december 2017

  • Collecte Diabetes Fonds

    Zuidbroek - De jaarlijkse collecteweek van het Diabetes Fonds, heeft dit jaar in Zuidbroek € 443,04 opgeleverd. Er gingen in heel Nederland ruim 20.000 collectanten op pad. In Zuidbroek kwamen er 10 vrijwilligers in actie in november. De opbrengst gaat naar onderzoek om diabetes beter te behandelen en te genezen. Niemand aan de deur gehad?

  • Workshop Urban Sketching

    Samen tekenen is leuk! Zaterdag 9 december kunnen (groot)ouders en kinderen in Bibliotheek Veendam leren tekenen tijdens de workshop Urban Sketching.
    In de workshop  Urban Sketching leert Wiltfried Pathuis je tekenen en schilderen wat je ziet. Het resultaat van deze workshop is dat een volwassene en een kind samen een tekening gaan maken. De middag in Bibliotheek Veendam begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. 
    Urban Sketching
  • “Mit Mekander”

    “Mit Mekander” is een groep van alleengaande 55-plussers. Elke 3e zondagmiddag van de maand komt de groep bijeen in “Het Keerpunt” te Spijkerboor voor een gezellig samenzijn, onder het genot van een drankje en soms ook een hapje. Op deze manier leert men op een ongedwongen manier nieuwe mensen kennen en biedt het de mogelijkheid bepaalde interesses met elkaar te delen. Naast de vaste zondagmiddagen, worden er dan ook diverse andere activiteiten voor en door leden van de groep georganiseerd, bijvoorbeeld uitstapjes op culinair of cultureel gebied.

  • Volle tassen bij Verwendag

    ZUIDBROEK – In de sporthal bij Van der Valk in Zuidbroek is woensdagmiddag 29 november een Verwendag georganiseerd voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. 
    Deze Verwendag werd mogelijk gemaakt door de Midden-Groningse Uitdaging en de Oost-Groningse Uitdaging in oprichting, samen met 72 meewerkende bedrijven en zeventien zorgpartijen. De bezoekers verlieten de zaal uiteindelijk met tassen vol gratis spullen. 
  • Samen duiken

    Hoogezand - Op 10 oktober 2017 startte een groepje gebrevetteerde duikers weer met het oppakken van hun oude hobby. Allen waren van mening dat er maar weer eens getraind moest gaan worden in plaats van op de bank blijven hangen. Wekelijks worden er een flink aantal banen gezwommen, er wordt vanzelfsprekend ook gedoken en gesnorkeld. Inmiddels is de groep al weer tot 15 personen uitgegroeid. Binnenkort zal de groep wat grensverleggende activiteiten gaan ontplooien waaronder bijv. onderwa- terhockey, netten training.

  • Sfeervolle Kerstmarkt

    Elk jaar trekt de traditionele Kerstmarkt bij Boomkwekerij Joling aan de Hereweg 216 in Meeden meer bezoekers, vooral in de weekeinden. Niet zo’n wonder want u vindt er kakelverse kerstbomen van de kwekerij en de mooiste kerstdecoraties. Alles is prachtig geëtaleerd en u kunt genieten van een glaasje Glühwein bij de warme houtkachel. De kerstmarkt is van  6 t/m 22 december dagelijks, dus ook op zondag, geopend.
  • Schoolpand KielWindeweer in beweging

    Kiel-Windeweer - In juli van dit jaar kregen de ouders van de kinderen van de J. Albrondaschool te horen dat de school ging sluiten. In veel gevallen leiden zulke situaties tot leegstand en verpaupering. Voor het voormalige schoolpand in Kiel-Windeweer geldt dit gelukkig niet. Er is nog volop beweging in en rondom het pand.
    De kinderen gaan nu naar “De Schuthoek” in het aangrenzende Zuidlaarderveen. Deze dorpsschool kende door de komst van de kinderen uit Kiel-Windeweer een frisse doorstart met als gevolg een stijgend aantal leerlingen.

  • TC Aloë wil geld voor onderhoud

    Zuidbroek - Tijdens de raadsvergadering was de heer de Vries van TC Aloë de tweede inspreker. De banen van de tennisvereniging voldoen niet meer aan de norm. Hij vraagt aan de gemeente een bedrag ad. E 40.00,00 hiervoor. Dit omdat TCM (Muntendam) hiervoor wel E 50.000,00 heeft ontvangen. De verzelfstandiging loopt al vanaf 2012. Wethouder Van der Veen antwoord hierop dat destijds in september de wensenlijstjes van de drie tennisverenigingen (ook Tiolo Meeden) zijn vastgesteld. Deze wensenlijstjes waren akkoord en hierop had TCM haar velden aangegeven en Aloë niet.

