heeft de redactie de ijsvereniging in Meeden niet kunnen bereiken.  De vrijwilligers hebben hun best gedaan om goed en veilig ijs op de banen te krijgen. Natuurlijk geholpen door de extreme kou op dit moment. Gisteren was het de koudste 28 februari sinds de metingen bijna 100 jaar geleden zijn begonnen.

  • Hevige brand bij autosloperij in Hoogezand

    
Hoogezand – In Hoogezand woedt op dit moment een grote brand bij een autosloperij. Op het terrein staan vele auto's en bevinden zich loodsen voor opslag van papier. Verschillende korpsen zijn ter plaatse omdat het een zeer grote brand betreft. De brandweer probeert de loodsen te behouden. 

    Bij de brand komt veel zware rook vrij! In de omgeving is een NL Alert verstuurd naar omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Ook vanaf de A7 zijn de rookpluimen duidelijk waarneembaar.

  • Wethouder Verschuren opent kantoor van Humanitas

    Hoogezand - Op donderdag 1 maart om 15.30 is het nieuwe kantoor van Humanitas Midden-Groningen onder grote belangstelling geopend door wethouder Verschuren van Midden-Groningen. Hij zou dit samen doen met wethouder Boersma, maar deze was ziek. Het kantoor van de afdeling Humanitas Midden-Groningen is medio februari verhuisd van de Kerkstraat naar de Troelstralaan in Hoogezand.

  • Karpers uitgezet in kanalen

    De wens om het karperbestand op peil te brengen leeft al veel langer. Immers: een karper plant zich op de kanalen niet voort en de laatste uitzettingen zijn al van vele jaren geleden. Bovendien groeit karpervissen nog steeds in populariteit, vooral ook bij de jeugd. Uitzetten van vis gaat anno 2018 niet zo maar: de waterschappen moeten hiermee instemmen en mogen dit op basis van Europese regels niet doen als daarmee de waterkwaliteit kan verslechteren.

  • Kennisshoppen voor vrijwilligers

    Slochteren - Voor alle vrijwilligersorganisaties in Midden-Groningen wordt dinsdagmiddag 27 maart in Slochteren een laagdrempelige Inloop Informatiemarkt georganiseerd. In Partyschuur Edsersheerd kunnen ze bij diverse ondernemers praktische adviezen en allerhande informatie inwinnen die vrijwilligers nodig zijn voor het functioneren van hun vereniging, stichting, project of maatschappelijk initiatief.

  • Kasten en Palen bouwen!

    Aanstaande zaterdag 10 maart is het zover! Het is weer NL Doet! Ook de Heemtuin in Muntendam doet weer mee aan deze dag vol van vrijwilligersactiviteiten. Dit jaar gaan we op de Heemtuin twee ruilkasten maken, één voor ruilboeken en één voor praktische ruilspullen. Het doel is dat de bezoekers de kasten gaan vullen en mensen die het wat moeilijker hebben daar weer gebruik van kunnen maken.

  • Inloopbijeenkomst nieuwe vrijwilligers

    Op maandag 12 maart houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen een inloopbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in haar nieuwe kantoor aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. Op de maandagmiddag kunt u van 16.00 tot 20.00 uur vrijblijvend het kantoor binnenlopen en u laten informeren over het vrijwilligerswerk bij Humanitas.

  • LTC NOHN start met nieuwe trainer

    Tennisvereniging LTC NOHN in Sappemeer begint het komende seizoen met een nieuwe trainer. Het bestuur is verheugd te kunnen meedelen dat ze Vincent Sleeking hebben gecontracteerd voor het komende jaar met een optie voor een meerjarig contract.
    Voorzitter Jarno Nienhuis en Vincent Sleeking tekenen het contract.
    Sleeking (31) zal bij de Sappemeerster tennisvereniging lessen verzorgen voor zowel de volwassenen als de jeugd.

  • 30 jaar Werkgroep Prehistorie:

    In de aanloop naar de tentoonstelling 'In de ban van de Steentijd: 30 jaar Werkgroep Prehistorie' is er op woensdag 7 maart om 20.00 uur een lezing door Henny Groenendijk. Zelden ondergingen de Groninger Veenkoloniën zo’n grote opknapbeurt als met de Herinrichting Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën, die in 1979 via een speciale wet tot stand kwam. Oud-provinciaal archeoloog Henny Groendijk blikt terug.