  • Open dag in kerstsfeer

    Meeden - Op zaterdag 9 december a.s. organiseert hondenschool Brumly’S aan de Duurkenakker te Meeden een open dag met een kerstfair. Eigenaresse Svintha Visser vertelt enthousiast dat ze dit jaar wilde afsluiten met een open dag in gezellige sfeer. Er is die open dag voor iedereen van alles te doen. Voor jong en oud, maar zeker ook voor de hond. Want is het vooral de hond waar het die dag om draait.

  • Workshop kerststukje maken

    Meeden - December is weer begonnen. Het eind van het jaar is weer in zicht. Sinterklaas is weer naar het zonnige Spanje en wij blijven achter in de donkere dagen voor kerst. U kunt deze dagen gezellig maken met een vrolijk kerststukje in huis. Maandag 11 december heeft Buurtactief Meeden weer een workshop bij Heleen Hamminga thuis. Zij heeft dan een voorbeeld bij de hand die wij proberen na te maken. Zelf kiest u de kleuren en welke materialen u nog extra toevoegt. U dient alleen een mesje en een snoeischaar mee te nemen. Wel graag aanmelden.

  • 55 Jaar huwelijk

    Zuidbroek - Dus was het feest afgelopen donderdag 30 november. De heer ter Veer is geboren in Hoogezand (Kalkwijck Lula) en mevr. Koning in Sappemeer. Later zijn ze met hun ouders in dezelfde straat in Sappemeer komen te wonen. De heer ter Veer werkte toen bij Bodebedrijf H-S, destijds een groot bedrijf en werd na zijn werk elke dag vooraan de straat afgezet.
    55 Jaar huwelijk
  • 60 Jaar Con Amore

    Hoogezand-Sappemeer - De toneelvereniging Con Amore viert dit jaar zijn 60 jarig bestaan. Vanaf 1957 treedt de vereniging al op in Hoogezand-Sappemeer. Aanvankelijk geboren uit de mandoline vereniging KES uit Sappemeer werd er onder leiding van de toenmalige regisseur Rommie Bijlstra, sigarenwinkel uit Hoogezand, voor de trouwe klanten (Klantenavond) van Bijlstra opgetreden in Struve met toneelstukken in het Gronings.

  • Inzet busjes bij Kerstconcert

    Muntendam - Op zondagochtend 17 december zet het shantykoor “De Scheepsjoagers” busjes in om de bezoekers van het kerstconcert naar sportcentrum 'de Ruitershorn' te brengen. De busjes rijden vóór en na afloop van het concert van de parkeerplaats van de “Menterne” naar de Ruitershorn. U kunt hier gratis gebruik van maken!! Aan het concert verleent ook Chr. Brassband Elad zijn medewerking. U komt toch ook?

  • Midwinteravondwandeling

    Kolham - Vrijdag 15 december sfeervolle lichtjeswandeling. In de donkerste tijd van het jaar brengt Kolham licht in de duisternis. Muts op, handschoenen aan en genieten van een door kaarsjes verlichte wandeling door het donkere sparrenbos bij Kolham. Onderweg kom je langs sfeervolle plekjes tussen de sprookjesachtige sparrenbomen en bij een behaaglijk vuurtje wordt warme chocolademelk geschonken.Vertrek is tussen 18.30 en 19.30 uur bij de ingang Dorpsrandpark nabij de ingang Eikenlaan 62 Kolham. Voor deelname wordt kleine bijdrage gevraagd en kinderen t/m 6 jaar gratis.