  • The best of the Scheepsjoagers

    Op zaterdagavond 7 april a.s. houdt het shantykoor “De Scheepsjoagers” uit Muntendam haar jaarlijks Donateursconcert. Dit jaar is de titel: “The Best Of De Scheepsjoagers”. Deze titel wordt op muzikale wijze ingevuld met maar liefst 30 liedjes. Zowel een aantal nieuwe liedjes als bekende en succesvolle worden door het koor en combo ten gehore gebracht . Een avond die u niet mag missen!!
    The best of the Scheepsjoagers

  • Expositie ‘Een veilig spoor' stopt

    Komend weekend is de allerlaatste mogelijkheid om de wisselexpositie ‘Een veilig spoor’ in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te bezoeken. In deze expositie wordt ingegaan op de veiligheid van het spoor. De uitgangspunten voor treinbeveiliging zijn in de loop der jaren nauwelijks veranderd: treinen mogen niet botsen en mogen niet ontsporen. De manier waarop de treinbeveiliging de machinist informeert over de beveiligingsregels is echter wel veranderd: van armseinen, via lichtseinen, naar cabineseinen.

  • Lezing Op Tuinsafari

    Veendam - Maandag 19 maart 2018 wordt er in de grote zaal in het A.G. Wildervanckhuis een lezing gegeven door Kees Boele van Natuurpresentaties.nl. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Groei & Bloei Veendam en omstreken en is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00. Aanvang 19.30 uur.

  • Werk van de Week van het Geld

    Met onder andere een spel en een voorleesproject voor de basisscholen, een debatwedstrijd en de inzet van een geldbus pakt Midden-Groningen stevig uit in de landelijke Week van het Geld die tussen 12 en 17 maart wordt gehouden. Wethouder Peter Verschuren opent op 12 maart om 13.00 uur de Week van het Geld  voorafgaand aan een voorstelling in MFC Foxhol voor kinderen van groepen 3 en 4. Dit project is het ‘Eiki en Oeki’ voorleesproject. Elf basisscholen ontvangen van de gemeente een voorleesboek om daar zelf mee aan de slag te gaan.

  • Gezellige middag door Ouderen Actief

    Muntendam - Op vrijdag 23 maart organiseert Ouderen Actief om 14.00 uur een gezellige middag in de Menterne in Muntendam. We hebben wederom ons best gedaan om er iets leuks van te maken. Deze middag is gratis te bezoeken. Tussendoor is er een verloting. En zoals u weet zijn er altijd mooie prijzen te winnen. Na afloop is er een stamppotbuffet. Hiervoor dient u zich aan te melden.

  • Mariaconcert in de kerk van Hellum

    Hellum - Het 'Stabat Mater' is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over Maria die weent omdat haar Zoon is gekruisigd. De titel is afgeleid van de beginwoorden van het gedicht, “Stabat mater dolorosa iuxta cruces lacrimosa dum pendebat filius” wat betekend: Maria (= mater = moeder) huilde naast het kruis waar haar zoon aan hing.

  • Karateka's geslaagd voor examen

    Wagenborgen – Zondag 11 maart hebben de leden van Karateschool Sandokai Muntendam en Kita Oranda Wagenborgen bij fitnesscentrum Perfomance in Wagenborgen met succes hun examen behaald. Het examen is afgenomen op basis van het Full Contact Kyokushin karate. Deze stijl van karate staat bekend om zijn hardheid, respect en discipline, wat men ook terug zag op dit examen. Het was een mooi, maar ook een zwaar examen.

    Karateka's geslaagd voor examen

  • Produkt en VOLLEK in Cultuurwerkplaats BC47

    Theaterwerkplaats Product bestaat uit een groep jonge mensen in de leeftijd van 20-25 jaar, die (bijna) allemaal afkomstig zijn van Winkler Prins Praktijkschool. De Theaterwerkplaats is een initiatief van Riekje Huisman en Jaap Kuiper. In 2008 zijn zij van start gegaan met deze specifieke groep jongeren. De diverse voorstellingen door de jaren heen waren een daverend succes.

  • Filmavond Ladies Circle 12 de Hunze

    Op dinsdagavond 20 maart organiseert Ladies Circle 12 de Hunze een filmavond ten behoeve van Make-A-Wish in de Vue bioscoop in Hoogezand. Na de ontvangst om 19.30 uur start de avond om 20.00 uur met een kort introductie van Make-A-Wish. Na de introductie zal de film “Lion” vertoond worden. In de pauze zijn er diverse kraampjes te bezoeken. Make-A-Wish vervult de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het vervullen van een allerliefste wens geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiënt zijn, de kracht om kind te zijn.

  • Kinderweekend in station Zuidbroek

    In het weekend van 17 en 18 maart staat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum volledig in het teken van kinderen. Deze keer geen expositie, maar een heus NNTTM-kinderweekend, waardoor kinderen onder begeleiding van een betalende volwassene gratis naar binnen mogen. Er zijn diverse kinderactiviteiten, waaronder een overdekt springkussen in de wachtkamer, een spannend fietsspel ‘Fiets de Trein’, het bouwen van modelspoorhuisjes, een grote Lego-treinbaan, voor de allerkleinsten een aanzienlijke Duplo-treinbaan en op het stationsplein een grote tuintreinbaan.

  • Regionaal laskampioenschap op Winkler Prins

    Veendam - In het rode vmbo-gebouw van Winkler Prins wordt woensdag 14 maart het regionale laskampioenschap gehouden. De nummers 1 en 2 gaan door naar de landelijke finale. Zes scholen, waaronder Winkler Prins, binden woensdag de strijd aan om het mooiste laswerkstuk. Een deskundige jury van het Nederlands Instituut voor Lastechniek zal de verschillende verbindingen beoordelen. Het Instituut organiseert de laswedstrijden, samen met regionale lasorganisaties, om jongeren warm te maken voor een opleiding in de metaalsector.

  • Kredietbank verlaagt rente naar 8%

    De rente op sociale kredieten van de Kredietbank Midden-Groningen gaat per 1 april omlaag van 11,1 naar 8%. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten.
    'De afgelopen tijd is er in de media discussie gekomen over de rente die kredietbanken vragen', licht wethouder Peter Verschuren toe. 'Dat was aanleiding om ook ons beleid tegen het licht te houden. Het resultaat daarvan is dat we de rente nu verlagen.'

  • Lezing over hoogsensitiviteit

    Noordbroek - Herken jij jezelf in een groot inlevingsvermogen hebben, emotionaliteit, hang naar rechtvaardigheid of gevoel van afwijzing? Ben je snel overprikkeld door licht, geluid, energie van anderen? Voel jij je anders, niet begrepen, moe of zelfs leeg?

    Het zou maar zo kunnen zijn dat je hoogsensitief, hooggevoelig bent. Dinsdag 27 maart geven de auteurs Monique Goemans en Esther Bohte-de Wilde een lezing over hoogsensitiviteit, wat kan ik ermee?

  • Zienswijze Project N33 Midden

    De gemeente Midden-Groningen heeft de afgelopen weken de diverse informatieavonden voor bewoners bijgewoond over de verdubbeling van de N33 en is in overleg geweest met diverse dorpen, verenigingen van dorpsbelangen en (recreatie)ondernemers. Rijkswaterstaat en provincie Groningen werken namelijk gezamenlijk aan de voorbereiding en realisatie van de verdubbeling van de N33 vanaf knooppunt Zuidbroek tot aan Appingedam. Dit tracé loopt grotendeels over grondgebied van Midden-Groningen. Het voorgestelde tracé van de verdubbeling is op 16 februari gepubliceerd.

  • Vragen over verdwenen oversteekplaats De Hooge Meeren

    De VVD-fractie heeft artikel 33 RvO-vragen aan het college gesteld over de verdwenen oversteekplaats vanaf de Troelstralaan naar het winkelcentrum De Hooge Meeren. Deze is destijds verdwenen omdat in een 30- kilometer gebied geen voetgangerssoversteekplaatsen aangelegd worden. Nu is gekozen voor een oversteek die zowel voor gebruikers als voor automobilisten beter zichtbaar is.

  • Ouder & Kinder concert met muziek van Disney!

    Op 8 april aanstaande heet Fanfarecorps HS alle kinderen in de gemeente Midden-Groningen welkom in het Kielzog om naar de mooiste muziek van Disney te luisteren! Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Het programma duurt ongeveer een uur, zodat het ook voor jonge kinderen leuk is.

    Samen muziek maken is leuk en leerzaam. Daarom start het Fanfarecorps dit najaar met het Ouder&Kind Orkest. Vorig jaar won het corps de Tine Clevering-Meijer prijs en een geldbedrag van € 5.000 met dit initiatief en het is nu tijd om de eerste pilot op te zetten!