  • Kerstsfeer in Noordbroek

    Voor en op 15 december vragen wij iedereen in Noordbroek de tuinen zo mooi mogelijk te verlichten met waxinelichtjes, kaarsen of elektrische verlichtingen. Een deskundige jury zal op 15 december de tuinen die zijn aangemeld, beoordelen en de mooiste en meest origineel verlichte tuin met een prijs waarderen, aangeboden door de DAR Noordbroek.
    Kerstsfeer in Noordbroek
  • Kerstmarkt De Burcht

    Hoogezand - Zaterdagmiddag 9 december 2017 is er een gezellige kerstmarkt in ZINN locatie De Burcht. Met een verloting en diverse winter- en kerstartikelen, zoals handwerken, keramiek, kerststukjes, vogelkransen, ansichtkaarten, pittenzakken, houten kerst accessoires en meer. De Buurthuiskamer De Burcht verkoopt haar overheerlijke snert, ook om mee te nemen. De bezoekers kunnen genieten van een glas Glühwein, een kopje koffie met iets lekkers en vrolijke live muziek.

  • Bewoners zijn hardrijders spuugzat

    Muntendam  - Vorige week donderdagavond had menig aanwonende van de Hoofdstraat in Noordbroek zich naar het gemeentehuis begeven om hun ongenoegen te laten horen tijdens de raadsvergadering. Zij zijn de hardrijders beu, maar ook het vracht- en landbouwverkeer dat voor veel trillingen zorgt en onveiligheid voor de kinderen van het dorp.  
    Bewoners zijn hardrijders spuugzat
  • Bed & Breakfast in de Heemtuin

    Muntendam - De raad van Menterwolde heeft het bestemmingsplan voor de Heemtuin goedgekeurd. Dit plan maakt de ontwikkeling mogelijk van duurzaamheid, groen, re-integratie & zorg, rust & ruimte en horeca. Grenzend aan de Heemtuin ligt het unieke natuurgebied ‘Tussen de Venen’. Er vindt vervangende nieuwbouw plaats van de dagbestedingsruimte. Het bezoekerscentrum wordt intern vernieuwd en krijgt een reguliere horecafunctie. En het biedt de mogelijkheid tot het vergroten van het aantal parkeerplaatsen en een beter evenementenbeleid. Er wordt logies toegestaan, bijv.

  • Bijeenkomst Netwerkcafé

    Het Thema: “Zet jezelf in beeld, wordt gepresenteerd door een GASTSPREKER< nieuwsgierig kom dan het Netwerkcafé bijwonen. Wij heten iedereen van harte welkom onder het genot van een  gratis  kop koffie/thee, er is volop gelegenheid om met elkaar te netwerken. Tevens kunt u uw bezoek aan het Netwerkcafé als sollicitatie activiteit op uw werkmap invullen van het UWV.
  • Gezellige middag Zonnebloem

    Afgelopen zaterdagmiddag organiseerde de afdeling Noord- en Zuidbroek van de Zonnebloem een gezellige middag voor haar gasten. Ongeveer zeventig gasten en vrijwilligers hebben kunnen genieten van een bijzonder geslaagde middag. Tijdens deze middag konden zij na het openingswoord van Hilly Wieringa genieten van het zangduo “Djoeke en Wietske” met muzikale begeleiding van hun neef. Dit duo bracht op geheel eigen wijze liedjes van vroeger en iets recentere tijd ten gehore.

  • Winterfair

    Borgercompagnie - Zaterdagmiddag 16 december jaarlijkse Kunst & Cultuurmarkt, met diverse kraampjes, info cursussen, koek en glühwein, films jong talent, zang etc. en gratis toegang. Voorstellingen op VRIENDENFEEST in Cultuurwerkplaats BC47, Borgercompagnie. Op zaterdagavond 16 december, met vier bands waaronder May, Jolanda’s Acoustic Touch, Mankes en CT Heida.

  • Faillissement VV KielWindeweer aangevraagd

    et college van Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer vraagt het faillissement aan van voetbalvereniging VV Kiel-Windeweer. Al enige jaren is er sprake van een verstoorde verhouding tussen enerzijds de gemeente en Stichting ’t Woldhuus en anderzijds de Voetbalvereniging Kiel-Windeweer. Het faillissement aanvragen van een sportvereniging is een ongebruikelijke en vergaande stap, maar het college ziet zich helaas hiertoe genoodzaakt. De onduidelijkheid rond de zeggenschap over ’t Woldhuus heeft namelijk te lang geduurd.

  • Lichtjesroute 2017

    Muntendam - Het is bijna zo ver en we kunnen starten met de lichtjesroute. Deze wordt dit jaar gehouden op zaterdagavond 23 december 2017. U kunt starten tussen half zes en uiterlijk half negen. Voor de mensen die nog niet weten wat de lichtjesroute is (en dat kunnen we ons bijna niet voorstellen, want velen spreken ons daar nog steeds op aan).

  • Kerstactie voedselbank

    De voedselbank Veendam-Menterwolde houdt ook dit jaar weer een actie voor de huishoudens die afhankelijk zijn van de voedselbank. De voedselbank verstrekt wekelijks 340 voedselpakketten voor +/- 850 volwassenen en kinderen en heeft de hulp van particulieren, scholen, kerken en bedrijven erg hard nodig. Evenals in voorgaande jaren hoopt voorzitter Dick Hellwich dat er gul gegeven wordt zodat ook deze mensen met de feestdagen wat lekkers op tafel kunnen zetten.

  • Stel's Meulen

    Tijdens de Kerstfair in Harkstede op zaterdag 16 december is Stel's Meulen geheel in kerstsfeer. De molen wordt op bijzondere wijze verlicht en 's middags is er een optreden van Los Dos met gezellige (kerst)muziek. Verder bezoekt Popkoor Vet en Dweilorkest De Klinkers de molen.

    Stel's Meulen

  • Vak molenaar nu Immaterieel Erfgoed

    De kogel is door de kerk: het ambacht van molenaar staat nu officieel op de lijst van Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Met u zijn wij natuurlijk bijzonder verheugd dat Unesco heeft erkend hoe bijzonder het molenaar-schap is. Wij hopen dat deze erkenning er ook toe zal leiden dat (meer) mensen zich aanmelden voor de opleiding tot vrijwillig molenaar. Want molenaars hebben we nooit genoeg!

  • Eerste Lustrum Kerstfair Harkstede

    Zaterdag 16 december wordt de vijfde editie van de Kerst Fair in Harkstede gehouden. Rondom kinderboerderij Novo Ons Hertenkamp is een feestelijk verlichte Kerstmarkt, met een keur aan kerst gerelateerde waren. Voor kinderen vallen er mooie prijzen te winnen met een puzzeltocht langs onderstaande locaties.
    De kinderboerderij zelf is omgetoverd tot Kerstherberg in Dickens stijl met heerlijke winterse kost. Op diverse locaties in het dorp zijn activiteiten die een bezoek de moeite waard zijn. Te veel om hier op te noemen.

  • Afscheidsboek voor alle Menterwolmers

    Op 31 december houdt de gemeente Menterwolde op te bestaan. Samen met Hoogezand- Sappemeer en Slochteren vormen we per 1 januari 2018 de gemeente Midden-Groningen. Ter herinnering aan de gemeente Menterwolde hebben René Beishuizen (Menterwolde.info) en Jan Kees Dommisse (communicatieadviseur Menterwolde) het boek ‘Tussen de Klappen’ samengesteld. Het eerste exemplaar van het boek wordt op 21 december in de bijzondere laatste gemeenteraadsvergadering van de gemeente Menterwolde officieel gepresenteerd. Alle huishoudens in de gemeente Menterwolde ontvangen het boek als afscheidscadeau.

  • Winterdichters in de Bibliotheek

    Hoogezand - Op donderdag 21 december dragen dichters en schrijvers uit de regio hun mooiste wintergedichten en korte verhalen voor in de Bibliotheek Hoogezand van 19.00-20.00 uur. Deze tijd van het jaar inspireert schrijvers en dichters. In samenwerking met schrijver/dichter Gerard Rozeboom heeft de bibliotheek talenten uit de regio uitgenodigd om hun mooiste wintergedichten en korte verhalen voor te dragen. Kom luisteren naar: Laura Mijnders, Eltje Doddema, Cor Uildriks, Dieneke Bronsema, Rob Rosendahl, Anneloes Sloot en Gerard Rozeboom.

  • Menterwolde haalt € 2.134,-

    Muntendam - Lotenverkopers van de Grote Clubactie zijn ook dit jaar weer fanatiek aan de slag gegaan voor hun sport-, cultuur- of hobbyvereniging. De opbrengst in Muntendam is in totaal € 2.134,-. Gezamenlijk is er 8,9 miljoen euro opgehaald met 5.500 deelnemende verenigingen. Zo'n 225.000 leden gingen de straat op om loten te verkopen voor hun club. Gezamenlijk verkochten zij bijna 3 miljoen loten. In de afgelopen drie jaar is de opbrengst uit de Grote Clubactie per club gestegen met gemiddeld 22%.