  • Paas-disco in de Menterne

    Muntendam - Het is bijna Pasen en daarom organiseert de Stichting Jeugdwerkgroep op vrijdag 23 maart 2018 een gezellige
    PAAS-DISCO in het MFC “de Menterne” te Muntendam. De entree is een kleine bijdrage inclusief een glaasje drinken en de tijden zijn van 19.00 u. - 21.00 u. Het is voor kinderen van de basisschool en de muziek wordt weer verzorgd door onze bekende DJ`s van de JWG.

  • Vragen over situatie dorpshuis Kiel-Windeweer

    De Groenlinks-fractie heeft artikel 33 RvO-vragen aan het college gesteld over de situatie rondom het dorpshuis van Kiel-Windeweer. Er is sprake van een reeds langlopend proces tussen enerzijds de (voormalige) gemeente en Stichting Dorpshuis en anderzijds de VV Kiel-Windeweer. Er zijn diverse juridische procedures, waarvan de zaak over het eigendom en exploitatie nog loopt.

  • Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts.

    Hoogezand - Het jaarconcert van het piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 maart en wordt evenals voorgaande jaren gehouden in Hotel Faber. Naast het piratenkoor wordt deze avond meegewerkt door de zanggroep Flexibel uit Delfzijl, die vrolijke deuntjes uit de jaren 60, 70 en 80 ten gehore zal brengen. Na afloop van het concert zal in de voorzaal van Hotel Faber muziek worden verzorgd door “The Chards”, met onder meer Lou Leeuw en Rieks Folgerts.

  • Witboek Overschild

    Het witboek van Overschild inspireert mensen enorm om samen op te trekken, en zelf regie te pakken rond de versterking. Individueel en als dorp. Het was een vraag vanuit bewoners uit veel verschillende dorpen en wijken op onze Versterking: Samen Sterker-bijeenkomst afgelopen 16 januari in Overschild: 'wij willen veel meer horen over het witboek dat bewoners in Overschild gemaakt hebben, kan dat?'. De Dorpsbelangenwerkgroep Versterking Overschild (DVO) zelf krijgt ook regelmatig vragen van andere dorpen. Daarom organiseren het Groninger Gasberaad, Groninger Dorpen en de DVO deze avond voor bewoners die geïnteresseerd zijn in het witboek, hoe bewoners in Overschild het aanpakken en hoe het proces verloopt. Het Groninger Gasberaad en Groninger Dorpen zijn vanzelfsprekend aanwezig voor updates en vragen. We kijken uit naar de avond om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en vooruit te helpen. Het is een avond alleen voor bewoners.

  • Een gezellig acrogym weekend

    Zaterdag 17 maart was het de beurt aan de D/E-lijn kandidaten van het Turninstituut uit Hoogezand om een plekje te bemachtigen voor de halve finale. Jolieke Bakema en Yorna Boer mochten beginnen. Zij zijn dit seizoen voor het eerst een duo en deden mee in de categorie D-jeugd. Ze lieten een nette oefening zien wat goed was voor een 8ste plaats. Daarna mochten Kira Bielderman en Demi Westers hun oefening laten zien in de categorie E-junior. Helaas was Kira niet helemaal fit, maar hier was gelukkig amper wat van te merken. Ze eindigden op de 9de plaats.

  • Grootste estafette zwemwedstrijd

    Op 31 maart a.s. is in De Kalkwijck de Pinquin 1-uursestafette. Dit is het grootste estafette zwemevenement van Nederland en de grootste zwemwedstrijd in Noord-Ne- derland. Maar liefst 93 ploegen bestaande uit 6 tot 10 zwemmers komen aan de start. In totaal zullen er 815 deelnemers uit binnen- en buitenland meedoen. Dit zijn er meer als voorgaande jaren. G.Z. TriVia uit Groningen komt met de meeste ploegen aan de start, 9 teams staan ingeschreven. Thuisploeg De Inktvis heeft vijf ploegen opgesteld.
    Doel

  • Iedereen welkom bij de kredietbank

    Bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) van Midden-Groningen kan iedereen met schulden terecht. De kredietbank sluit niemand uit en werpt geen drempels op die het inroepen van schuldhulpverlening moeilijker maken. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de raadsfracties van SP en D66.
    De partijen stelden hun vragen naar aanleiding van het rapport 'Een open deur’ van de Nationale Ombudsman. Daarin staat dat gemeenten hun inwoners met problematische schulden lang niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de schuldhulpverlening bieden.